Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Σκληραίνουν την στάση τους οι αγρότες, τρίζει η θέση της Μπατζελή

Ακαρπη απέβη η χθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της υπουργού Κατερίνας Μπατζελή με αντιπροσωπεία αγροτών μόνο από το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο. Μια συνάντηση, το κλίμα της οποίας είχε ήδη πυροδοτηθεί πριν από την έναρξή της από τις συνεντεύξεις της κας Μπατζελή σε κυριακάτικη εφημερίδα και ραδιοφωνικό σταθμό.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών απλώς άκουσαν επί δίωρο τα επιχειρήματα της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό για να δοθούν εθνικές ήσσονος σημασίας (de minimis) ενισχύσεις, όπως ζητούν οι αγρότες και όπως πρόσφατα έχει δώσει τη δυνατότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα χωρίς να θέτει συγκεκριμένο όριο (πλαφόν).

Αντιθέτως, η κα υπουργός μίλησε για την ανάγκη «ρήξεων και βαθιών διαρθρωτικών αλλαγών» στην ελληνική γεωργία μέσα από διάλογο, καλώντας τους αγρότες να συμμετάσχουν σε αυτόν, εγκαταλείποντας τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις και επιδεικνύοντας κοινωνική ευαισθησία.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τα όσα ανέφερε η κα Μπατζελή, τα οποία όπως είπαν σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τα οικονομικά τους αιτήματα. Για τις περαιτέρω αποφάσεις τους παρέπεμψαν στις γενικές συνελεύσεις των διαφόρων μπλόκων, επισημαίνοντας πάντως ότι από εδώ και πέρα η στάση των αγροτών θα σκληρύνει, με μαζικούς αποκλεισμούς δρόμων. «Από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουμε μπλακάουτ», τόνιζαν ... χαρακτηριστικά.

Οι συνεντεύξεις

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι δύο χθεσινές συνεντεύξεις της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (στην εφημερίδα «Το Βήμα» και το ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 1 του Πειραιά). Στη μεν πρώτη, εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων και μάλιστα λίγες ώρες πριν από την έναρξη του «διαλόγου» για τη γεωργία στο Ζάππειο Μέγαρο, η κα Μπατζελή αναφέρεται με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τους εκπροσώπους των αγροτών -εν δυνάμει συνομιλητές της στο «διάλογο»- κοσμώντας τους… με φράσεις όπως «τραμπούκοι, που απειλούν και εκβιάζουν», «αχταρμάς, που αγγίζει τα όρια του αναρχοσυνδικαλισμού», «συνονθύλευμα, χωρίς επαρκή νομιμοποίηση», «σεξιστές και με ψυχολογικά προβλήματα», «άνθρωποι που τρελαίνονται για δημοσιότητα και περιφρονούν την πολιτική ηγεσία της χώρας» κ.ά.

Στη συνέντευξη της στο Κανάλι 1 αμφισβητεί και την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού ότι, «ο κ. Παπανδρέου προέτρεψε τον Βούλγαρο ομόλογό του, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, να συναντηθεί με αντιπροσωπεία Ελλήνων αγροτών» και αποκαλεί προβοκάτορες τους αγρότες των Σερρών. «Η κίνηση την οποία έκαναν ορισμένοι αγρότες, να βάλουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έναν ξένο πρωθυπουργό, ήταν για να προβοκάρουν τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και την ίδια τη χώρα», τόνισε η κα Μπατζελή.

Ερωτηθείσα για τους χαρακτηρισμούς που περιείχαν οι συνεντεύξεις της μετά το πέρας της άκαρπης συνάντησης με το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν επιθυμώ να κάνω καμία αναφορά, εν μέσω διαλόγου με τους αγρότες…», αφήνοντας παράλληλα να διαρρεύσει ότι «δεν επρόκειτο περί συνέντευξης («Βήμα»), αλλά για φιλική συνομιλία με το δημοσιογράφο της εφημερίδας».

Πάντως, το θέμα της επίσκεψης του κ. Μπορίσοφ στο μπλόκο του Προμαχώνα δεν έμεινε ασχολίαστο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της κεντρικής επιτροπής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «διπλωματικά αφύσικη και πέρα από τα εσκαμμένα πράξη».

«Είπαμε να χάνεται εθνική κυριαρχία, αλλά μέχρι του σημείου να έρχεται ο Βούλγαρος πρωθυπουργός να λύσει εσωτερικά θέματα της χώρας, υπάρχει κάποια απόσταση. Όπου να' ναι πρέπει να περιμένουμε και τον κ. Μπερίσα, για να λύσει τα προβλήματα των Αλβανών του Μεταξουργείου», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

«Σκλήρυνση» των μπλόκων

Στη διάρκεια της χθεσινής 10ης ημέρας των αγροτικών κινητοποιήσεων οι αντίξοες καιρικές συνθήκες ήταν ο πρωταγωνιστής, καθώς οδήγησαν σε «ελαστικοποίηση» των μπλόκων, που ναι μεν διατηρήθηκαν όπως είχαν τις προηγούμενες ημέρες, αλλά επί ορισμένα χρονικά διαστήματα άνοιγαν, προκειμένου να διευκολυνθεί η κυκλοφορία των οχημάτων λόγω χιονοπτώσεων.

Στα ήδη γνωστά μπλόκα στις εθνικές και επαρχιακές οδούς και τους μεθοριακούς σταθμούς, προστέθηκαν το Σαββατοκύριακο το μπλόκο στις Λιβανάτες Φθιώτιδας από ελαιοπαραγωγούς της Λοκρίδας, καθώς και ο αποκλεισμός με τρακτέρ της εισόδου του λιμανιού της Ηγουμενίτσας από αγρότες της Θεσπρωτίας.

Μετά τη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι αγρότες των αδέσμευτων αγροτικών συλλόγων του νομού Σερρών (που δεν μετείχαν στη συνάντηση) αποφάσισαν να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, χωρίς πλέον να ανοίγουν για λίγες ώρες το μπλόκο στον Προμαχώνα και να μην επιτρέπουν ούτε τη διέλευση φορτηγών αυτοκινήτων, που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα, από και προς τη χώρα. Απειλούν, μάλιστα, να κλείσουν και τη σιδηροδρομική γραμμή.

Για σήμερα οι «γαλάζιοι» αγρότες της Θεσσαλίας, που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον Πλατύκαμπο και τη Μελούνα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μπλόκα αποκλείοντας τις παρακαμπτήριες εξόδους των Τεμπών, αγρότες της Μεσσηνίας έχουν προγραμματίσει τη διεξαγωγή συλλαλητηρίου στην Καλαμάτα, ενώ όπως έχουν αποφασίσει οι αγρότες μέλη της ΠΑΣΥ (μπλόκο της Νίκαιας) θα διαδηλώσουν έξω από το Ζάππειο Μέγαρο, όπου διεξάγεται ο «διάλογος» - ημερίδα της ΟΚΕ για τη γεωργία.

Πέραν των αγροτών, στο σημερινό «διάλογο» αποφάσισε να μη λάβει μέρος και ο ΣΥΝ, χαρακτηρίζοντάς τον ως προσχηματικό, ενώ στις επισκέψεις που πραγματοποίησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα το Σαββατοκύριακο στα μπλόκα δήλωσε προς τους συγκεντρωμένους αγρότες ότι «εάν φύγετε από τα μπλόκα, τα έχετε χάσει όλα», χαρακτηρίζοντας και αυτή το «διάλογο» ως προσχηματικό.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Από Ναυτεμπορική, σκίτσο απο Ελληνικό Καφενείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου