Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Σαν σήμερα το 1942 ο Άρης Βελουχιώτης συγκροτεί την πρώτη ένοπλη ομάδα του ΕΑΜ.


Ο Γιώργος Χουλιάρας, ο καπετάν Περικλής, ο καπετάνιος όπως λέγαμε με σεβασμό και αγάπη εμείς οι νεότεροι Αριστεροί εδώ στην πόλη μας, γεννήθηκε στα Καστέλια της Παρνασσίδος το 1914. Σε νεαρή ηλικία μπήκε στο κομμουνιστικό κίνημα, στην ΟΚΝΕ, και εργάστηκε στην Ηλεκτρική Εταιρεία της Λαμίας. Στα μέσα Μαΐου 1941, μόλις δύο βδομάδες μετά την έναρξη της Κατοχής, μαζί με άλλους κομμουνιστές στην πόλη του αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την συγκρότηση των κομματικών οργανώσεων του ΚΚΕ στην Φθιώτιδα και ιδρύει την πατριωτική οργάνωση "Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας". Η πορεία μετά γνωστή: Στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ μαζί με τον Θανάση Κλάρα (Άρη Βελουχιώτη), στο Αρχηγείο του ΕΛΑΣ Ρούμελης, στα Δεκεμβριανά, στον εμφύλιο, στην προσφυγιά (Πολωνία), στη διαγραφή του από την ηγεσία Ζαχαριάδη, στο ΚΚΕ εσωτερικού. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1977 και από το 1979 ζει στην πόλη του στην Λαμία, όπου "δίπλωσε τις μέρες του", όπως του άρεσε να λέει, ως το θάνατό του το 2001, σε ηλικία 87 ετών.

4 σχόλια:

  1. Βασικά, και από το βιβλίο του Χαριτόπουλου 'Άρης ο αρχηγός των ατάκτων', ο Άρης κι η ομάδα που συγκρότησε στη Λαμία, βγήκε στο δρόμο για το βουνό στις 22/5/1942, ενώ η επίσημη "πρώτη" τοποθετείται στις 7/6/1942 στη Δομνίστα Ευρυτανίας, όπου και εμφανίστηκε πρώτη φορά η ομάδα του Άρη, έβγαλε λόγο στην πλατεία και ξεκίνησε τη στρατολόγηση στα χωριά της περιοχής. Την 25 Μάη που κυκλοφορεί δεν την έχω βρει να συνδέεται με κάποιο συγκεκριμένο γεγονός από πηγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=138325&cid=73

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ακριβώς, ο ταρζάν και το sansimera.gr που το αναφέρουν, δεν αποτελούν ιστορικές πηγές ή ιστοριογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοίταξε φίλε subutai
    Δεν έχουμε λόγο για να διαφωνήσουμε. Είδαμε μια ημερομηνία και κάναμε μια ανάρτηση για ένα θέμα σημαντικό του τόπου μας με πρωταγωνιστές από την περιοχή μας.
    Δεν καθίσαμε να κάνουμε ιστορική έρευνα για το γεγονός μιας και η ημερομηνία είναι η αφορμή για να πούμε απλώς κάποια πράγματα .
    Αν έχεις τον χρόνο να ψάξεις καλύτερα και μπορείς μας πεις αν ήταν 22-5-2010 ή 25-5-2010 θα δημοσιεύσουμε την άποψή σου και θα βάλουμε αυτήν την ημερομηνία στην επόμενη ανάρτησή μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή