Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

Γερμανία: «Ναυάγησε» η δημοπρασία δεκαετών ομολόγων

Αποτυχία η δημοπρασία 10ετών ομολόγων στη Γερμανία

Λόγω της χαμηλής ζήτησης συγκεντρώθηκε το μισό ποσό
Η δημοπρασία 10ετών ομολόγων που έγινε σήμερα στη Γερμανία χαρακτηρίστηκε αποτυχημένη καθώς η χώρα κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις 3,644 δισ. ευρώ, ενώ ζητούσε ποσό έως 6 δισ. ευρώ συνολικά. Συγκεκριμένα, η Γερμανία προχώρησε στην πώληση 10ετών τίτλων λήξεως 4 Ιανουαρίου 2022. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,98% από 2,09% στην προηγούμενη δημοπρασία 10ετών τίτλων, στις 19 Οκτωβρίου.

Συνολικά, υποβλήθηκαν προσφορές ύψους 3,889 δισ. ευρώ και έγιναν αποδεκτές προσφορές 3,644 δισ. ευρώ. Το ποσό που δεν απορροφήθηκε ανήλθε στα 2,356 δισ. ευρώ.

«Αυτή η δημοπρασία δεν είναι τίποτε λιγότερο από μία καταστροφή» σχολίασαν αναλυτές στο Bloomberg.

«Εάν το ισχυρότερο έθνος στην Ευρώπη έχει αυτή τη δυσκολία να αντλήσει κεφάλαια» ...
τότε μπορεί να σκεφτεί κανείς τι θα γίνει στις επερχόμενες δημοπρασίες σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, προσθέτουν.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της δημοπρασίας, η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 0,04% στο 1,96% και των 30ετών ομολόγων σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Νοεμβρίου (2,68%).

Το ευρώ διολίσθησε χαμηλότερα έως 0,90% στα 1,3387 δολάρια.

Σημαντική είναι η άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης.

Στη Γαλλία, το 10ετές ανήλθε στο 3,63%, στο Βέλγιο στο 5,21% και στην Ισπανία σε 6,65%.

Σε επίπεδα-ρεκόρ σκαρφάλωσαν τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και στις τρεις αυτές χώρες. Συγκεκριμένα, ανήλθαν σε 247, 362 και 489 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομόλογου πλησίασε και πάλι την επικίνδυνη ζώνη του 7% και ανήλθε έως το 6,98%. Νωρίτερα, είχε διολισθήσει έως το 6,85%, καθώς, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η ΕΚΤ αγόραζε ιταλικά ομόλογα.Στη νευρικότητα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές απέδωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Γερμανίας την αποτυχία πλήρους διάθεσης δεκαετών ομολόγων που δημοπράτησε, εξαιτίας της χαμηλής ζήτησής τους.
Ο Οργανισμός διακράτησε τίτλους αξίας 2,356 δισ. ευρώ από τη συγκεκριμένη έκδοση, ενώ διέθεσε 3,644 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,98%. Αρχικά, το Βερολίνο στόχευε στην άντληση ποσού 6 δισ. ευρώ.
«Το αποτέλεσμα της σημερινής δημοπρασίας αντικατοπτρίζει το ιδιαίτερα νευρικό περιβάλλον των αγορών», αναφέρει ο Οργανισμός, τονίζοντας ωστόσο ότι το γεγονός αυτό δεν θα οδηγήσει σε προβλήματα αναχρηματοδότησης του γερμανικού χρέους.
Αναφορικά με την ποσόστωση (ομολόγων) που διακρατήθηκε, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο επιθυμητός συνολικός όγκος θα επιτευχθεί μέσω πωλήσεων στη δευτερογενή αγορά.Νοβότνι: Σήμα συναγερμού η δημοπρασία γερμανικών ομολόγων

«Σήμα συναγερμού» συνιστούν οι δυσχέρειες που αντιμετώπισε η Γερμανία στην αγορά ομολόγων, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
«Σήμα συναγερμού» συνιστούν οι δυσχέρειες που αντιμετώπισε η Γερμανία στην αγορά ομολόγων, δήλωσε ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, καλώντας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προχωρήσουν το δημόσιο διάλογο για τα ευρωομόλογα, για τα οποία «υφίστανται διαφορετικές απόψεις και παραλλαγές».
Σήμερα υπήρξε ασθενής ζήτηση για τα γερμανικά κρατικά ομόλογα και το ποσό που συγκέντρωσε το Βερολίνο υπήρξε το 60% του επιθυμητού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου