Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Enter The Street Culture (Συνέντευξη)

Αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι το πρώτο στη σειρά για το διαγωνισμό graffiti που θα γίνει στο Allou Fun Park! Δε λέω περισσότερα… Aπαντούν στις ερωτήσεις μας οι διοργανωτές του φεστιβάλ Παναγιώτης Καργάκος (Alone) και ο πιο λιγομίλητος Αλέξανδρος Τσιριγώτης (Leo). 
Πώς προέκυψε το festival στο Allou;
Alone: Το Allou Fun Park ήθελε να κάνει ένα δώρο στον κόσμο του και σύμφωνα με ένα gallop που έκανε αποφάσισε να διοργανώσει ένα φεστιβάλ graffiti που να ...
το συνοδεύουν events της hip hop κουλτούρας. Το fest ήταν να γίνει από πέρυσι, αλλά τελικά δεν έγινε παρόλο που είχαμε κάνει μια πολύ καλή έρευνα γύρω από το θέμα. Αυτό βέβαια μας βοήθησε φέτος, ώστε να γίνουν όλα πιο εύκολα. Έτσι υπεύθυνοι της διοργάνωσης ήρθαν και πάλι σε επαφή μαζί μου ώστε να αναλάβω να βοηθήσω.
            Πλέον μένω Άμφισσα, επομένως δεν θα μπορούσα να το αναλάβω αν δεν ήταν ο Leo (Αλέξανδρος Τσιριγώτης). Με τον Αλέκο υπάρχει μια χημεία… Εγώ είμαι πιο ενεργός writer αλλά κι αυτός αγαπάει το graffiti και όταν αναλαμβάνει να κάνει κάτι το κάνει σωστά. Είμαστε φίλοι πάνω απ όλα, έχουμε βάψει σε άλλα fest μαζί και έτσι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που θα απευθυνόμουν για να με στηρίξει.
Τι να περιμένουμε να δούμε;
Alone: Απλά θα αναφερθώ μόνο στο ύφος του festival. Συγκεκριμένα θα έχουμε 20 ομάδες: οι μισές θα διαγωνιστούν στις 16 και οι άλλες στις 17 Απριλίου. Οι 10 ομάδες που θα προκριθούν θα διαγωνιστούν ξανά μεταξύ τους στις 30 Απριλίου, όπου από αυτές θα προκριθούν οι 5 για τον τελικό, που θα γίνει την Πρωτομαγιά. Όλες τις ημέρες το φεστιβάλ ξεκινάει στη 1 το μεσημέρι και τελειώνει αργά το απόγευμα.
Leo: Για το ύφος μίλησε ο Πάνος, δε θα προσθέσω κάτι… Όσο για τα υπόλοιπα, πάλι δεν θα απαντήσω, για να έρθετε να τα δείτε από κοντά μόνοι σας! Σας περιμένουμε!
Θα συμμετέχουν γνωστά ονόματα του χώρου ή θα είναι καθαρά «ερασιτεχνικό»;
Alone: Κάθε χρόνο διοργανώνονται φεστιβάλ και συνεχεία βάφουν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Καιρός να αλλάξει αυτό και να βγουν στην επιφάνεια και νέοι writers!
Leo: Προτιμήσαμε μόνο νέους writers, για να στηρίξουμε την νέα γενιά του graffiti. Την 1η Μαΐου, όπου θα είναι και η τελευταία μέρα του φεστιβάλ, θα έχουμε επίσης 4-5 γνωστά ονόματα στο χώρο, για να ενώσουμε την «παλιά» με τη «νέα σχολή».
Πώς προέκυψε το θέμα του φεστιβάλ;
Leo: Μάλλον εννοείς το θέμα που θέσαμε ώστε να διαγωνιστούν την πρώτη μέρα τα παιδιά (το οποίο είναι η λέξη ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ και τι σημαίνει γι’ αυτούς).
Το θέμα προέκυψε 1ον από το Αllou και 2ον, είναι ένα χαρούμενο θέμα στις άσχημες μέρες που περνάμε όλοι μας.
Πόσοι χρειάζονται για να στηθεί κάτι τέτοιο; Υπάρχουν χορηγοί; Και αν ναι δέχονται εύκολα να συνεισφέρουν σε τέτοιες διοργανώσεις;
Alone: Δεν μπορώ να πω αριθμητικά ότι χρειάζονται 2, 3, 10, 20 άτομα… Το σίγουρο είναι πως για να κανείς κάτι σωστό, χρειάζεσαι και τους ανάλογους ανθρώπους, που θα σου προσφέρουν τις γνώσεις τους σε συγκεκριμένα αντικείμενα. Από ‘κει και πέρα ανάλογα με το τι διάσταση θέλεις να δώσεις σε αυτό που θα κανείς, θα δεις πόσους απ’ αυτούς χρειάζεσαι.
            Για το οικονομικό τώρα, πιστεύω πως θα μπορούσε μόνο με μια άδεια από ένα δήμο να γίνει φεστιβάλ, χωρίς χρήματα. Κι αυτό γιατί τοίχοι υπάρχουν. Writers υπάρχουν. Και αποδεικνύουν καθημερινά την αγάπη τους γι’ αυτό που κάνουν, όταν στερούνται και ύστερα ξοδεύουν τα χρήματά τους για έναν τοίχο. Επομένως, όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να υπάρχει θέληση. Βέβαια είναι κατανοητό πως αν έχεις οικονομική άνεση, εννοείται πως το αποτέλεσμα σου θα είναι ποιοτικότερο. Αρκεί να χειριστείς τα πράγματα όπως πρέπει.
            Χορηγοί υπάρχουν, απλά πρέπει να τρέξεις να τους βρεις. Και χορηγία δεν είναι μόνο αυτός που σου δίνει χρήματα (εκεί υπάρχει μια δυσκολία!). Χορηγία είναι και αυτός που σου προσφέρει υπηρεσίες ή άλλα υλικά αγαθά πχ ξενοδοχεία, βενζινάδικα, εστιατόρια, ραδιοφωνικοί σταθμοί ,sites κλπ… Ότι καταφέρεις να μαζέψεις είναι κέρδος.
Πόσο δύσκολο είναι κάποιος να διοργανώνει ένα τέτοιου είδους φεστιβάλ;
Alone: Δεν μπορώ να πω ότι είναι δύσκολο, αλλά ούτε και εύκολο. Απλά πρέπει να καταλάβεις και εσύ ο ίδιος για ποιο λόγο θα βάλεις τον εαυτό σου σε μια τέτοια διαδικασία. Από ‘κει και πέρα βάζεις τα πράγματα κάτω και κομμάτι κομμάτι τα επεξεργάζεσαι και θέτεις στόχους ,τους οποίους κοιτάς να υλοποιήσεις. Τέλος, όλο το θέμα για να γίνει πάνω απ’ όλα θέλει να το αγαπάς και να το σέβεσαι, ώστε να το αντιμετωπίσεις σοβαρά. Όταν αυτό το κανείς όλα θα σου πάνε καλά!
Έχεις οργανώσει και άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις;
 Alone: Με τον Αλέκο είναι το δεύτερο φεστιβάλ που διοργανώνουμε μαζί. Παλιότερα είχαμε κάνει και το pray to spray στο Ίλιον. Μόνος μου έχω κάνει άλλο ένα φεστιβάλ στην Άμφισσα (street wave).
 Επηρεάστηκες από κάπου και πήρες την απόφαση να οργανώσεις ένα φεστιβάλ;
Alone: Ναι, από τα φεστιβάλ που έχω πάει κατά καιρούς. Το καλύτερο που έχω πάει ήταν στα Καλά Νερά, στο Βόλο (colour your life). Tα παιδιά εκεί το διοργάνωσαν άψογα. Οι συμμετοχές πάρα πολλές, το χωριό πλημμύρισε κόσμο και όποιος ερχόταν έφευγε εξυπνότερος με αυτά που είχε δει… Εκεί είπα ότι κάποια στιγμή θέλω να κάνω κάτι παρόμοιο.                 
                        Απλά περιμένω να ξεκινήσει το φεστιβάλ! Απ’ όσα είπαν τα παιδιά θα υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να δούμε εκεί… Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να κοιτάξετε στο http://www.allou.gr/. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα και τους δύο που μας έδωσαν τα «φώτα» τους σχετικά με τη διοργάνωση.
End of Part 1…
http://www.blogmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου