Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΨΑΡΕΜΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΑΛΑΜΙ


Σε αφανισμό οδηγούνται χιλιάδες ερασιτέχνες αλιείς με τον νέο ευρωπαϊκό κανονισμό για την αλιεία που τέθηκε σε ισχύ και ο οποίος δεν προβλέπει για την Ελλάδα χρήση διχτύων και φανών στην εν λόγω κατηγορία.Οι ψαράδες που ασχολούνται περιοδικά και μόνο για οικογενειακή προμήθεια αντιδρούν έντονα στα μέτρα περιορισμού που θέτει ο κανονισμός και ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση και την αρμόδια επίτροπο Αλιείας Μαρία Δαμανάκη να προωθήσουν την κατοχύρωση ειδικής κατηγορίας ερασιτεχνών αλιέων.

Οι παραδοσιακοί αλιείς υποστηρίζουν ότι προκύπτει ανισότητα και αδικία μεταξύ των ...

ιδίων και των συναδέλφων τους άλλων κρατών, επισημαίνοντας ότι με τη διακοπή ή τον περιορισμό της δραστηριότητάς τους δεν προστατεύονται τα ιχθυοαποθέματα, όπως θέλει το πνεύμα του κανονισμού, αφού επιτρέπεται σε μεγάλα αλιευτικά εργαλεία να αλωνίζουν τη Μεσόγειο.
Στην Ελλάδα σήμερα, βάσει των ατομικών αδειών, δραστηριοποιούνται 96.075 ερασιτέχνες ψαράδες, ο δε αριθμός των σκαφών που διαθέτουν φτάνει στις 71.144. Έρευνα έδειξε ότι περίπου το 50% χρησιμοποιούν καθετή-τσαπαρί (εργαλεία με νήμα και αγκίστρια), το 30% παραγάδι (αλιευτικό όργανο με πολλά αγκίστρια) και μόνο το 20% δίχτυ. Δίχτυ χρησιμοποιείται στις θαλάσσιες περιοχές της Επανομής και της Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης καθώς και στις νησιωτικές περιοχές. Οι ερασιτέχνες ψαράδες αλιεύουν συνήθως τη θερινή περίοδο, ενώ ο μέσος όρος για κάθε ψαρά είναι 60 μέρες τον χρόνο.
«Εμάς δεν μας συμπεριέλαβαν σε μια κατηγορία αλιέων, αλλά μας βάζουν στην ερασιτεχνική - αθλητική αλιεία. Εμείς όμως δεν έχουμε καμία σχέση με τους αθλητές που κρατάνε τα καλάμια στη στεριά και κάνουν διαγωνισμούς. Αυτοί ανήκουν στη γ.γ. Αθλητισμού», περιγράφει στη «Μ» ο Ευάγγελος Βαμβακάρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων (ΠΟΠΕΑ). Ο ίδιος εξηγεί ότι «έξω από τη Θεσσαλονίκη ψαρεύουμε με δίχτυα και λάμπες, όπως κάνουν οι νησιώτες. Μας απαγορεύουν αυτά τα εργαλεία, που είναι παραδοσιακά και τα βαφτίσανε επαγγελματικά. Αντιθέτως, στην Κύπρο και την Ισπανία ενέταξαν τους ερασιτέχνες ψαράδες σε μια κατηγορία και τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν λίγα μέτρα δίχτυ».

Παραδοσιακό εργαλείο το δίχτυ
Το δίχτυ που χρησιμοποιούν στην πλειονότητά τους οι νησιώτες ερασιτέχνες ψαράδες θεωρείται παραδοσιακό αλιευτικό εργαλείο. Ωστόσο, στον κανονισμό συμπεριλαμβάνεται στα επαγγελματικά εργαλεία και δεν μπορούν να το χρησιμοποιούν οι ερασιτέχνες. Η επιστημονική κοινότητα επιβεβαιώνει ότι το στατικό δίχτυ δεν επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στα ιχθυοαποθέματα. Τότε, «γιατί δεν μας επιτρέπεται έστω και 200 μέτρα δίχτυ;» αναρωτιέται ο κ. Βαμβακάρης, υπογραμμίζοντας ότι ο κανονισμός «φάσκει και αντιφάσκει. Κάνει λόγο για προστασία της ιχθυοπαραγωγής. Δεν καταστρέφουν τα 120 εκ. μέτρα δίχτυ που καθημερινά έχουν το δικαίωμα οι παράκτιοι επαγγελματίες αλιείς να αλιεύουν και θα καταστρέφουν τα 2 εκ. μέτρα δίχτυ όταν αλιεύουν οι νησιώτες παραδοσιακοί ερασιτέχνες ψαράδες, και μάλιστα λιγότερο από εξήντα μέρες το χρόνο;» διερωτάται.

Πιάνουμε 1-2 κιλά την εβδομάδα
Οι ερασιτέχνες αλιείς υποστηρίζουν ότι 200 μέτρα δίχτυ, με άνοιγμα ματιού 28-30 χιλιοστά, αλιεύει λιγότερα από μια καθετή (νήμα με άγκιστρα), επομένως δεν κάνει περισσότερο κακό. «Αν δεν υπήρχαν οι ιδιαιτερότητες στα νησιά μας και μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε καθετές, συρτές, παραγάδι, τότε δεν θα μας ενδιέφερε το δίχτυ. Όμως, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν το καλοκαίρι και της ιδιομορφίας του πυθμένα στα νησιά, με φύκια και άμμο, οι ψαράδες με τα μικρά κωπήλατα σκάφη των 3-5 μέτρων πολλές φορές δεν μπορούν να απομακρυνθούν περισσότερο από 1 μίλι από την ακτή. Αυτοί είναι οι λόγοι που χρησιμοποιούν το δίχτυ για να πιάσουν 1-2 κιλά ψάρια την εβδομάδα για την οικογένειά τους, αφού οι επαγγελματίες ψαράδες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των νησιών λόγω τουρισμού», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΕΑ.
Ο ευρωπαϊκός κανονισμός 1967/2006 που ρυθμίζει θέματα αλιείας στη Μεσόγειο όριζε τρία χρόνια μεταβατική περίοδο για την προσαρμογή των κρατών, από την 1η Ιανουαρίου 2007 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012. Σε αυτό το διάστημα δινόταν η δυνατότητα στα κράτη να επικαλεστούν ιδιαιτερότητες και να ζητήσουν εξαίρεση από κάποιες διατάξεις ή να δημιουργήσουν μια ειδική κατηγορία για τους ερασιτέχνες ψαράδες, με δυνατότητα χρήσης διχτύων. Για τρία χρόνια όμως δεν έγινε τίποτε, η περίοδος έληξε το 2010 και πρόσφατα άρχισε η εφαρμογή του. γματα»,

Δεν υποβάλλαμε αίτημα εξαίρεσης
Η ΠΟΠΕΑ θα στείλει επιστολές στους βουλευτές, στους αρμόδιους επιτρόπους και σε κάθε εμπλεκόμενο με το ζήτημα, ζητώντας τροποποίηση των διατάξεων του κανονισμού. Ήδη, μετά από επιστολή στην επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας κ. Δαμανάκη έγινε συνάντηση των εκπροσώπων των ψαράδων και των συνεργατών της επιτρόπου, οι οποίοι σημείωσαν ότι ο κανονισμός είναι πλέον νόμος της ΕΕ και πως όλα τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωμένα να τον εφαρμόσουν. Ωστόσο υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας να εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο μέτρα αντίστοιχα με της Ισπανίας και της Κύπρου και να λυθεί το ζήτημα των ερασιτεχνών αλιέων. «Μπορεί η Ελλάδα να έχει σε εθνικό επίπεδο μια κατηγορία παραδοσιακών αλιέων», τονίζει ο κ. Βαμβακάρης, ο οποίος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις.
Συνεργάτης της επιτρόπου κ. Δαμανάκη ανέφερε στη «Μ» ότι «έπρεπε εγκαίρως η Ελλάδα να υποβάλει αίτημα εξαίρεσης, εάν είχε τεκμηριωμένο πρόβλημα, αλλά δεν το έκανε. Η Κύπρος και η Ισπανία υπέβαλαν εγκαίρως τα διαχειριστικά τους σχέδια, για να έχουν εξαίρεση. Η χώρα μας δεν υπέβαλε τίποτε για τρία χρόνια, όταν η κ. Δαμανάκη δεν ήταν επίτροπος. Ο κανονισμός πλέον ισχύει για όλη την Ευρώπη και δεν μπορεί να μην εφαρμοστεί. Εάν γίνει κάποιο διαχειριστικό σχέδιο από το υπουργείο και υποβληθεί αίτημα, η επίτροπος θα προσπαθήσει να συζητηθεί. Δεν είναι θέμα της επιτροπής». Οι αλιείς, σύμφωνα με κύκλους της επιτροπής αλιείας, θα πρέπει να αναζητήσουν λύση μέσω του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

http://prezatv.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου