Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Οικονομικά Αποτελέσματα Έτους 2010 (ΔΠΧΑ) της S&B



 Διπλάσιο φέτος το μέρισμα σε σχέση με  πέρυσι και εξαπλάσια τα κέρδη για το 2010 για την S&B, ενώ στους Βωξίτες που είχαν μάθει να λειτουργούν ανεξέλεγκτα στην περιοχή και δεν είχαν φροντίσει για άδειες έχουν ζημιά.

ΒΑΣΙΚΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΤΟΥΣ 2010
25,1% αύξηση πωλήσεων σε σύγκριση με το 2009, με τη θετική τάση να διατηρείται
καθόλη τη διάρκεια του έτους
Ταχύτερη ανάπτυξη EBITDA έναντι των πωλήσεων, με αύξηση κατά 53,5% σε ...
σχέση με το 2009 ως αποτέλεσμα της ισχυρής λειτουργικής μόχλευσης και βελτίωσης της αποδοτικότητας
Σημαντική διεύρυνση των περιθωρίων που οδήγησε σε ρεκόρ κερδοφορίας τους Κλάδους του Μπεντονίτη, των Συλλιπασμάτων Συνεχούς Χύτευσης και των Λοιπών Ορυκτών
Αύξηση των καθαρών κερδών στα €13,1 εκατ., ήτοι εξαπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το 2009
Πρόταση για επιστροφή κεφαλαίου €0,25 ανά μετοχή


Ο κος Ευθύμιος Βιδάλης, Διευθύνων Σύμβουλος της S&B, σχολίασε:
«Κατά τη διάρκεια του 2010 η απόδοσή μας παρουσίασε εντυπωσιακή ανάκαμψη, έστω κι αν δεν έχουμε επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα. Η επιχειρηματική δραστηριότητα παρέμεινε ισχυρή καθόλη τη χρονιά, καθώς η αρχική αναπλήρωση των αποθεμάτων μετατράπηκε σταδιακά σε σταθερή ζήτηση, ιδιαίτερα δε, στις αγορές της μεταλλουργίας. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε στην παραγωγική λειτουργία του Κλάδου Βωξίτη, επιτύχαμε συνολικά ισχυρή κερδοφορία στον Όμιλό μας.
Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την ανάκαμψη των περιθωρίων μας, που αντικατοπτρίζει την ισχυρή λειτουργική μόχλευση, ως αποτέλεσμα του πρόσθετου όγκου πωλήσεων από τις δραστηριότητές μας και των πρωτοβουλιών βελτίωσης της αποδοτικότητας που υλοποιήσαμε την προηγούμενη χρονιά.
Οι οικονομικές εξελίξεις στις χώρες που δραστηριοποιούμαστε παραμένουν ευνοϊκές, η
Γερμανία εξακολουθεί να ενισχύεται, ενώ παράλληλα η έκθεση των εσόδων μας από
πωλήσεις στην εγχώρια αγορά είναι κάτω από το 8%. Παρακολουθούμε στενά την πρόσφατη μεταβλητότητα και τις αυξήσεις τιμών διαφόρων παραγόντων του κόστους μας αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι για τις μελλοντικές προοπτικές μας, καθώς χάρη στην ισχυροποίηση της γεωγραφικής μας παρουσίας το 2010 και στην αυξημένη οικονομική μας ευελιξία, βρισκόμαστε σε ευνοϊκή θέση ώστε να διατηρήσουμε τη θετική μας δυναμική.»

Επιχειρηματική επισκόπηση
Κατά τη διάρκεια του 2010 η απόδοση του Ομίλου μας παρουσίασε ανάκαμψη σε όλα τα
μέτωπα, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλες σχεδόν τις αγορές μας διατήρησε τη θετική τάση που είχε κάνει την εμφάνισή της στο τέλος του 2009. Η ζήτηση στις αγορές της μεταλλουργίας υπήρξε ισχυρή και βελτιώθηκε προοδευτικά κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Το γεγονός αυτό ήταν ένδειξη ότι η αρχική σημαντική επίδραση από την αναπλήρωση των χαμηλών αποθεμάτων (restocking effect), μετατρεπόταν σταδιακά σε σταθερή ζήτηση.
Καθόλη τη χρονιά παραμείναμε κοντά στους πελάτες μας, όπως είχαμε πράξει κατά τη
διάρκεια των προκλήσεων της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας από τα τέλη του 2008 και όλο το 2009, προσφέροντας τα υψηλότερα επίπεδα εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης.
Το γεγονός αυτό μας επέτρεψε να διατηρήσουμε σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις μας σε ως επί το πλείστον όλες τις αγορές που εξυπηρετούμε και να αυξήσουμε μερίδια αγοράς σε
ορισμένες περιπτώσεις. Ως αποτέλεσμα, ευνοηθήκαμε από την ισχυροποιημένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος ζήτηση αλλά και από τις σημαντικά αυξημένους όγκους πωλήσεων.
Επιπλέον, το προϊοντικό μείγμα υπήρξε ευνοϊκό, με τον όγκο πωλήσεων από υψηλότερης αξίας αγορές, όπως τα χυτήρια και τα συλλιπάσματα συνεχούς χύτευσης, να ανακτά σημαντικό επίπεδο συνεισφοράς στις πωλήσεις του Ομίλου, σε σύγκριση με το 2009. Η εξέλιξη αυτή σε σχέση με τον όγκο πωλήσεων πλαισιώθηκε και από γενικότερα βελτιωμένες τιμές και μας επέτρεψε να επιτύχουμε έσοδα από πωλήσεις σε επίπεδο Ομίλου για το 2010 ύψους €420,1 εκατ., ήτοι αύξηση 25,1% σε σύγκριση με το 2009.
Οι υψηλότεροι όγκοι παραγωγής κατά τη διάρκεια του έτους οδήγησαν σε μεγαλύτερη
κάλυψη της παραγωγικής δυναμικότητας σε διάφορες μονάδες παραγωγής του Ομίλου, και είχαν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της αποδοτικότητας στα κόστη παραγωγής. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις στοχευμένες ενέργειες μας το 2009 για τον περιορισμό του κόστους και των δαπανών, είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη λειτουργική μόχλευση και κατ’ επέκταση τη διεύρυνση των περιθωρίων κερδοφορίας. Παρά τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και των θαλασσίων ναύλων κατά 29% και 30% αντίστοιχα σε σχέση με το 2009, το περιθώριο μεικτού κέρδους αυξήθηκε κατά 20 μονάδες βάσης και το μεικτό κέρδος έφθασε τα €93,4 εκατ., ήτοι αύξηση 26,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση αυτή περιλαμβάνει μία σημαντική αρνητική επίπτωση από τις προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε στην παραγωγική λειτουργία του Κλάδου Βωξίτη. Οι καθυστερήσεις στην αδειοδοτική διαδικασία και η προσωρινή αναστολή των δραστηριοτήτων μας σε βασικά κοιτάσματα, παρεμπόδισαν την ικανότητά μας να λειτουργήσουμε κατά ένα βέλτιστο και κοστολογικά αποδοτικά τρόπο.
Κατά συνέπεια, καταφύγαμε στην εισαγωγή πρώτων υλών από τρίτους προκειμένου να ανταποκριθούμε στις συμβατικές μας υποχρεώσεις, με αρνητικό αντίκτυπο στο κόστος. Επιπλέον, σε αυτό το δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον για τον κλάδο, υιοθετήσαμε μία πιο συντηρητική κοστολογική προσέγγιση και επιταχύναμε αποσβέσεις κεφαλαιοποιημένων επενδύσεων.
Παρά την πρόοδο που σημειώθηκε στο δεύτερο μέρος του έτους σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις και την άρση της προσωρινής αναστολής δραστηριοτήτων, οι παράγοντες αυτοί επηρέασαν αρνητικά τα αποτελέσματα του κλάδου και του Ομίλου.
Κατά τη διάρκεια του 2010, το EBITDA και τα λειτουργικά περιθώρια διευρύνθηκαν
σημαντικά κατά 260 και 230 μονάδες βάσης αντίστοιχα.
Ως αποτέλεσμα, το EBITDA των €59,8 εκατ. και τα λειτουργικά κέρδη των €27,6 εκατ. αναπτύχτηκαν ταχύτερα από τις πωλήσεις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 53,5% και 92,2% αντίστοιχα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα καθαρά έξοδα τόκων ήταν χαμηλότερα κατά 33,6% στα €4,1 εκατ. για το έτος, ως αποτέλεσμα του χαμηλότερου δανεισμού και των μειωμένων επιτοκίων. Τα καθαρά κέρδη για τους μετόχους και τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα €13,1 εκατ. και σχεδόν €0.26 για το έτος, αντικατοπτρίζοντας εξαπλάσια και πενταπλάσια αύξηση αντίστοιχα, σε σχέση με το 2009.

Υποστηρίξαμε τα ισχυρά μας οικονομικά αποτελέσματα με πειθαρχημένη διαχείριση του
ενεργητικού μας και στο πλαίσιο αυτό συνεχίσαμε να χρηματοδοτούμε την αύξηση των
πωλήσεων μέσω βελτιστοποιημένου κεφαλαίου κίνησης. Κατ’ αντιστοιχία με την ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, το κεφάλαιο κίνησης παρουσίασε συγκρατημένη αύξηση κατά €6,3 εκατ. ή κατά 9.0% σε σύγκριση με το 2009, ενώ ως ποσοστό επί των πωλήσεων ήταν 18.0%, βελτιωμένο έναντι του 20.7% το 2009.
Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήσαμε κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους €24,3 εκατ. σε σύγκριση με τα €30,3 εκατ. το 2009, σχετιζόμενες κυρίως με αύξηση της ωφέλιμης ζωής παγίων αλλά και επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας, καθώς και βελτίωση στους τομείς του περιβάλλοντος, της υγιεινής και της ασφάλειας.
Οι προ φόρων λειτουργικές ταμειακές ροές (καθαρές από κεφαλαιουχικές δαπάνες) ήταν €26,2 εκατ. ενώ οι καθαρές ταμειακές ροές, συμπεριλαμβανομένων των δανειακών αποπληρωμών στη διάρκεια του έτους έφθασαν τα € 9,0 εκατ. Ως αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός μας μειώθηκε ισόποσα από τα €121,9 εκατ.
στο τέλος του 2009 σε €112,9 εκατ. στο τέλος του 2010 και η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA βρίσκεται στο 1,9 σε σύγκριση με το 3,1 στα τέλη του 2009. Επιπλέον, παρατάθηκε η διάρκεια ομολογιακού δανείου ύψους €30 εκατ. από το Μάρτιο του 2011 στον Ιούνιο του 2013. Η κεφαλαιακή μας δομή ενδυναμώθηκε σημαντικά και βελτιώθηκε περαιτέρω το 2010 καθώς η σχέση καθαρού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκε σε 0,46 από 0,53 ένα χρόνο πριν.


Απο τα προιόντα της εταιρείας σας δίνουμε τα αποτελέσματα για τον Βωξίτη

Η ικανότητά μας να προσαρμόσουμε αποτελεσματικά την παραγωγική μας δυναμικότητα στις απαιτήσεις της αγοράς κατά το 2010 ήταν σημαντικά περιορισμένη. Ως αποτέλεσμα των συσσωρευμένων καθυστερήσεων στην αδειοδοτική διαδικασία και μίας προσωρινής
αναστολής δραστηριοτήτων σε ορισμένα από τα κοιτάσματά μας, η εξορυκτική δραστηριότητα περιορίστηκε σε χαμηλά επίπεδα. Η σταδιακή επιστροφή σε φυσιολογικά επίπεδα λειτουργίας στο δεύτερο μέρος του 2010, σε συνέχεια της επίλυσης αυτών των επιχειρησιακών δυσκολιών μετά το καλοκαίρι, δεν κατέστη επαρκής για να αντισταθμίσει τη σημαντική επίπτωση στην κερδοφορία. Παρά ταύτα, οι βελτιώσεις στην απόδοση που παρατηρήθηκαν ήδη από το τέταρτο τρίμηνο αναμένεται να συνεχιστούν.


Περισσότερα στην σελίδα της S&B

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου