Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Ο Δήμαρχος Άμφισσας για την μεταστέγαση της Πινακοθήκης Παπαλουκά

ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ Άμφισσα 01-03-2010
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
_____________

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φίλοι συμπολίτες,
Με έκπληξη διαβάσαμε συνέντευξη σε τοπική εφημερίδα του επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κάππου, που σε κάποια αποστροφή του μίλησε και για την μεταστέγαση της Πινακοθήκης Παπαλουκά από κτίριο της Χάρμαινας, σε κεντρικό κτίριο της πόλης.
Πρόκειται για κτίριο που ανήκει στο Κληροδότημα Σταλλού και αυτή τη στιγμή βρίσκεται προς το τέλος της επισκευής του. Για την ιστορία, το συγκεκριμένο κτίριο παραχωρήθηκε από... την προηγούμενη δημοτική αρχή στο Υπουργείο Παιδείας έως το 2014.
Είναι γεγονός ότι πρώτοι ως Δημοτική Αρχή επισημάναμε την χρησιμότητα ενός τέτοιου κτιρίου, τις δυνατότητες του και την πρακτική αναπτυξιακής προοπτικής του.
ΟΜΩΣ, γνωρίζοντας άριστα τι έπρεπε να κάνουμε, ήλθαμε σε επαφή με αρμόδιους φορείς για να βολιδοσκοπήσουμε τις προθέσεις τους, για την σκέψη μεταφοράς της Πινακοθήκης Παπαλουκά στο νέο κτίριο, ιδέα, η οποία βρήκε πρόσφορο έδαφος.
Τελικά, εκείνο που αποκομίσαμε ήταν το πράσινο φως για διαβούλευση τόσο με το Υπουργείο Παιδείας όσο και με το Υπουργείο Πολιτισμού.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ με αυτό το θέμα δεν γνωστοποιήσαμε. Χρειάστηκε να προβούμε σε κάποιες ενέργειες και αποστείλαμε επιστολές στα ως άνω υπουργεία χωρίς ακόμη να έχουμε οριστική απάντηση. Τα γραφόμενα σε τοπικό σάιτ, δεν θα έπρεπε να ανησυχεί τον επικεφαλή της μείζονος πλειοψηφίας. Ας μην βλέπει ουτοπίες εκεί που δεν υπάρχουν και αυθαιρεσίες σε σημεία διαβούλευσης. Κάποιοι τον έχουν συμβουλεύσει ατυχώς. Πέραν τούτου εκφράσεις όπως «συμφωνίες κάτω από τραπέζι» και άλλες κατηγορίες, του τις επιστρέφω όπως και «το αποφασίζουμε και διατάσσουμε» θυμίζουν άλλες εποχές με άλλες συνθήκες και ο καθένας μας κρίνεται για αυτά που έχει πράξει και συνεχίζει να πράττει καθημερινά.
Όσο για την απόφαση του Νομικού Προσώπου της Πινακοθήκης
θεμιτό και δίκαιο είναι να ζητά ότι το καλύτερο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το Στάλλειο- Γάτειο κληροδότημα έως το 2014 έχει συμφωνήσει στην παραχώρηση του ακινήτου της οδού Σταλλού, με αντιπαροχή την επισκευή του. Επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας τουλάχιστον έως την λήξη της συμφωνίας. Εάν και εφόσον οι διαβουλεύσεις επιτύχουν τον στόχο της μεταφοράς να είναι σίγουροι όλοι ότι και στο Δ.Σ. του κληροδοτήματος θα το φέρουμε υπόψιν και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατόν των συμφερόντων του Γηροκομείου, όπως άλλωστε κάνουμε πάντα με πλήρη διαφάνεια.
Το πρόβλημα για το γηροκομείο είναι ταμειακό και το γνωρίζουν άπαντες. Εμείς από την αρχή είχαμε επισημάνει τα προβλήματα και την οικονομική βιωσιμότητά του μέσα από τον κοινωνικό χαρακτήρα του ιδρύματος. Πάραυτα, αγωνιζόμαστε για την συνέχιση λειτουργίας του, διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι το σημαντικότερο ενός έργου και μάλιστα κοινωνικής υφής, είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του και η προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο και όχι απλά η κατασκευή του.
Όταν για πρώτη φορά ως Δήμαρχος δημιούργησα Μελέτη βιωσιμότητας, όλοι επαναλάμβαναν το άδικο της σκέψης μου που το πόρισμα και η μελέτη προφανώς είχαν αναδείξει. Τρία χρόνια μετά, τα γεγονότα με δικαιώνουν, όμως να είστε σίγουροι ότι τουλάχιστον εγώ προσωπικά και τα μέλη του Δ.Σ. του κληροδοτήματος, προσπαθούμε υπεράνθρωπα και δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταστρατηγήσει επιτεύγματα λειτουργίας και ανάδειξης του ιδρύματος, διότι ειλικρινά το κυριότερο είναι να λειτουργήσει ένα ίδρυμα και όχι να κατασκευαστεί ένα κτιριακό με επίπλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου