Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Για τη νέα έδρα της Πινακοθήκης Παπαλουκά

Το Εν Αμφίσση αναγνωρίζοντας το καλλιτεχνικό μέγεθος της συλλογής των έργων του Σπύρου Παπαλουκά της Δημοτικής Πινακοθήκης Άμφισσας «Σπύρος Παπαλουκάς» και διαπιστώνοντας συγχρόνως την ακαταλληλότητα του κτηρίου που στεγάζει σήμερα ένα μικρό μόνο μέρος της συλλογής, 19 μόλις έργα από τα 300, πραγματοποίησε από τις 31 Οκτωβρίου του 2009 έως τις 24 Φεβρουαρίου του 2010 διαδικτυακή ψηφοφορία μεταξύ τριών κτηρίων στο κέντρο της πόλης που προσφέρονται για την μεταστέγαση της. Τα κτήρια που συναγωνίζονταν ήταν το Στάλλειο κτήριο πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, η παλαιά Αγροτική Τράπεζα και η οικεία ... Κορδώνη που είχε προταθεί και από την προηγούμενη δημοτική αρχή για έδρα της Πινακοθήκης Παπαλουκά. Το κτήριο που συγκέντρωσε και δικαιολογημένα τους περισσότερες ψήφους με ποσοστό 72%, είναι το Στάλειο κτήριο. Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας φαίνονται στη δεξιά στήλη της σελίδας.

Το Στάλειο μέγαρο έχει το μέγεθος εκείνο που χρειάζεται για να εκτεθεί στο μεγαλύτερο μέρος της η συλλογή των ανθιβόλων και των σχεδίων του μεγάλου μας ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά. Είναι το μοναδικό παραδοσιακό, τριώροφο, κτήριο της πόλης, μόλις ανακαινισμένο, και που με ελάχιστες μετατροπές στο εσωτερικό του μπορεί να αναδειχθεί σε έναν υποδειγματικό εκθεσιακό χώρο. Η ισόγεια δε επέκτασή του καθώς και ο προαύλειος χώρος του, στην πίσω πλευρά του κτηρίου, με το θαυμάσιο πέτρινο κλιμακοστάσιο, μπορούν να φιλοξενήσουν και τους απαραίτητους συνοδευτικούς χώρους που χρειάζονται πλέον τέτοιου είδους ιδρύματα, όπως ένα πωλητήριο, ή ένα μικρό καφέ. Από την άλλη η γειτνίασή του με τον Μητροπολιτικό Ναό καθιστά άκρως προνομιακή τη θέση του. Η εμπειρία του επισκέπτη που θα βλέπει στην Πινακοθήκη τα σχέδια των αγιογραφιών του Παπαλουκά και σε λίγα μόλις μέτρα στον Μητροπολιτικό Ναό θα μπορεί να θαυμάζει και το τελικό αποτέλεσμα των σχεδίων του καθιστά την επιλογή του Στάλλειου κτηρίου μοναδική σχεδόν επιλογή. Όπως άλλωστε φαίνεται και από τις φωτογραφίες το Στάλλειο κτήριο ως πινακοθήκη Παπαλουκά μπορεί να διακριθεί ως το πιο εμβληματικό κτήριο της πόλης. Ένα κτήριο αντάξιο της συλλογής που θα φιλοξενεί.

Η προσπάθεια μας για την προώθηση της ιδέας της μετεγκατάστασης της Πινακοθήκης Παπαλουκά στο Στάλειο κτήριο θα κλιμακώνεται σταδιακά μέσα στον ορίζοντα των επερχόμενων δημοτικών εκλογών το προσεχές φθινόπωρο.

Kαλούμε επίσης τους συλλόγους της πόλης που συντονίζονται με τα παραπάνω να προσυπογράψουν μαζί μας το σχετικό κείμενο.
Επικοινωνήστε στο mail: en.amfissi@yahoo.gr ή σχολιάστε εδώ.

Το παρόν κοινοποιείται στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο, στο Δήμο Άμφισσας καθώς και στη
βουλευτή Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου