Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009

5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος σας παρουσιάζω τρία κείμενα που βρήκα στο internet.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Λαμία, 05-06-2009

Στις 15 Δεκεμβρίου 1972, η Γενική Συνέλευση του OΗΕ θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων. Είναι όμως πια γεγονός ότι η οξύτητα των περιβαλλοντικών προβλημάτων δεν χρειάζεται επετειακές αφορμές για την ενεργό συμμετοχή μας και δράση για την ... επίλυσή τους και την προστασία του περιβάλλοντος..

Φέτος, στο νομό μας ζήσαμε μια τραγωδία για το Μαλιακό κόλπο. Καλούμε τους συμπολίτες μας, μέσα από τους φορείς που βρίσκονται, τις οργανώσεις τους και τους συλλόγους, να πιέσουν δυναμικά και με επιμονή, για να υλοποιηθούν τα μέτρα που εξήγγειλαν η Περιφέρεια και η Νομαρχία, για την προστασία του Σπερχειού ποταμού και του Μαλιακού κόλπου. Επίσης τους καλούμε να γίνουν οι ρεπόρτερ μας και να μας αναφέρουν κάθε περιστατικό ρύπανσης που πέφτει στην αντίληψή τους, σε οποιοδήποτε δήμο του νομού μας.
Τους καλούμε επίσης να πάρουν μέρος στις εθελοντικές ομάδες προστασίας των περιαστικών δασών της Λαμίας από τις πυρκαγιές, που θα ξεκινήσουν σε λίγες μέρες. Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος θα υλοποιήσει τις εξής δράσεις :
1) Μέλος μας θα μιλήσει στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λαμίας, στα πλαίσια περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου την ημέρα της 5ης Ιουνίου.
2) Συμμετοχή στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος με
το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) στη γιορτή που διοργανώνει η ΚΕΔΚΕ, 4 και 5 Ιουνίου 2009, για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα

3)Συνδιοργανώνουμε με τον Όμιλο Ενεργών Πολιτών Δυτικής Φθ/δας τριήμερο εκδηλώσεων για το Σπερχειό ποταμό, που θα γίνει στο πλατανόδασος του Καστριού στις 12, 13 και 14 Ιουνίου 2009 όπου θα μιλήσει και μέλος μας

Απο altpressfthiotida.blogspot.com

Ανοικτή επιστολή προς μέλη και υποστηρικτές της ΑΛΚΥΟΝΗΣ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ 364
Η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου αναγνωρίζει τη συμβολική αξία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, όπως αυτή έχει τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Ζούμε σε εποχή κρίσιμη για το μέλλον του πλανήτη και έχουμε ανάγκη από κάθε δυνατότητα κινητοποίησης πολιτών και αρχών.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος συχνά παρεκκλίνει από τη σημασία του και αποτελεί άλλοθι για εκείνους που επί 364 ημέρες δρουν ενάντια στο περιβάλλον και υποθηκεύουν το μέλλον μας:
ΟΤΑ που, ενώ είναι υποχρεωμένοι από το Νόμο να δώσουν λύση σε περιβαλλοντικά θέματα (διαχείριση απορριμμάτων, καθαρισμός απόβλητων, ανακύκλωση, προώθηση ΣΧΟΟΑΠ κ.λπ.), δεν το κάνουν
Επιχειρήσεις που ρυπαίνουν και εκμεταλλεύονται ασύδοτα φυσικούς πόρους
Πολυεθνικές που προάγουν τον άκρατο καταναλωτισμό
Πολιτικά Κόμματα που, άσχετα από τις διακηρύξεις τους, έμπρακτα υποστηρίζουν την μη βιώσιμη ανάπτυξη
Η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους υποστηρικτές της να διαφυλάξουν το νόημα της ΠΗΠ. Η συμμετοχή ΟΤΑ, επιχειρήσεων, πολυεθνικών και Πολιτικών Κομμάτων στους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος πρέπει να συνοδεύεται από καθαρές δεσμεύσεις για συγκεκριμένες περιβαλλοντικές δράσεις κατά τη χρονιά που έρχεται και όχι σε ευχολόγια.
Σε αντίθετη περίπτωση, η ΠΗΠ θα καταντήσει μια απλή ευκαιρία για «ξέπλυμα» αμαρτιών, εξαντλούμενη σε κενούς λόγους, πολυδάπανες εκδηλώσεις και «εύκολες» δράσεις για τα ΜΜΕ.
Με αφορμή την ΠΗΠ, προτείνουμε στα μέλη και τους φίλους της ΑΛΚΥΟΝΗΣ να προωθήσουν δράσεις που στοχεύουν στη λύση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων και να ζητούν δέσμευση πάνω σε αυτά.
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ Απο politesfokidas.blogspot.com

Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΘΗΒΑΣ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η 5η Ιουνίου, και ο πλανήτης, η χώρα μας, η πόλη μας συνεχίζουν να βιώνουν τραυματικά την καταστροφή του και την υποβάθμιση στην ποιότητα της ζωής μας.

Όλα θυσία στο βωμό του κέρδους και των επιχειρηματικών συμφερόντων, στον φαύλο κύκλο ενός αυτοκαταστροφικού μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης.

Η μετατροπή της Βοιωτίας σε ενεργειακή «χαβούζα», το δράμα του Ασωπού, το εξασθενές χρώμιο στο νερό της πόλης μας ( μήνες τώρα μας υπόσχονται και ξαναϋπόσχονται καθαρό νερό), είναι μερικά μόνο από τα οξύτερα προβλήματα της περιοχής μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ - στα θέματα περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο- υπήρξε τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστικός, έδωσε μικρές και μεγάλες μάχες, συγκρούστηκε με συμφέροντα και κατεστημένες νοοτροπίες , αποδεικνύοντας στην πράξη- και όχι στα λόγια- με την καθημερινή του δράση- και όχι θεωρητικά- ότι είναι η πολιτική δύναμη που έχει, κατεξοχήν, ενσωματώσει την οικολογική διάσταση.

Από Βοιωτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου