Σάββατο 23 Μαΐου 2009

Ο Λαμπράκης ΖΕΙ & εμπνέει


Σαν σήμερα, πριν από 46 χρόνια, η Ελλάδα συγκλονιζόταν από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο θαρραλέος αγωνιστής της ειρήνης και της δημοκρατίας, ο πεζοπόρος του Μαραθώνα και του Ολντερμάστον, χτυπήθηκε ύπουλα από το φασιστικό παρακράτος, ύστερα από ομιλία του για την ειρήνη στη Θεσσαλονίκη.
Βουλευτής Α' Πειραιά από το 1961, συνεργαζόμενος με την ΕΔΑ, ο πολυβαλκανιονίκης και υφηγητής της Ιατρικής Γρηγόρης Λαμπράκης είχε ενταχθεί με ιδιαίτερο δυναμισμό στο κίνημα της ειρήνης, συνεχίζοντας μια αγωνιστική πορεία που άρχισε από το ΕΑΜ.
Ευρύτατα έχει αποτυπωθεί η μορφή του Λαμπράκη να πραγματοποιεί την πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, στις 21 Απρίλη 1963, κρατώντας το πανό που είχε φέρει από την πορεία του Ολντερμάστον, με τη λέξη «ΕΛΛΑΣ» στη μία όψη και "GREECE" στην άλλη.
Η μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη συνδέει αγώνες και αιτήματα πολλών δεκαετιών του ελληνικού λαού. Ενώνει το ... «Θέλουμε ελεύθερη εμείς πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά» της Εθνικής Αντίστασης, με το «Μια η πατρίδα, ένας ο άνθρωπος, χαρά, ζωή / δίχως το σύνορο, δίχως το μίσος, ειρήνη!» που τραγουδούσαν οι πεζοπόροι των πορειών ειρήνης, της δεκαετίας του '60.Ο Λαμπράκης ζει γιατί παραμένουν ζωντανά τα οράματά του που εμπνέουν και τους σημερινούς αγώνες της αριστεράς. Ζει στους σύγχρονους φιλειρηνικούς και οικολογικούς αγώνες. Ζει στους αγώνες για μια άλλη Ευρώπη, απαλλαγμένη από τον νεοφιλελευθερισμό, τα πυρηνικά και το ΝΑΤΟ.
Από Βοιωτικά
Απο την Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου