Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Απορρίπτει και η Γερμανία τα αιολικά: είναι καλά μόνο για να πουλιούνται στην Ελλάδα!

Με αφορμή το υπέρογκο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας η Γερμανία κάνει στροφή 180 μοιρών από την Πράσινη Ανάπτυξη.
Ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος, Πήτερ Άλτμαγιερ, πρότεινε την περαιτέρω περικοπή των εγγυημένων τιμών που απολαμβάνουν οι ηλεκτροπαραγωγοί από Ανανεώσιμες Πηγές, καθώς και την αναστολή των επιδοτήσεων στα νέα έργα ως μέτρα περιορισμού των αυξήσεων με τις οποίες θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειαςΕπίσης, ο Άλτμαγιερ πρότεινε να επιβληθεί "φόρος αλληλεγγύης" στους υπάρχοντες επενδυτές Ανανεώσιμων Πηγών και στην κατάργηση των απαλλαγών ορισμένων ενεργοβόρων επιχειρήσεων από το τέλος ΑΠΕ με το οποίο επιβαρύνονται όλοι  οι καταναλωτές.
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ των σχεδίων που ανακοίνωσε ο... υπουργός Περιβάλλοντος της κυβέρνησής της, με στόχο όπως και η ίδια σημείωσε να περιοριστούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά, εν μέσω βέβαια προεκλογικής περιόδου, παρά τις αντιρρήσεις που εγείρονται στους κόλπους του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού που ηγείται.
Η δημόσια υποστήριξη της Μέρκελ προς τα σχέδια του Πέτερ Αλτμάιερ δείχνουν πως η Μέρκελ θέλει να προωθήσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά και πριν η οικονομία της Γερμανίας επηρεαστεί κι άλλο από το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω ακριβώς του υψηλού ενεργειακού κόστους.
"Ο Πέτερ Αλτμάιερ έκανε πολύτιμες, σημαντικές και καλές προτάσεις για τις οποίες θα πρέπει να συνομιλήσουμε" είπε η Μέρκελ, προσκαλώντας συγχρόνως όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε αυτή την μεταρρύθμιση.
"Κατ' εμέ είναι σαφές ότι θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εάν θέλουμε να επιτύχουμε τρία πράγματα: σταθερότητα των τιμών, μια προσέγγιση φιλική προς το περιβάλλον, εγγυημένη προσφορά", υπογράμμισε η καγκελάριος.
Ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ παρόλο που τόνισε ότι οι προτάσεις είναι στην γενικά ορθή κατεύθυνση, επισήμανε ότι "απαιτούνται περισσότερα πράγματα" και επισήμανε πως ο “φόρος αλληλεγγύης” θα συναντήσει τόσο νομικά όσο και πολιτικά εμπόδια στα 16 ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας. Επίσης ο Ρέσλερ τόνισε τον ρόλο που παίζουν οι εταιρείες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο εμπορικό ισοζύγιο της Χώρας, επισημαίνοντας πως οι πωλήσεις στο εξωτερικό τεχνολογίας που άπτεται των ΑΠΕ, είναι αυτήν την στιγμή ένας από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους στην Χώρα! Και κατ' αυτόν η Γερμανία δεν πρέπει να χάσει αυτό της το πλεονέκτημα! Μόνο που αυτό που είναι πλεονέκτημα για την Γερμανία είναι μειονέκτημα για την Ευρωζώνη και ειδικά για τις Χρεοκοπημένες χώρες του Νότου, που καλούνται να πληρώνουν τις Γερμανικές Ανεμογεννήτριες και τα Γερμανικά Φωτοβολταϊκά. Αλλά αυτό βέβαια δεν το είπε ο Ρέσλερ!

http://konstantinosdavanelos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου