Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Γάμος Εθνικής Τράπεζας - Eurobank με προίκα το Ταχ. Ταμιευτήριο!

 ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΥΠΕΡΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ!
Iskra: ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ!
Τις εκτεταμένες φήμες που από το πρωί έκαναν το γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων ήρθε να επιβεβαιώσει η αναστολή της διαπραγμάτευσης την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών των μετοχών των τραπεζών Εθνική και Eurobank. Οι φήμες έκαναν λόγο για προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων των δύο τραπεζώνπου αφορούν στη μεταξύ τους συγχώνευση, ή καλύτερα εξαγορά της Eurobank από την Εθνική
Σύμφωνα με πηγές της Εθνικής Τράπεζας την Παρασκευή το απόγευμα στις 17.00 πραγματοποιήθηκε Δ.Σ. που προφανώς συσχετίζεται με την υπόθεση. Ανάλογα  κινήθηκε και η διοίκηση της Eurobank, ενημερώθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. και συνεδρίασαν την Παρασκευή....
ΠΡΟΙΚΑ ΤΟ ΤΤ ΚΑΙ ΤΟ ΤΠΔ;
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι αν το «deal» ανάμεσα στην Εθνική και την Eurobank αρχίσει να προχωρά, τότε κατά την συγκυβέρνηση πρέπει να θεωρείται ,σχεδόν, βέβαιη η παραχώρηση ως «προίκα» στο νέο όμιλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και ίσως του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Εκτός βέβαια και αν λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο… τις λαϊκές και κοινωνικές αντιδράσεις!
Τραπεζικοί κύκλοι που κλήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις ανέφερουν ότι «μετά και τις πρόσφατες αλλαγές στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, οι επιλογές για συνεργασίες είναι περιορισμένες και η συγκεκριμένη περίπτωση έμοιαζε από καιρό μια καλή λύση».
Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και η Eurobank είχαν δείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας. Ωστόσο στις αρχές της εβδομάδας η διοίκηση της Credit Agricole ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αποκλειστικές συζητήσεις με τον τρίτο «μνηστήρα», την Alpha Bank, γεγονός που εκτιμάται ότι επιτάχυνε τις εξελίξεις.
Είναι προφανές ότι μια τέτοια υπόθεση θα χρειαστεί χρόνο για να καταλήξει ωστόσο αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη σε μέγεθος τράπεζα στη χώρα από κάθε άποψη με ισχυρότατη παρουσία και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ λεκάνης της Μεσογείου. Μόνο στην Ελλάδα ηΕθνική Τράπεζα διαθέτει σχεδόν 580 καταστήματα και η Eurobank περισσότερα από 400.
Μαζί με τις υπόλοιπες πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, δημιουργούν τις συνθήκες εκείνες για να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να «κλειδώσουν» οι όροι για την ανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων, αναφέρουν κύκλοι των κυρίαρχων πολιτικο-οικονομικών ελιτ του τόπου. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, καθώς η αποδέσμευση των κεφαλαίων έχει πλέον συσχετιστεί άμεσα με την πορεία εκτέλεσης του μνημονίου, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να περιμένουν την έκθεση της τρόικας και εν συνεχεία να καταρτίσουν το χρονοδιάγραμμα.
ΥΠΕΡΤΡΑΠΕΖΑ ΤΕΡΑΣ
Αν κλείσει και αυτή η συμφωνία ουσιαστικά αποκρυσταλλώνεται σε μεγάλο βαθμό το τοπίο του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, τονίζουν μεταξύ άλλων. Θα πρόκειται για μια αγορά μελιγότερες και πιο ισχυρές τράπεζες, κάτι που από την αρχή της κρίσης αποτέλεσε ζητούμενο για την διασφάλιση της «βιωσιμότητας» του εγχώριου τραπεζικού κλάδουxωρίς βέβαια να λαμβάνουν υπόψη πως η διαμόρφωση μιας αγοράς με περισσότερους συστημικούς παίχτες δεν αποτελεί συνετή λύση όπως έδειξε ξεκάθαρα και η κρίση των ενυπόθηκων δανείων του 2008 που ξέσπασε στις ΗΠΑ. Παράλληλα παραγνωρίζεται ακόμα και αυτή η προ του 2008 οικονομική στρατηγική του ΔΝΤ που προέκρινε τις διασπάσεις των μεγάλων τραπεζών, ώστε να μην είναι σε θέση λόγω του μεγέθους τους να ποδηγετούν την χρηματοπιστωτική αγορά και να αναλαμβάνουν συστημικούς κινδύνους.
ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!
Κύκλοι της Αριστεράς τόνιζαν ότι οι εξελίξεις με το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας, τη διαφαινόμενη συγχώνευση Alpha - Εμπορικής, την ενδεχόμενη εξαγορά της Eurobank από τηνΕθνική και την πιθανή εκχώρηση στο νέο όμιλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αλλά και του ΤΠΔ, συνιστούν άνευ προηγουμένου χαριστικές και συγκεντρωτικές κινήσεις που θα επιδεινώσουν την άλωση της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας από το χρηματιστικό κεφάλαιο. Η μόνη λύση, τόνιζαν, είναι η εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των τραπεζών, στο πλαίσιο μιας συνολικήςεναλλακτικής προοδευτικής πολιτικής.
Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012
Η Iskra παραθέτει ενδιαφέρον ρεπορτάζ του "Ριζοσπάστη" (6/10) σχετικά με το θέμα της συγχώνευσης ΕΘνικής-Eurobank και τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ:ΥΠΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΘΝΙΚΗ - «ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ»
Γιγαντιαίες διαστάσεις προσλαμβάνει η συγκέντρωση κεφαλαίων γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, γεγονός που αποτελεί το προανάκρουσμα για αντίστοιχες εξελίξεις και σε άλλους κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής.
Δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της «Γιούρομπανκ» (Λάτσηδες) υπέβαλε χτες ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνουν ότι με την ολοκλήρωση της συμφωνίας η Εθνική Τράπεζα θα κατέχει στο νέο σχήμα το 75% έναντι ποσοστού 25%των μεγαλομετόχων της «Γιούρομπανκ».
Τα μεγαλύτερα τραπεζικά σχήματα, μετά την ολοκλήρωση της εν εξελίξει φάσης συγχωνεύσεων και εξαγορών, αναμένεται να συμπτυχθούν μόλις σε 3, κάτι που φαίνεται να είναι όρος και προϋπόθεση για την «επιτυχία» του προγράμματος με τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ που κλιμακώνει η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο των συμφωνιών που αναπτύσσουν με τα κράτη και τις κυβερνήσεις, μέσα και έξω από την ΕΕ, κάθε μια από τις οποίες δουλεύει για λογαριασμό των μονοπωλίων που στηρίζει και εκπροσωπεί. Τα ντόπια μονοπώλια, σε συνεργασία με τους συμμάχους τους πλουτοκράτες στο εσωτερικό και το εξωτερικό έρχονται να δηλώσουν το «παρών» στην αντιλαϊκή διαδικασία, να πατήσουν πόδι μέσω των τραπεζικών σχημάτων σε συγκεντρωμένους και νευραλγικούς τομείς, όπως ενέργεια, ύδρευση/αποχέτευση, «αξιοποίηση» γης και περιουσίας.
Εθνική και «Γιούρομπανκ» κατέχουν σήμερα από 6,1% ο καθένας στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ) και συνολικά 12,2%. Θέμα χρόνου είναι επίσης η ανακοίνωση από την πλευρά της συγκυβέρνησης για τη διάθεση ολόκληρου του μετοχικού πακέτου (34%) της κρατικής συμμετοχής στο ΤΤ. Για πρόσθετο«μπόνους» στο υπό συγχώνευση νέο εταιρικό σχήμα εκχωρείται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τοΤαμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Να σημειωθεί ακόμη ότι το ΤΤ κατέχει το 20% στην Attica Bank, ενώ στη ίδια τράπεζα το ποσοστό του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων διαμορφώνεται σε19% (συνολικά 39%) που απ' ό,τι φαίνεται επίσης καταλήγει στο νέο επιχειρηματικό σχήμα.
Μέσω της συγκέντρωσης οι τραπεζίτες έχουν να ελπίζουν σε ευκολότερη πρόσβαση στις χρηματαγορές, επίσης και στα ποσά και την απόσπαση του πακτωλού και ολόκληρης της πίτας με τα προβλεπόμενα διακρατικά πακέτα για την ανακεφαλαιοποίησή τους.
Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι επιχειρηματικές συμπράξεις, οι αλληλοεπικαλύψεις των δικτύων και οι άλλες επιχειρηματικές συνέργειες θα επιφέρουν τη χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων συνολικά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το υπό διαμόρφωση κοινό εταιρικό σχήμα (Εθνική - «Γιούρομπανκ») θα ξεκινήσει με τα παρακάτω μεγέθη:
Συνολικό ενεργητικό: 177,7 δισ. ευρώ
Χορηγήσεις (δάνεια): 121,2 δισ. ευρώ
Καταθέσεις: 89 δισ. ευρώ
Δίκτυο: 944 καταστήματα στην Ελλάδα και 2.819 καταστήματα και σημεία πώλησης, συνολικά μέσα στη χώρα και στο εξωτερικό. Σε επίπεδο ομίλων εμφανίζουν αθροιστικά 53.000 εργαζόμενους.
Η συγκέντρωση κεφαλαίων εξελίσσεται με φόντο την έξαρση της καπιταλιστικής κρίσης, έχει στόχο την επίτευξη νέων επιχειρηματικών συνεργιών και συμπράξεων, τη συρρίκνωση του «κόστους λειτουργίας», διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις και για μαζικές απολύσεις - απομακρύνσεις εργαζομένων στον κλάδο.
Συγκεκριμένα:
-- Στο όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς πέρασε το κερδοφόρο κομμάτι της πρώην Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ) που απορροφήθηκε. Στον ίδιο όμιλο φαίνεται να καταλήγει και η Γενική Τράπεζα. Σχετικές επίσημες ανακοινώσεις έγιναν και από τις δυο πλευρές, σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε «αποκλειστικές διαπραγματεύσεις σε σχέση με την πιθανή πώληση της Γενικής Τράπεζας».
-- Η Εμπορική Τράπεζα, ιδιοκτήτης και μοναδικός μέτοχος της οποίας είναι το γαλλικό μονοπώλιο«Credit Agricol», πηγαίνει για απορρόφηση στον όμιλο της «Αlpha Bank». Οι Γάλλοι τραπεζίτες, που απ' ό,τι φαίνεται θα διατηρήσουν στο νέο σχήμα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, προχώρησαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για την εκχώρηση της Εμπορικής Τράπεζας.
-- Σύμφωνα πληροφορίες η πορτογαλική «Banco Comercial Portugues» βρίσκεται σε αναζήτηση αγοραστή για τη θυγατρική της στην Ελλάδα, τη «Millennium Bank».
Στη συνέχεια η Iskra προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, παρά τις αντιρρήσεις της σε ορισμένα σημεία τους, τα ρεπορτάζ από το Euro2day και την Banking News για το deal Εθνικής -Eurobank.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Euro2day έχει ως εξής:

ΤΟ MEGA DEAL ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Κίνηση ματ αποτελεί η προαιρετική δημόσια πρόταση εξαγοράς της Eurobank από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας τόσο για την ισχυροποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, όσο και για την ανατροπή της κακής εικόνας, που εκπέμπει η χώρα προς το εξωτερικό και τις αγορές.
«Πάντα ένα mega τραπεζικό deal λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στέλνοντας θετικά μηνύματα προς τις αγορές. Πόσω μάλλον όταν έρχεται την κρίσιμη χρονική στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το πακέτο μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, κυρίως όμως να πείσει τους πιστωτές ότι μπορεί να είναι αξιόπιστη και να πυροδοτήσει εντυπωσιακές επιχειρηματικές κινήσεις», τονίζει στο euro2day παράγοντας του οικονομικού επιτελείου που παρακολουθούσε στενά τις επαφές των δύο τραπεζών.
Το επόμενο βήμα, με βάση τις πληροφορίες, είναι η απορρόφηση από την υπερ-τράπεζα που δημιουργείται του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ένα σχέδιο που θα μπει σε εφαρμογή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφού εξασφαλισθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Πρακτικά δηλαδή εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται στα τέλη του Νοεμβρίου. Κι αυτό γιατί για να δρομολογηθεί η πώληση του ΤΤ πρέπει να εξασφαλιστεί η εισροή κεφαλαίων στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που σήμερα δεν διαθέτει κεφάλαια.
ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βολιδοσκοπήσεις από τις δύο πλευρές ξεκίνησαν αμέσως μετά τις εκλογές, ωστόσο «πάγωσαν» όταν προέκυψε και επίσημα η πώληση της Emporiki Bank από την Credit Agricole. Βέβαια, προσχέδιο της συμφωνίας βρίσκονταν, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στα συρτάρια των διοικήσεων των δύο τραπεζών καθώς επί της προηγούμενης διοίκησης της Εθνικής είχαν γίνει ασκήσεις επί χάρτου για πιθανή συγχώνευση των δύο τραπεζών.
Οι επαφές μπήκαν σε νέα τροχιά, μόλις πριν λίγες ημέρες και αφού προηγήθηκε η ανακοίνωση ότι η Credit Agricole επέλεξε την Alpha Bank για να ξεκινήσει αποκλειστικές διαπραγματεύσεις. Εκτιμήθηκε ότι δεν είχε νόημα να χαθεί χρόνος στην διεκδίκηση του Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Διακριτικές πιέσεις ώστε να επισπευστούν οι εξελίξεις υπήρξαν από την τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και από κυβερνητικούς κύκλους καθώς η κυβέρνηση επιζητούσε ένα δυνατό deal, που θα ενίσχυε την χαμένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και θα άλλαζε το κλίμα.
Το γεγονός ότι στην τράπεζα που θα προκύψει οι βασικοί μέτοχοι της Eurobank θα ελέγχουν περίπου το 11% των μετοχών (προ ανακεφαλαιοποίησης) εξηγεί γιατί πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μπαίνουν από τον όμιλο της Εθνικής ενώ "οι υπόλοιπες θέσεις να κατανεμηθούν κατ' αναλογία"
ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΓΙΑ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ
Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η Eurobank θα λειτουργεί για έξι μήνες ως θυγατρική του ομίλου της ΕΤΕ και η νομική ενοποίηση των δύο ομίλων θα ξεκινήσει από τις θυγατρικές. Κατά τις ίδιες πληροφορίες στη διάρκεια της Παρασκευής, η διοίκηση της Εθνικής έκανε σειρά τηλεφωνημάτων και ενημέρωσε τόσο το προεδρείο της ΟΤΟΕ όσο και το σύλλογο των εργαζομένων της τράπεζας. Στο μέτωπο της Eurobank, η διοίκηση αναμένεται να ενημερώσει το σαββατοκύριακο τα στελέχη του ομίλου.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ
Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της ΕΤΕ η σχέση ανταλλαγής που προτείνει ανέρχεται στις 58 νέες μετοχές ΕΤΕ, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ ανά μετοχή, για κάθε 100 μετοχές της Eurobank.
Εφόσον επιτευχθεί η απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank, οι νυν μέτοχοι της ΕΤΕ και οι νυν μέτοχοι της Eurobank θα εκπροσωπούνται στο νέο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ κατά 75% και 25% αντίστοιχα.
Μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης, η Εθνική αναφέρει ότι προτίθεται να προβεί σε συγχώνευση με την Eurobank.
Παράλληλα, η Εθνική σημειώνει ότι μέτοχοι της Eurobank που εκπροσωπούν συνολικά το 43,6% του μετοχικού κεφαλαίου έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν τις μετοχές τους στη δημόσια πρόταση.
Ο κ. Γεώργιος Ζανιάς, Πρόεδρος της ΕΤΕ, δήλωσε:
«Η Δημόσια Πρόταση που ανακοινώθηκε σήμερα, στοχεύει στη δημιουργία ενός διευρυμένου τραπεζικού ομίλου στην Ελλάδα που θα διαδραματίσει τον καίριο ρόλο του πυλώνα σταθεροποίησης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα παράσχει την απαραίτητη χρηματοδότηση που θα στηρίξει την Ελληνική οικονομική ανάκαμψη.»
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, σημείωσε:
«Με την παρούσα Δημόσια Πρόταση, η ΕΤΕ επιταχύνει την τάση ενοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, δημιουργώντας ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που βιώνει η Ελλάδα και ταυτόχρονα να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους μετόχους και των δύο τραπεζών.
Η στήριξη μεγάλης μερίδας μετόχων της Eurobank ισχυροποιεί τη Δημόσια Πρόταση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι και το Διοικητικό Συμβούλιο της Eurobank θα αναγνωρίσει την αξία που δημιουργεί η Δημόσια Πρότασή μας και θα προτείνει τη συναλλαγή στους μετόχους της Eurobank. Καλωσορίζουμε στην Εθνική Τράπεζα την διακεκριμένη διοίκηση και το προσωπικό της Eurobank και προσδοκούμε τη σημαντική τους συνεισφορά για ένα επιτυχημένο κοινό μέλλον».
Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ
Η επωνυµία του ενιαίου οµίλου θα είναι όµιλος ΕΤΕ. Ο διευρυµένος όµιλος ΕΤΕ, µε βάση τις ενδιάµεσες οικονοµικές καταστάσεις των ΕΤΕ και Eurobank για τη περίοδο που έληξε 31 Μαρτίου 2012, θα είχε συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ., δάνεια προς πελάτες 109,7 δισ. και καταθέσεις 87,9 δισ.
Ο ενιαίος τραπεζικός όµιλος θα επωφεληθεί από ένα ισχυρό δίκτυο διανοµής µέσω 925 υποκαταστηµάτων σε όλη την Ελλάδα καθώς και από την βελτιωµένη παρουσία στη ΝΑ Ευρώπη µε ισχυρές θέσεις σε βασικές περιφερειακές αγορές όπως η Τουρκία, η Ρουµανία, η Βουλγαρία και η Σερβία.
Στη Ν.Α. Ευρώπη, το συνδυασµένο εύρος προιόντων, δικτύου καταστηµάτων και ενεργητικού θα επιτρέψει στο νέο τραπεζικό όµιλο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατειακών αναγκών στην ευρύτερη περιοχή
ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ
Εκτιµάται ότι ο ενιαίος όµιλος θα πετυχαίνει ετήσιες συνέργειες προ φόρων της τάξης των €570 - 630 εκατ. από το τέλος του 2015. Οι βασικές πηγές συνεργειών περιλαµβάνουν:
- Τον συνδυασµό του εγχώριου και περιφερειακού δικτύου των δύο τραπεζών,
- Την ενοποίηση υποδοµών, συστηµάτων και κεντρικών εργασιών,
- Τη µείωση γενικών και διαχειριστικών εξόδων, τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς,
- Τη βελτιστοποίηση της συλλογής καταθέσεων και της χρηµατοδοτικής στρατηγικής του ενιαίου οµίλου, και
- Την αύξηση του ποσοστού συναλλαγών µε τους υπάρχοντες πελάτες µέσω της διευρυµένης γκάµας προϊόντων και χρηµατοοικονοµική ευρωστία του ενιαίου οµίλου
Ο ενιαίος όµιλος σκοπεύει να διαχειριστεί το χρόνο υλοποίησης της διαδικασίας ενοποίησης µε ευέλικτο τρόπο µε στόχο να ελαχιστοποιήσει όσο το δυνατόν τυχόν κοινωνικές επιπτώσεις στους υπαλλήλους και των δύο τραπεζών λαµβάνοντας υπόψη και τις παρούσες συνθήκες
Διοικητικό συµβούλιο και διοίκηση
Οι κ.κ. Γεώργιος Ζανιάς και Αλέξανδρος Τουρκολιάς θα παραµείνουν ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύµβουλος αντίστοιχα στον νέο όµιλο της ΕΤΕ.
Η πρόθεση για τις υπόλοιπες θέσεις του Διοικητικού Συµβουλίου είναι να κατανεµηθούν κατά τρόπο ανάλογο ανάµεσα στις δύο τράπεζες Η επιλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής καθώς και των άλλων υψηλόβαθµων διοικητικών θέσεων στον ενιαίο φορέα θα στηριχτεί σε µια προσέγγιση "οι καλύτεροι εκ των δύο" αντικατοπτρίζοντας τις αντίστοιχες δυνατότητες των δύο οργανισµών και διοικητικών οµάδων.
Eurobank: Θα εξετάσουμε την προαιρετική δημόσια πρόταση της Εθνικής
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Eurobank αναφέρει:
Κατόπιν αρχικών διερευνητικών συζητήσεων, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της Eurobank, προσφέροντας ως αντάλλαγμα 58 νέες μετοχές της ΕΤΕ για κάθε 100 μετοχές της Eurobank που αντιστοιχεί σε €1,17 ανά μετοχή της Eurobank, βάσει της χρηματιστηριακής τιμής κλεισίματος της μετοχής της ΕΤΕ στις 4/10/2012.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κος Νικόλαος Νανόπουλος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η δημόσια πρόταση ανταλλαγής εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα. Το ΔΣ της Eurobank θα αξιολογήσει περαιτέρω, με εποικοδομητικό πνεύμα την προτεινόμενη επιχειρηματική ενοποίηση με γνώμονα το συμφέρον όλων των ενδιαφερόμενων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των πελατών, των μετόχων και της ελληνικής οικονομίας.»
Το ΔΣ της Eurobank επικουρούμενο από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους του, ήτοι τις Barclays, Deutsche Bank και Goldman Sachs International θα εξετάσει την ουσία τους όρους και τις προϋποθέσεις της δημόσιας πρότασης ανταλλαγής και θα εκφράσει την άποψή του επ' αυτής όποτε και όπως απαιτείται σύμφωνα με το Ν. 3461/2006.
Στη συνέχεια παραθέτουμε ολόκληρο το ρεπορταζ από την ιστοσελίδα Banking News, το οποίο έχει ως εξής:

ΤΟ MEGA DEAL ΚΡΥΒΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ
Ο ΛΑΤΣΗΣ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΜΕ 2% 
Η ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ EUROBANK ΣΤΗΝ ΕΤΕ ΧΩΡΙΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΡΑΔΑΣΜΟΥΣ
ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΤΕ Η ΙΔΙΩΤΙΚΗ EUROBANK ΕΝΩ ΤΟ ΤΧΣ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ 16 ΔΙΣ
Το mega deal η πρόταση εξαγοράς της Eurobank από την Εθνική τράπεζα έκρυβε σοβαρότατες εκπλήξεις, σοβαρότατες αρνητικές εκπλήξεις.
Η σοβαρότερη όλων ήταν ότι το deal δεν έχει γίνει με όρους ισονομίας. Εδώ αποκαλύπτεται ότι ο βασικός μέτοχος ο Λάτσης παρέδωσε την τράπεζα στην Εθνική τράπεζα και οι όροι ήταν ξεκάθαρα υπέρ της Εθνικής και ξεκάθαρα εις βάρος της Eurobank και των μετόχων της.
Ποια είναι τα ψύχραιμα εξαγόμενα συμπεράσματα;
1)Ο Λάτσης με ποσοστό 44,5% πουλάει άνευ όρων τη συμμετοχή του.
Πως προκύπτει αυτό; Από την σχέση ανταλλαγής 58 μετοχές Εθνικής προς 100 μετοχές Eurobank καθώς και κυρίως από το ειδικό βάρος της Eurobank στο νέο σχήμα.
Το νέο σχήμα θα αποτελείται σε ποσοστό 25% η Eurobank έναντι 75% Εθνικής τράπεζας.
Η σχέση αυτή είναι άκρως δυσμενής για την Eurobank όταν το ενεργητικό της Eurobank είναι 74 δις και της Εθνικής 104 δις ευρώ.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι όροι ανταλλαγής ήταν άκρως δυσμενείς για την Eurobank και τους μετόχους της.
2)Ο Λάτσης με την κίνηση του αυτή ως βασικός μέτοχος της μεγαλύτερης ιδιωτικής τράπεζας στην Ελλάδα έδειξε ότι αποχωρεί οριστικά από το ελληνικό banking.
Πως προκύπτει αυτό;
Ο Λάτσης κατέχει συνολικά το 44,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.
Με βάση την σχέση ανταλλαγής το ποσοστό του θα περιοριστεί στο 11%.
Όμως θα ακολουθήσει και η ανακεφαλαιοποίηση και το ποσοστό της οικογένειας Λάτση θα μειωθεί στο 2%.
Το υφιστάμενο 44,5% θα εξελιχθεί λίαν συντόμως σε 2%.
Τα δεδομένα συγκλίνουν στην άποψη ότι ο Λάτσης εγκαταλείπει το banking και ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο περνάει ένα μήνυμα ότι το banking έχει τελειώσει στην Ελλάδα. Το μήνυμα αυτό όμως πρέπει να αποκωδικοποιηθεί σωστά γιατί αν έχει τελειώσει το banking από την Ελλάδα τότε όλες οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση και όχι μόνο ο βασικός μέτοχος της Eurobank.
3)Η σχέση ανταλλαγής αλλά και οι όροι της δημόσιας πρότασης της Εθνικής τράπεζας δεν ευνοούν τον μέτοχο της Eurobank.
Οι μέτοχοι της Eurobank τυγχάνουν πολύ δυσμενούς μεταχείρισης.
Όμως δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ουσιαστική μεταχείριση και για το management της Eurobank.
Η Εθνική επιβάλλει τα στελέχη της ενώ για την Eurobank θα ισχύσει οι καλύτεροι από τους δύο θα συμμετάσχουν στο νέο σχήμα.
Η διοίκηση της Eurobank πρέπει να αξιοποιηθεί, θα είναι λάθος στρατηγικό και ουσιαστικό να μην αξιοποιηθεί.
4)Το όνομα του νέου σχήματος όμιλος Εθνικής αποδεικνύει ότι η αφομοίωση της Eurobank θα έχει τα χαρακτηριστικά της εξαφάνισης.
Η Εργασίας εξαφανίστηκε από την Eurobank και η Eurobank εξαφανίζεται από την Εθνική τράπεζα.
5)Υπάρχουν σοβαρότατες ανησυχίες σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο για το deal.
Σε πολιτικό επίπεδο ενώ το deal εξυπηρετεί την Κυβέρνηση και καθιστά την Εθνική απόλυτα παντοδύναμη μπορεί να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης καθώς μπορεί να αναφερθεί ότι η κρατική Εθνική εξαγοράζει την ιδιωτική Eurobank ή η Εθνική σώζει την Eurobank.
Όμως και με επιχειρηματικούς όρους το deal αυτό έχει ρίσκο γιατί θα πρέπει η αφομοίωση της Eurobank να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκληθούν σοβαρότατες συγκρούσεις στο εσωτερικό των δύο τραπεζών.
ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Η Εθνική τράπεζα τι κερδίζει το προφανές. Όχι μόνο μέγεθος όπως πολλοί θα ισχυριστούν αλλά αποκτά τα χαρακτηριστικά της απόλυτης κρατικής τράπεζας που απορροφά μια ιδιωτική και συνεχίζει να διαδραματίζει τον μείζονα ρόλο στην οικονομία.
Η Εθνική στηρίζει τον κυβερνητικό σχεδιασμό και την προσπάθεια της Ελλάδος να αποτρέψει την χρεοκοπία.
Είναι προφανές και ας μην αναφέρεται ότι η επίσπευση των ανακοινώσεων του deal έγινε κατόπιν απαίτησης της κυβέρνησης ώστε η Ελλάδα να δείξει έργο και στην Merkel την Γερμανίδα Καγκελάριο που έρχεται στην Ελλάδα.
Η Εθνική μόνο μεσοπρόθεσμα θα κερδίσει με αυστηρά επιχειρηματικούς όρους από τις δυνητικές συνέργειες που μπορεί να προκύψουν από το 2015.
Τα 570 με 630 εκατ ευρώ που παρουσιάζονται ως στόχος συνεργειών από το 2015 τον θεωρούμε τελείως άστοχο καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις παραδοχές του 2015.
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΡΙΣΚΑ ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Το μεγαλύτερο ρίσκο που αναλαμβάνει η Εθνική είναι η κατακόρυφη αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Το νέο σχήμα ο όμιλος της Εθνικής (το όνομα Eurobank εξαλείφεται) θα χρειαστεί 16 δις ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί.
Δηλαδή θα χρειαστεί το 57% των κεφαλαίων που θα είχε υπολογιστεί για τις 4 βιώσιμες τράπεζες Εθνικής, Alpha, Eurobank και Πειραιώς.
Το νέο σχήμα θα χρειαστεί 70 δις ευρώ ρευστότητα.
Η νέα τράπεζα θα διαθέτει ενεργητικό 175 δις ευρώ αλλά θα χρωστάει 16 δις ευρώ στο ΤΧΣ σε κεφάλαιο ή κατά το ορθότερο 18,4 δις μαζί με τις προνομιούχες μετοχές και 70 δις ευρώ στην ΕΚΤ και στην ΤτΕ και στον μηχανισμό του ELA.
Το δε προσωπικό και καταστήματα ξεπερνούν κάθε όριο καθώς δεν είναι τόσο η αλληλοεπικάλυψη που επίσης είναι πολύ μεγάλη 40% αλλά προκύπτει ότι υπάρχουν 200 καταστήματα και πάνω από 3000 εργαζόμενοι υπεράριθμοι.
Όμως πέραν αυτών θα πρέπει να αποτιμηθεί η Eurobank όπως και η Εθνική με όρους ρεαλιστικών προβλημάτων.
Και οι δύο τράπεζες θα εμφανίσουν περισσότερα προβλήματα από αυτά που έχουν ήδη εμφανίσει.
Επίσης για τον μέτοχο της Εθνικής το dilution θα είναι ακόμη δυσμενέστερο καθώς η Εθνική ποτέ δεν θα καταφέρει να επιστρέψει 18,4 δις ευρώ σε κεφάλαιο στο ΤΧΣ και στο κράτος.
ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το deal αυτό έχει ξεκάθαρα δυσδιάκριτα επιχειρηματικά οφέλη αλλά ξεκάθαρα πολιτικά και κυρίως πατριωτικά – εθνικά οφέλη.
Το deal αυτό έχει στόχο να βοηθήσει την Ελλάδα στην πιο δύσκολη στιγμή της ιστορίας της.
Οι μέτοχοι δεν θα είναι κερδισμένοι θα είναι απόλυτα χαμένοι.
Το deal αυτό θα έχει προοπτική μόνο αν διασωθεί η Ελλάδα.
Αν διασωθεί τότε το σχήμα αυτό με πολλά προβλήματα θα βρει την πορεία του και θα παράξει συνέργειες.
Σε αυτή την φάση δεν υπάρχουν συνέργειες αλλά μόνο ζημίες.
Στο μέλλον ίσως αλλά το μέλλον είναι αβέβαιο.
ΠΕΤΡΟΣ ΛΕΩΤΣΑΚΟΣ
Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου