Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Το Αυτοδιοικητικό κίνημα για την παραίτηση Παπαιωάννου

Παραίτηση Παπαϊωάννου: Μια Καλλικρατική εκδοχή των τριγμών στο μνημονιακό σύστημα, που τα κινήματα πολιτών πρέπει να ανατρέψουν.


Η παραίτηση του περιφερειακού συμβούλου Π. Παπαϊωάννου έριξε την αυλαία σε μια χαρακτηριστική περίπτωση, όπου η διασύνδεση ανάμεσα στην εξουσία και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους γίνεται καταφανής και ενώ εξελίσσεται η σφοδρή επίθεση στην ελληνική κοινωνία και το δημόσιο πλούτο.
Σαν τέτοια επιχειρήσαμε να την αναδείξουμε, φέρνοντας το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο και ρωτώντας ευθέως τον Περιφερειάρχη για το πώς ο εν λόγω σύμβουλος, ψήφιζε στην Επιτροπή περιβάλλοντος για θέματα επιχειρήσεων με τις οποίες συνεργαζόταν, αλλά και για το ότι ανέλαβε υπεργολαβικά από τον όμιλο Μυτιληναίου, μεγάλο έργο της περιφέρειας...
Η οξύτητα και το περιεχόμενο της αντίδρασης, τόσο του ίδιου του Περιφερειάρχη, όσο και των περισσότερων μελών του συμβουλίου, ήταν αποκαλυπτική του τρόπου με τον οποίο διεκδικούν ως αναφαίρετο δικαίωμά τους να μην ελέγχονται στην άσκηση της εξουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμη και στον νόμο του Καλλικράτη, υπάρχουν δύο διαφορετικά άρθρα (172 και 117, παρ.3), στα οποία ρητά απαγορεύεται να ψηφίζουν οι σύμβουλοι για θέματα για τα οποία έχουν υλικό ή ηθικό συμφέρον, καθώς και να εκτελούν έργα της περιφέρειας. 
Στην ίδια τακτική οφείλεται και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, κατά παράβαση των κανονισμών, δεν έχουμε πάρει απαντήσεις σε άλλες ερωτήσεις για αντίστοιχα θέματα. Δεν θεωρούμε, ασφαλώς, μοναδικό το φαινόμενο του παραιτηθέντος συμβούλου, ούτε θεωρούμε το θέμα λήξαν:  από την πλευρά μας, όσες αντιδράσεις και αν υπάρχουν, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να σταματήσει το γαϊτανάκι των πολλαπλών εξαρτήσεων ανάμεσα στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους εθνικούς εργολάβους, τους ντόπιους αντιπροσώπους τους και την τοπική και κεντρική εξουσία. Να αγωνιζόμαστε για να κόψουμε τα πλοκάμια που επιχειρούν να χειραγωγούν ολόκληρη την κοινωνία και να την μετατρέπουν σε άφωνο παρατηρητή πολιτικών και πρακτικών που την κατεδαφίζουν.
Δεν περιμέναμε, φυσικά, από τον κ. Παπαϊωάννου να αναγνωρίσει τους πραγματικούς λόγους της άτακτης (α)υποχώρησής του. Από τον κ. Περιφερειάρχη, ωστόσο, έχουμε την απαίτηση να εξηγήσει δημόσια τους λόγους για την προκλητική πολιτική υποστήριξη του, στον μέχρι χθες, συνεργάτη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου