Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Να απελευθερωθούν άμεσα οι ακτιβιστές του Estelle



Καλά στην υγεία τους όλοι οι επιβαίνοντες του Estelle, που προσπάθησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας, μετά την επέμβαση ισραηλινών κομάντος του πολεμικού ναυτικού. Το ιστιοφόρο, αναμένεται να φτάσει αργά απόψε το βράδυ στο λιμάνι Ασντόντ, μετά τη ρυμούλκησή του από τις ισραηλινές αρχές. Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισραηλινή πρεσβεία και στο ΥΠΕΞ.
Το Estelle δεν κα­τά­φε­ρε να ολο­κλη­ρώ­σει το τα­ξί­δι του, μετά το «ρε­σάλ­το» αντρών του ισ­ραη­λι­νού ναυ­τι­κού πάνω στο πλοίο. Η ελ­λη­νι­κή πρε­σβεία στο Ισ­ρα­ήλ έλαβε δια­βε­βαιώ­σεις ότι οι επι­βαί­νο­ντες είναι καλά στην υγεία τους (ανά­με­σά τους δύο βου­λευ­τές του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΕΚΜ και τρεις ακόμα Έλ­λη­νες ακτι­βι­στές) και δεν τους ασκή­θη­κε βία. Οι Ισ­ραη­λι­νοί κά­νουν λόγο για μη­χα­νι­κή βλάβη,....
για αυτό και κα­θυ­στε­ρεί η προ­σέγ­γι­ση στο λι­μά­νι. Τα μέλη της απο­στο­λής ανα­μέ­νε­ται να ανα­κρι­θούν και θα τους ζη­τη­θεί να υπο­γρά­ψουν ότι επι­χεί­ρη­σαν πα­ρά­νο­μη εί­σο­δο στο Ισ­ρα­ήλ και έπει­τα θα απε­λα­θούν. Προ­φα­νώς όλα τα πα­ρα­πά­νω εντάσ­σο­νται στον πό­λε­μο νεύ­ρων του κρά­τους του Ισ­ρα­ήλ, απέ­να­ντι σε ακτι­βι­στές που έχουν δια­κη­ρύ­ξει δη­μό­σια τον ει­ρη­νι­κό χα­ρα­κτή­ρα της προ­σπά­θειας και με­τέ­φε­ραν αν­θρω­πι­στι­κή βο­ή­θεια στη Γάζα και φα­νε­ρώ­νει το αλη­θι­νό πρό­σω­πο του κα­θε­στώ­τος απαρτ­χάιντ που έχουν επι­βάλ­λει οι σιω­νι­στές στην πε­ριο­χή.

Αντι­προ­σω­πεία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ – ΕΚΜ, απο­τε­λού­με­νη από τους βου­λευ­τές Θ. Δρί­τσα, Παν. Λα­φα­ζά­νη, Ρ. Δού­ρου, Μ. Μπό­λα­ρη και τον Κ. Ήσυχο, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ επι­σκέ­φθη­κε το με­ση­μέ­ρι την πρε­σβεία του Ισ­ρα­ήλ και ζή­τη­σε να δει κά­ποιον υπεύ­θυ­νο. Την ενη­μέ­ρω­σαν, όμως, ότι δεν υπάρ­χει κα­νέ­νας υπεύ­θυ­νος, παρά μόνο το προ­σω­πι­κό ασφα­λεί­ας. Μά­λι­στα οι αστυ­νο­μι­κοί που φρου­ρού­σαν το κτί­ριο, εμπό­δι­ζαν ακόμα και τη θυ­ρο­κόλ­λη­ση ψη­φί­σμα­τος δια­μαρ­τυ­ρί­ας για την πα­ρά­νο­μη επέμ­βα­ση και τη βίαιη ρυ­μούλ­κη­ση του σκά­φους. Στη συ­νέ­χεια, η αντι­προ­σω­πεία πήγε στο υπουρ­γείο εξω­τε­ρι­κών, απαι­τώ­ντας την δια­με­σο­λά­βη­ση του ώστε να επι­τρα­πεί στους ακτι­βι­στές η επι­κοι­νω­νία, να μην υπο­γρά­ψουν κα­νέ­να χαρτί «με­τά­νοιας» και να αφε­θούν άμεσα ελεύ­θε­ροι.

Σε δη­μό­σια δή­λω­σή του, ο Νόαμ Τσόμ­σκι, ο οποί­ος βρί­σκε­ται στη Γάζα για μια διά­λε­ξη, πρώτη φορά στη ζωή του καθώς το 2010 είχε εμπο­δι­στεί από τις ισ­ραη­λι­νές δυ­νά­μεις κα­το­χής, κά­λε­σε «να τερ­μα­τι­στεί ο ισ­ραη­λι­νός απο­κλει­σμός στη Γάζα», ση­μειώ­νο­ντας επί­σης ότι «ο πα­λαι­στι­νια­κός λαός έχει το δι­καί­ω­μα να ζήσει ει­ρη­νι­κά και με τρόπο ελεύ­θε­ρο».

Μή­νυ­μα συ­μπα­ρά­στα­σης έστει­λε και ο Αλέ­ξης Τσί­πρας, κατά την ομι­λία του στη συ­νε­δρί­α­ση της ΚΠΕ του ΣΥΝ: «Σε αυτό το ιστιο­φό­ρο επι­βαί­νουν δύο μέλη της ΚΟ του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και θα ήθελα να εκ­φρά­σω την αμέ­ρι­στη συ­μπα­ρά­στα­σή μας, αλλά και να το­νί­σω ότι αι­σθα­νό­μα­στε πε­ρή­φα­νοι που σε αυτήν την απο­στο­λή αν­θρω­πι­στι­κής αλ­λη­λεγ­γύ­ης συμ­με­τέ­χουν δύο μέλη μας. Μή­νυ­μα αλ­λη­λεγ­γύ­ης ενός λαού που δο­κι­μά­ζε­ται και αγω­νί­ζε­ται για αξιο­πρέ­πεια και δη­μο­κρα­τία 2,5 χρό­νια τώρα προς ένα λαό που χρό­νια τώρα δο­κι­μά­ζε­ται και πε­ρή­φα­να αγω­νί­ζε­ται για ζωή και ελευ­θε­ρία».
«Η επί­θε­ση του ισ­ραη­λι­νού στρα­τού στο πλοίο Estelle απο­τε­λεί ένα ακόμα δείγ­μα επί­δει­ξης βαρ­βα­ρό­τη­τας του κρά­τους του Ισ­ρα­ήλ που εγκλη­μα­τεί αστα­μά­τη­τα ενα­ντί­ον του Πα­λαι­στι­νια­κού λαού έχο­ντας τη στή­ρι­ξη της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο ελ­λη­νι­κός λαός πρέ­πει να διεκ­δι­κή­σει να στα­μα­τή­σει ο απάν­θρω­πος απο­κλει­σμός της Γάζας, να δια­κο­πεί εδώ και τώρα η στρα­τιω­τι­κή συμ­φω­νία - συ­νερ­γα­σία της Ελ­λά­δας με το  Ισ­ρα­ήλ» ση­μειώ­νει σε ανα­κοί­νω­σή του το ΚΚΕ.

Ελ­πί­ζο­ντας ότι όλοι οι σύ­ντρο­φοι και οι συ­να­γω­νι­στές θα επι­στρέ­ψουν καλά και δεν θα έχουν πε­ραι­τέ­ρω μπλε­ξί­μα­τα με τον ισ­ραη­λι­νό στρα­τό, πρέ­πει να συ­νε­χί­σου­με να συ­μπα­ρα­στε­κό­μα­στε με κάθε μέσο στον αγω­νι­ζό­με­νο πα­λαι­στι­νια­κό λαό. Η κυ­βέρ­νη­ση Σα­μα­ρά, έχει απο­φα­σί­σει να συ­νά­ψει στρα­τιω­τι­κές και οι­κο­νο­μι­κές συμ­φω­νί­ες με τους σφα­γείς και χρό­νιους κα­τα­πιε­στές των Πα­λαι­στι­νί­ων, ανα­δει­κνύ­ο­ντας τους σιω­νι­στές σε «προ­νο­μια­κό εταί­ρο» του ελ­λη­νι­κού κα­πι­τα­λι­σμού στην πε­ριο­χή.  Όλοι εμείς όμως, που κα­θη­με­ρι­νά πα­λεύ­ου­με για την ανα­τρο­πή των μνη­μο­νί­ων, ενά­ντια στη συ­γκυ­βέρ­νη­ση της λι­τό­τη­τας, του ρα­τσι­σμού και της κα­τα­στο­λής, έχου­με δια­λέ­ξει στρα­τό­πε­δο. Εί­μα­στε και θα εί­μα­στε ολό­θερ­μα με την Ιντι­φά­ντα, με τους ερ­γα­ζό­με­νους και τους φοι­τη­τές της πλα­τεί­ας Τα­χρίρ, με τη συ­ρια­κή αντί­στα­ση, με τις γυ­ναί­κες που πα­λεύ­ουν για δι­καιώ­μα­τα και ελευ­θε­ρί­ες στη Σ. Αρα­βία.
 http://rproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου