Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

«ΤΟ ΚΥΜΑ» Προβάλλεται στην Ιτέα την Παρασκευή


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/5/2012 στις 9μμ στο Δημαρχείο Ιτέας
«ΤΟ ΚΥΜΑ»
Σκηνοθεσία: Ντένις Γκένσελ
Πρωταγωνιστούν: Γιούργκεν Φόγκελ, Φρέντερικ Λάου
Γερμανία 2008, Διάρκεια: 100’
Μια ταινία ανησυχητικά επίκαιρη… Ακόμα και για όσους την έχουν δει παλιότερα, σήμερα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Υπόθεση
            Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα σύγχρονο γερμανικό Λύκειο. Με αφορμή το κατηγορηματικό σχόλιο ενός μαθητή  πως «δεν μπορεί σήμερα να ξαναγεννηθεί ο ναζισμός» ο καθηγητής Ιστορίας οργανώνει ένα πείραμα: Αναλαμβάνει τον ρόλο του ηγέτη (Φύρερ) και οι μαθητές συμμετέχουν εθελοντικά. Το πρώτο που απαίτησε ήταν αυστηρή πειθαρχία και υπακοή. Μετά τους πείθει πως αυτοί σε σύγκριση με τους άλλους μαθητές ...
(τους απέξω) είναι ξεχωριστοί, ανώτεροι. Ντύνονται ομοιόμορφα, επινοούν σήμα, χαιρετούν στρατιωτικά.. Όσοι δυσπιστούν εξοστρακίζονται, θεωρούνται απόβλητοι, πέφτουν θύματα βίαιης συμπεριφοράς. Τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο, οι μαθητές υποκύπτουν στη «διακριτική γοητεία του φασισμού»…. Κλιμάκωση, αγωνία και τέλος η κορύφωση: ένα φινάλε εντυπωσιακό, δυνατό, σοκαριστικό!

Περισσότερα για την ταινία
·      Τα μηνύματα, οι υπαινιγμοί και οι συμβολισμοί άκρως επίκαιροι και επώδυνοι. Η ταινία κεντρίζει το ενδιαφέρον από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, χωρίς να χάνει σε ένταση για τα τεκταινόμενα. Η πλοκή έχει την μορφή αφήγησης ημερολογίου. Φωτογραφία και μουσική, συμμετέχουν εξίσου πετυχημένα στη δημιουργία του σκηνοθέτη Ντένις Γκάνσελ, κάνοντας το τελικό αποτέλεσμα, εξαιρετικό από κινηματογραφικής πλευράς. Στα θετικά το γρήγορο μοντάζ, αλλά και οι θαυμάσιοι νεαροί πρωταγωνιστές. Η ταινία διδάσκει χωρίς διδακτισμό, απλά αλλά όχι απλοϊκά.
·               Η αληθινή ιστορία: Το 1967 καθηγητής Ron Jones δίδασκε Ιστορία στο Λύκειο του Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος που αφορούσε τη Ναζιστική Γερμανία ένας μαθητής ρώτησε: «Πώς μπορούσε ο απλός κόσμος στη Γερμανία οι εργάτες, οι δάσκαλοι, οι γιατροί να υποστηρίζουν ότι δεν γνώριζαν τίποτα για όσα γίνονταν γύρω τους, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις σφαγές αθώων;» Ο καθηγητής Jones δεν μπόρεσε να απαντήσει. Αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα με τον εαυτό του στη θέση του ηγέτη. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά!! Το 1972 έγραψε το διήγημα «Το τρίτο κύμα» περιγράφοντας την εμπειρία του. Αργότερα με βάση τη διήγηση του Jones αλλά προσθέτοντας μυθοπλαστικά στοιχεία ο συγγραφέας Τοντ Στράσσερ έγραψε το μυθιστόρημα «Το κύμα», το οποίο διδάσκεται ως υποχρεωτικό ανάγνωσμα στα γερμανικά σχολεία. Η ταινία βασίστηκε στο μυθιστόρημα αυτό και εκτυλίσσεται σε γερμανικό σχολείο.
http://cineitea.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου