Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Απάντηση για τον νεκρό γόνο στον Κορινθιακό

 Σχετικά με το άρθρο για τον νεκρό γόνο γαρίδας που είχαμε αναρτήσει, λάβαμε την παρακάτω απάντηση μέσω σχολιασμού της είδησης από τον Αλέξη Ράμφο
Επίκουρο Καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας στο
Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης στο
ΤΕΙ Μεσολογγίου

Αγαπητέ κε Αγγελόπουλε,

θα ήθελα να σας καθησυχάσω σχετικά με το φαινόμενο του εκβρασμού των οργανισμών αυτών.

Κατ'αρχήν δεν πρόκειται για γόνο γαρίδας αλλά για έναν οργανισμό του πλγακτού το ...
οποίο ανήκει στην κατηγορία των αρθρόποδων καρκινοειδών και συγκεκριμένα στα ευφαυσεώδη. Στην κατηγορία αυτή ανήκει και το γνωστό "κριλ" με το οποίο τρέφονται οι μεγάλες φάλαινες κόντα στους πόλους του πλανήτη. Δεν είναι βέβαια το ίδιο είδος, αλλά ένα είδος που υπάρχει στη Μεσόγειο θάλασσα με πολύ μικρότερο μέγεθος από το κριλ.

Οι οργανισμοί αυτοί συνήθως ζουν σε αρκετά μεγάλο βάθος (περίπου 200-800 μέτρα) αλλά εμφανίζονται στην επιφάνεια είτε για να τραφούν κατά τη διάρκεια της νύχτας είτε για να αναπαραχθούν σε συγκεκριμένες εποχές του έτους.

Το φαινόμενο του εκβρασμού τους στην ακτή δεν είναι ούτε ανησυχητικό ούτε σπάνιο. Παρατηρείται παγκοσμίως και έχει καταγραφεί σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη αν και οι αιτίες του φαινομένου δεν έχουν εξηγηθεί πλήρως και υπάρχουν μόνο υποθέσεις.

Συγκεκριμένα στην περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου το έχω παρατηρήσει προσωπικά τα τελευταία 5 έτη στην ευρύτερη περιοχή του Λόγγου (είμαι κάτοικος Αιγίου). Πιθανώς, φέτος να είναι πιο έντονο για κάποιο λόγο.

Για περισσότερες πληροφορίες είμαι στη διάθεση σας.

Ελπίζω να βοήθησα λίγο,

με τιμή

Ράμφος Αλέξης
Επίκουρος Καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας
Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης
ΤΕΙ Μεσολογγίου

1 σχόλιο:

  1. Στην ευρύτερη περιοχή της Ιτέας έχει χαθεί ολοκληρωτικά όλος ο πληθυσμός από μύδια που υπήρχε. Γιατί άραγε?????
    Πλέον πουθενά δεν υπάρχει μύδι και όσα κελύφη υπάρχουνε είναι από νέκρα μύδια. Μήπως κάποιος θα έπρεπε να ενδιαφερθεί και γι αυτό??
    Κάποια αρμόδια αρχή θα υπάρχει!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή