Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

15o συνέδριο του ΚΚΕ 1996 πρόγραμμα του κόμματος (περί συμμαχιών)

Άλλοι έχουν το κληρονομικό χάρισμα, άλλοι κατέχουν την σωστή ερμηνεία των γραφών και άλλοι αλλάζουν συνέχεια θέσεις παρουσιάζοντας τον εαυτό τους πα;ράλληλα σαν μνημείο σταθερότητας.
Διαβάστε τις απόψεις του ΚΚΕ για τις κυβερνήσεις συνεργασίας στο 15ο Συνέδριο. Από τότε μέχρι τώρα δεν ξαναγεννήθηκε ο Μάρξ και ο Λένιν αλλά απλά ...άλλαξε πλευρό η Παπαρήγα.
Έτσι είναι, μετά τους ύμνους στον Γκορμπατσόφ και την περεστρόικα, μετά Κυβέρνηση Τζανετάκη που έφερε τον Μητσοτάκη στην Κυβέρνηση τώρα κρύβεται και απογοητεύει μένοντας πίσω από τις ανάγκες της περιόδου. Κατεβείτε από τον θρόνο του αλάθητου και προσγειωθείτε στις ανάγκες των εργαζομένων, φτάνει πια η φυγομαχία η διάσπαση και η γκρίνια...



ΤΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΑΝΤΙΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Στις γραμμές του Μετώπου εντάσσονται δυνάμεις ανομοιογενείς από άποψη κοινωνικής θέσης και ιδεολογικοπολιτικής στάσης. Αντανακλώνται διαφορετικές τάσεις, σε ό,τι αφορά την προοπτική και το σκοπό της αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής πάλης.
Η ανάπτυξη των κοινωνικοπολιτικών αναμετρήσεων, των ταξικών συγκρούσεων, θα φέρνει στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα της εξουσίας. To KKE κατευθύνει τη δράση του, ώστε η αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή πάλη να αναπτύσσεται και να βαθαίνει η αντικαπιταλιστική συνείδηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Το ΚΚΕ σταθερά προσπαθεί να πείθει ότι δεν αρκεί να φύγουν τα αστικά κόμματα και οι σύμμαχοί τους από το τιμόνι της διακυβέρνησης. Πρέπει να ανατραπεί το αστικό κράτος και οι μηχανισμοί του. Να δημιουργηθεί μια νέα λαϊκή εξουσία, που δεν είναι άλλη από τη σοσιαλιστική.
Σε συνθήκες κορύφωσης της ταξικής πάλης, επαναστατικής ανόδου του λαϊκού κινήματος, όταν η επαναστατική διαδικασία έχει ξεκινήσει, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση, ως όργανο λαϊκής εξουσίας, που έχει την έγκριση και τη συγκατάθεση του αγωνιζόμενου λαού, χωρίς γενικές εκλογές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Αυτή η κυβέρνηση θα ταυτίζεται, ή θα τη χωρίζει τυπική απόσταση από την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.
Σε συνθήκες ταξικών αναμετρήσεων και μεγάλης φθοράς στην επιρροή των αστικών κομμάτων και των συμμάχων τους, μπορεί να προκύψει κυβέρνηση αντιιμπεριαλιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων με βάση το κοινοβούλιο χωρίς να έχουν διαμορφωθεί ακόμα οι όροι για το επαναστατικό πέρασμα.
Η δρομολόγηση κυβερνητικών μέτρων που στοχεύουν στην ανακούφιση του λαού, ενάντια στο πολυεθνικό κεφάλαιο, στην εξάρτηση και τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, είναι δυνατόν να συσπειρώνει και να πείθει για την ανάγκη γενικότερης ρήξης.
Το ΚΚΕ επιδιώκει μια τέτοια κυβέρνηση, με τη δράση της και τη γενικότερη λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλει στην έναρξη της επαναστατικής διαδικασίας. Το διάστημα μέσα στο οποίο θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει προς τα εμπρός δε θα είναι μακρόχρονο. Η πείρα δείχνει ότι θα είναι βραχύχρονο. Αν οι εξελίξεις δεν πάρουν θετική πορεία, τότε η κυβέρνηση θα ανατραπεί, κάτω από την αντίδραση της κυρίαρχης τάξης και την ιμπεριαλιστική παρέμβαση. Η ανατροπή της δε σημαίνει υποχρεωτικά συνολικό πισωγύρισμα. Μπορεί να γίνει παράγοντας για να κατανοηθεί βαθύτερα η ανάγκη ριζικής ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος.

2 σχόλια:

  1. oksia syriasi!! apla se lypame!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι το ΚΚΕ με αυτές του τις θέσεις έχει οξεία Συριζίαση. Τώρα τι έγινε και η φωτισμένη ηγεσία είδε άλλο όραμα θα μας τα εξηγήσει στο μέλλον. Λυπάμαι για τον διασπαστικό ρόλο που έχει αναλάβει το ΚΚΕ και το χαλί που στρώνει για την αντίδραση

    ΑπάντησηΔιαγραφή