Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑ

Στο νομοσχέδιο το οποίο προωθεί το ΥΠΟΤΤ με θέμα «Αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ….και λοιπές διατάξεις περιλαμβάνεται διάταξη, (άρθρο 38) με την οποία ορισμένα ακίνητα ιδιοκτησίας του ΕΟΤ, των οποίων τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ασκεί η «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» (ΕΤΑ Α.Ε.),  παραχωρούνται στις περιφέρειες.
·                    Ο Δήμος Δελφών διαθέτει στην περιοχή του δύο ιδιαίτερα σημαντικά τουριστικά περίπτερα, των οποίων τη διοίκηση, διαχείριση και εκμετάλλευση ασκεί η Ε.Τ.Α. Α.Ε.: το «ΠΑΒΙΛΛΙΟΝ» και την ΚΑΣΤΑΛΙΑ ΠΗΓΗ...
·Τα περίπτερα αυτά, αποτελούν εξαιρετικά δείγματα τουριστικών περιπτέρων σχεδιασμένα τη δεκαετία του ’60 από τον περίφημο αρχιτέκτονα Πικιώνη,  κηρυγμένα διατηρητέα από το ΥΠΕΧΩΔΕ  και το ΥΠΠΟΤ. 
·                    Ιδιαίτερα το «ΠΑΒΙΛΛΙΟΝ» ευρίσκεται σε κατάσταση βανδαλισμού και εγκατάλειψης από το 1998, όταν έφυγε ο τελευταίος μισθωτής του. Ενώ μάλιστα η Ε.Τ.Α. έχει εκπονήσει μελέτη αποκατάστασης από το 2005 (μελετητικό  Γραφείο Τυλιανάκη), η οποία και επαναπροσδιορίστηκε το 2008, δεν έχει προχωρήσει σε καμία εργασία αποκατάστασής του!!!
·                    Αντίθετα, ο βανδαλισμός σήμερα όχι μόνον δεν αποθαρρύνεται, αλλά ενθαρρύνεται μιας και δεν υπάρχει πλέον καμία περίφραξη. Το εσωτερικό του περιπτέρου καταστρέφεται συστηματικά, ειδικά όσον αφορά στα γύψινα και κεραμικά έργα του τοίχου, οι δε «ειδικοί» μαζεύουν ντάνες με πέτρες του κτηρίου και περιβάλλοντος χώρου, σπάνε και τις  μαρμαρόπλακες για να τις πάρουν όταν διαβρωθεί επαρκώς το έδαφος κάτω από το σπάσιμο. Υπάρχουν οι αντίστοιχες φωτογραφίες.
·                    Υπάρχει συνεπώς προφανής έκδηλη και ξεκάθαρη αδυναμία από πλευράς Ε.Τ.Α. Α.Ε. για τη κατάλληλη και αποτελεσματική διαχείριση και εκμετάλλευση των τουριστικών περιπτέρων του Δήμου Δελφών.
·                    Παρόλα αυτά, τα  περίπτερα τούτα δεν περιλαμβάνονται στο  πίνακα των προς παραχώρηση ακινήτων του Ε.Ο.Τ., που προβλέπεται στο ανωτέρω  σχέδιο νόμου.
·                    Σύμφωνα με την εισήγηση του κ. Γερουλάνου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής «…εμείς τους βάλαμε να δουν τις περιπτώσεις ακίνητο – ακίνητο για να δουν αν έχει νόημα να τα κρατά η Ε.Τ.Α. στο κέντρο. Σε αυτά που αποφάσισαν ότι δεν έχει νόημα να τα κρατά και όσα είναι στο κέντρο αυτά μεταβιβάσθηκαν στις περιφέρειες».
·                    Γεννώνται λοιπόν εύλογα ερωτήματα κυρίως αναφορικά με τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία έγινε η αξιολόγηση «ακίνητο– ακίνητο» όπως ισχυρίζεται ο κ. Υπουργός.
-                     Με ποια αξιολόγηση τα τουριστικά περίπτερα – ιδιαίτερα το «ΠΑΒΙΛΛΙΟΝ» που ευρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση από το 1998, απεφασίσθη να παραμείνει στην Ε.Τ.Α. όταν αυτή έχει ΕΠΙΔΕΙΞΕΙ ΠΛΗΡΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΘΕΙ ΕΠΙ 14 ΧΡΟΝΙΑ;
-                     Με ποια αξιολόγηση δεν δίδεται έστω και ένα εκ των δυο περιπτέρων στο Δήμο Δελφών όταν εδόθησαν 83 - ουκ ολίγα δηλαδή-  τουριστικά ακίνητα διαχείρισης Ε.Τ.Α., σε όλη την Ελλάδα και όταν από τα 35 τουριστικά περίπτερα εδόθησαν τα 19 ;
-                     Με ποια αξιολόγηση στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επί 7 τουριστικών περιπτέρων, διαχείρισης Ε.Τ.Α. (εκ των οποίων 2 των Δελφών) δίδονται 3, αλλά εξ αυτών κανένα στους Δελφούς;
-                     Γιατί διαφαίνεται μια περίεργη και ανεξήγητη ανισομέρεια όσων αφορά τη παραχώρηση τουριστικών περιπτέρων στις διάφορες περιοχές της χώρας μας όπως π.χ. της Περιφέρειας Κρήτης η οποία από τα 6 τουριστικά περίπτερα, διαχείρισης Ε.Τ.Α., έλαβε τα 5 ? Η της Ρόδου, όπου από τα 3 τουριστικά περίπτερα, ο Δήμος Ρόδου λαμβάνει τα 2 μαζί μάλιστα με τεράστιες εκτάσεις, ξενοδοχειακό συγκρότημα και μεγάλο αρχοντικό?
Ο νέος Δήμος Δελφών, ο οποίος δημιουργήθηκε, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», από την συνένωση οκτώ πρώην δήμων καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να χαράξει μια αποτελεσματική στρατηγική για τη τουριστική του ανάπτυξη και έχει ιδιαίτερη ανάγκη από σημαντικούς τουριστικούς πόλους έλξης, όπως τα δυο τουριστικά περίπτερα. Ακριβώς αντιλαμβανόμενος το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για το τουρισμό, στην ευρύτερη περιοχή, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Φουσέκης ζήτησε και προ ολίγων ημερών εγγράφως από τον Υπουργό κ Γερουλάνο τη συμπερίληψη των δυο τουριστικών περιπτέρων στο κατάλογο των προς παραχώρηση ακινήτων επαναλαμβάνοντας μάλιστα προηγούμενο αίτημα του από τον Απρίλιο 2011.
Χωρίς όμως καμία εξήγηση που να καλύπτει έστω και το  στοιχειώδες περί δικαίου αίσθημα, ο Δήμος μας έλαβε ως απάντηση από την ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. ότι  η Ε.Τ.Α. θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την μίσθωση των περιπτέρων σε ιδιώτες. Αυτό δηλαδή που όφειλε να πράξει η Ε.Τ.Α. εδώ και 14 χρόνια και θυμήθηκε τώρα που άνοιξε η διαδικασία για την παραχώρηση των ακινήτων στις Περιφέρειες και τους Δήμους! 
Η διάκριση που γίνεται εις βάρος του Δήμου μας είναι ανεπίτρεπτη και οφείλει το Υπουργείο, έστω και την τελευταία στιγμή, να αποκαταστήσει τη δικαιοσύνη και να ανταποκριθεί στο εύλογο και τεκμηριωμένο αίτημα του Δήμου Δελφών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου