Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΟ ACTA - ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (video)

Αυτοί οι κύριοι υπέγραψαν σε μία νύχτα χωρίς να περάσει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τη δημόσια διαβούλευση το περίφημο ACTA για την Ελλάδα.  
Μπορείτε να διαβάσετε (εδώ) τα ονόματά τους, τα δημοσιεύουμε όμως kαι εμείς για λόγους συντομίας... 

1 Γεώργιος ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ ΠΑΣΟΚ http://www.europarl.europa.eu/meps/e...avrakakis.html
2. Νικόλαος ΣΑΛΑΒΡΑΚΟΣ ΛΑΟΣ
http://www.europarl.europa.eu/meps/e...%9F%CE%A3.html
3. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΝΔ
http://www.giorgospapanikolaou.gr/
4. ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΣΑΑΤΣΟΓΛΟΥ-ΠΑΛΙΑΔΕΛΗ ΠΑΣΟΚ
http://www.paliadeli.gr/biografiko/biografiko.html
5. ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΜΠΙΡΝΙΔΗΣ ΠΑΣΟΚ
http://www.lambrinidis.gr/
6. ΜΑΡΙΑ - ΕΛΕΝΗ ΚΟΠΠΑ ΠΑΣΟΚ
http://www.europarl.europa.eu/meps/e...%A0%CE%91.html
7. ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ ΠΑΣΟΚ
http://www.sdanellis.gr/index.php
8. ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΝΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ .... 
http://www.syn.gr/gr/tmima.php?gl=el&page=54
9. ΚΡΙΤΩΝ ΑΡΣΕΝΗΣ ΠΑΣΟΚ 
http://www.kritonarsenis.gr/pages/biography



H αμφιλεγόμενη διεθνής συνθήκης ACTA, καλύπτει τη διαδικτυακή πειρατεία και πολλά ακόμα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. 


Η είδηση της υπογραφής της προκαλεί οργισμένες αντιδράσεις, όπως ογκώδεις διαδηλώσεις στην Πολωνία και απειλές από τους «χακτιβιστές» Anonymous, λόγω των καταγγελιών ότι η συνθήκη είναι προϊόν μη δημοκρατικών διαδικασιών και περιστέλλει τις διαδικτυακές ελευθερίες.


Επιπλέον, ο Γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Καντέρ Αρίφ, ο οποίος είχε αναλάβει να παρακολουθεί τα πρακτικά της συνθήκης, παραιτήθηκε από αυτή τη θέση διαμαρτυρόμενος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να περιορίσει το δημόσιο διάλογο για το θέμα και ότι δεξιές ομάδες προσπαθούν να επιβάλλουν την ACTA χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες. «Δεν θα λάβω μέρος σε αυτή την παρωδία» δήλωσε ο ευρωβουλευτής.


Η ACTA είναι μια διεθνής συνθήκη με στόχο τον εναρμονισμό της προστασίας του copyright και των στάνταρτ της πνευματικής ιδιοκτησίας. Καλύπτει όχι μόνο τη διαδικτυακή πειρατεία αλλά και τα λεγόμενα προϊόντα μαϊμού -ακόμα και τα πλαστά φάρμακα- και έχει την υποστήριξη της βιομηχανίας μουσικής και κινηματογράφου, καθώς και των φαρμακοβιομηχανιών.


Από το τελικό κείμενο της συνθήκης που επικύρωσαν οι 22 χώρες-μέλη έχουν απαλειφθεί ορισμένα μέτρα, όπως η απαίτηση να κόβονται οι διαδικτυακές συνδέσεις για τους χρήστες που επιμένουν να κατεβάζουν πειρατικό υλικό.


Οι επικριτές της συνθήκης, όμως, επιμένουν:


Η ACTA είναι προϊόν τετραετών διαπραγματεύσεων που κρατήθηκαν εν πολλοίς μυστικές, χωρίς δημόσιο διάλογο, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «εμπορικό» θέμα.
Η συνθήκη θολώνει τα όρια ανάμεσα στα πειρατικά προϊόντα και τα προϊόντα «μαϊμού», αγνοώντας το γεγονός ότι οι καταναλωτές που αγοράζουν προϊόντα «μαϊμού» συχνά νομίζουν ότι πρόκειται για αληθινά.
Η συνθήκη επιβάλλει ποινικές κυρώσεις ακόμα και για παραβάσεις για τις οποίες ισχύουν σήμερα αστικές κυρώσεις. Για παράδειγμα, το αμφιλεγόμενο Άρθρο 23 της συνθήκης προβλέπει ότι ποινικές κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν ή βοηθούν την παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας σε «μαζική κλίμακα». Αυτό θα σήμαινε ότι οι πάροχοι πρόσβασης θα θεωρούνται υπεύθυνοι αν δεν εμποδίζουν τους πελάτες τους να κατεβάζουν ή να διακινούν πειρατικό υλικό.
Η ACTA βάζει εμπόδια σε τυχόν μελλοντική αλλαγή της νομοθεσίας σε εθνικό επίπεδο, και επιπλέον στερεί από τις αναπτυσσόμενες χώρες τη δυνατότητα να επιλέγουν τις πλέον συμφέρουσες πολιτικές, όπως τη χρήση γενόσημων φαρμάκων.
Διαβάστε στο Wired.co.uk έναν αναλυτικό οδηγό για την ACTA


Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ακόμα ότι η συνθήκη παρουσιάζει σημαντικές ομοιότητες με τα αμφιλεγόμενα νομοσχέδια SOPA και PIPA, τα οποία τελικά αποσύρθηκαν στις ΗΠΑ λόγω ευρείας κατακραυγής από χρήστες, οργανώσεις και υπηρεσίες όπως το Google και η Wikipedia.


H ACTA δεν μπορεί πάντως να τεθεί σε ισχύ προτού τεθεί σε ψηφοφορία τον Ιούνιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει ήδη εκφράσει ενστάσεις. 


Την αντίθεσή τους στη συνθήκη ACTA έχουν δηλώσει πολλές διαδικτυακές εταιρείες και οργανώσεις όπως το Electronic Frontier Foundation, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και η Oxfam.


Ψήφισμα κατά της ACTA έχει εκδώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο επισήμανε ότι «οι κίνδυνοι όσον αφορά την οικονομία και την καινοτομία πρέπει να εκτιμώνται προτού επιβληθούν ποινικές κυρώσεις σε περιπτώσεις όπου ισχύουν ήδη αστικές κυρώσεις».


Οι χώρες-μέλη της ΕΕ που επικύρωσαν τη συνθήκη την Πέμπτη στο Τόκιο είναι: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Βρετανία.


Σύμφωνα με το ιαπωνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ (Κύπρος, Γερμανία, Εσθονία, Σλοβακία, Ολλανδία) αναμένεται να επικυρώσουν την ACTA μετά την επίλυση εσωτερικών θεμάτων.


Η συνθήκη έχει ήδη επικυρωθεί από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σιγκαπούρη.

2 σχόλια:

  1. κάτι δεν πάει καλά, γιατί στην παραπομπή με τις υπογραφές, όλοι αυτοί που αναφέρονται, υπογράφουν μία:

    "Δήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Σεπτεμβρίου 2010 σχετικά με την έλλειψη διαφανούς διαδικασίας και το δυνητικώς αμφισβητήσιμο περιεχόμενο που αφορά την εμπορική συμφωνία για την καταπολέμηση της παραποίησης (ACTA)"

    όπου λέει:

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,

    έχοντας υπόψη το άρθρο 123 του Κανονισμού,

    A. λαμβάνοντας υπόψη τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις που αφορούν την εμπορική συμφωνία για την καταπολέμηση της παραποίησης,

    Β. λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ρόλος της συναπόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε εμπορικά θέματα και η πρόσβασή του σε έγγραφα διαπραγματεύσεων, διασφαλίζονται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας,

    1. θεωρεί ότι η προτεινόμενη συμφωνία δεν πρέπει να επιβάλει με έμμεσο τρόπο εναρμόνιση του κοινοτικού δικαίου για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, την ευρεσιτεχνία, ή τα εμπορικά σήματα και ότι θα πρέπει να τηρείται η αρχή της επικουρικότητας·

    2. δηλώνει ότι η Επιτροπή θα πρέπει να καταστήσει όλα τα έγγραφα που αφορούν τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις άμεσα διαθέσιμα στο κοινό·

    3. θεωρεί ότι η προτεινόμενη συμφωνία δεν πρέπει να επιβάλει περιορισμούς στη δέουσα δικαστική διαδικασία ούτε να αποδυναμώνει θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ελευθερία της έκφρασης και το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή·

    4. τονίζει ότι η αξιολόγηση των οικονομικών κινδύνων και των κινδύνων καινοτομίας πρέπει να πραγματοποιείται πριν από την εισαγωγή ποινικών κυρώσεων σε περιπτώσεις που ήδη εφαρμόζονται αστικά μέτρα·

    5. θεωρεί ότι οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου δεν πρέπει να φέρουν ευθύνη για τα δεδομένα που μεταδίδονται μέσω των υπηρεσιών τους σε βαθμό ο οποίος θα συνεπαγόταν προηγούμενη παρακολούθηση ή φιλτράρισμα των δεδομένων αυτών·

    6. επισημαίνει ότι κάθε μέτρο που αποσκοπεί στην ενίσχυση των εξουσιών διασυνοριακού ελέγχου και κατασχέσεων προϊόντων δεν πρέπει να βλάπτει την πρόσβαση σε νόμιμα, οικονομικά προσιτά και ασφαλή φάρμακα σε παγκόσμιο επίπεδο·

    7. αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει την παρούσα δήλωση, συνοδευόμενη από τα ονόματα των υπογραφόντων(1) , στην Επιτροπή, στο Συμβούλιο και στα κοινοβούλια των κρατών μελών.

    ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΝΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΟΥΝ Ή ΝΑ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝ ΛΟΓΩ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οι έλληνες που μας εκπροσωπούν (εκτός από αυτούς που έγραψες, εδώ είναι όλοι!): Kriton Arsenis, Jorgo Chatzimarkakis, Nikolaos Chountis,Spyros Danellis, Ioannis Kasoulides, Maria Eleni Koppa, Stavros Lambrinidis, Kyriakos Mavronikolas, Antigoni Papadopoulou, Georgios Papanikolaou, Anni Podimata, Nikolaos Salavrakos,Georgios Stavrakakis, Michail Tremopoulos, Kyriacos Triantaphyllides, Chrysoula Paliadeli, Nikolaos Chountis Για να ξέρουμε τι να ψηφίζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή