Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Πάει για το ρεκόρ Γκίνες η Ιτέα με τον χαλβά κόλλας

Κόντρα στην απαισιοδοξία των καιρών και με την πολύτιμη βοήθεια των πολιτών και των Συλλόγων, ξεκίνησε να προετοιμάζει τις φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις, ο Δήμος Δελφών.
Ήδη οι Δημοτικές Ενότητες και οι Τοπικές Κοινότητες του Δήμου, έχουν κληθεί να συγκεντρώσουν τις εκδηλώσεις που προετοιμάζονται από τους φορείς και τους συλλόγους, ώστε μέχρι την Παρασκευή να είναι έτοιμο προς κατάρτιση το συνολικό πρόγραμμα....

Ρεπορταζ της Ώρας της Φωκιδας

Ωστόσο μέχρι στιγμής οι μόνες σίγουρες εκδηλώσεις είναι «Η Νύχτα των Στοιχειών», ο «Κρυμμένος Θησαυρός», η «Οδύσσεια» που θα γίνουν στην Άμφισσα, η παρέλαση Αρμάτων στην Αγία Ευθυμία, το «Αλευρομουτζούρωμα» στο Γαλαξίδι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στην Ιτέα προετοιμάζεται μια εκδήλωση - έκπληξη, πέρα από τις καθιερωμένες, όπου την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στην παραλία της Ιτέας, θα στηθεί… «επιχείρηση» για να φτιαχτεί ο μεγαλύτερος χαλβάς κόλλας που έχει γίνει ποτέ, προσβλέποντας μια θέση στο βιβλίο το ρεκόρ Γκίνες!!!
Η παρέλαση των Αρμάτων στην Άμφισσα επανέρχεται φέτος ύστερα από έναν χρόνο αισθητής απουσίας. Να σημειώσουμε πως πέρσι ο Δήμος αποφάσισε να «κόψει» αυτή την εκδήλωση κρίνοντάς την πολυέξοδη και μη απαραίτητη, φέροντας πολλές αντιδράσεις από πολίτες. Φέτος οι σύλλογοι της πόλης κάνουν μια μεγάλη προσπάθεια να επαναφέρουν την παρέλαση με αυτοσχέδια άρματα ενώ σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Νίκο Φουσέκη ο Δήμος πρόκειται να βάλει το άρμα του Καρνάβαλου καθώς επίσης θα συμβάλλει στη δημιουργία κάποιων μικρών δρωμένων στην κεντρική πλατεία, χωρίς όμως μεγάλα έξοδα.
Από την πλευρά της η αρμόδια Αντιδήμαρχος κ. Λαΐνη σε δηλώσεις της, επεσήμανε πως γίνεται προσπάθεια από το Δήμο Δελφών να γίνουν όσο το δυνατότερο περισσότερες εκδηλώσεις ώστε να δοθεί μία νότα χαράς σε αυτές τις δύσκολες περιόδους, όμως με λιγότερα έξοδα από ότι άλλες χρονιές κα βέβαια με τη συμμετοχή και την πολύτιμη βοήθεια των πολιτών, των φορέων και των συλλόγων.
Μυωνικό Καρναβάλι 2012 στην Αγία Ευθυμία
Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου οι δηλώσεις συμμετοχής

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε πέρσι το Μυωνικό Καρναβάλι επανέρχεται φέτος δυναμικότερο και πολλά υποσχόμενο. Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του Καρναβαλιού της Αγίας Ευθυμίας οι αναμνήσεις από το ιδιαίτερα πετυχημένο περσινό Μυωνικό Καρναβάλι έδωσαν την δύναμη και την ώθηση να διοργανωθεί και φέτος με πολύ εθελοντισμό, ελάχιστα χρήματα, πολύ κέφι και ενθουσιασμό.
Το καρναβάλι θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012, στις 5 το απόγευμα ενώ καλούνται όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν ατομικά ή με άρμα, για την καλύτερη οργάνωση να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου στα τηλέφωνα  6946398888-6982774691-6978783338.
Η Νύχτα των Στοιχειών στην Άμφισσα
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση από το 1995 της πόλης της Άμφισσας, «Η Νύχτα των Στοιχειών», η  οποία αναφέρεται σε ένα παλιό  μύθο: «... Όπου η Λενιώ η αγαπημένη του Κωσταντή, πέφτει νεκρή από κεραυνό, στην πηγή της Χάρµαινας στα Ταµπάκικα. Εκείνος, µαθαίνοντας
το χαμό της πέφτει από το  Κάστρο και στοιχειωμένος πια τριγυρνά στα καλντερίμια...».
Το Στοιχειό της Χάρµαινας, ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής  αλλά και ο προστάτης των Ταµπάκηδων, κατεβαίνει τα σκαλιά του Αι-Νικόλα μαζί µε τα παρατρεχάµενα ξωτικά και αλλόκοτα πλάσµατα, τις Νεράιδες, τις Μάγισσες, τους Ντεβέτσκες, τους Μποτσνάκηδες τους Ξυλένιους, τους Αχυρένιους, τους Αράπηδες και µε ένα πλήθος δερµατοφόρων και  κουδουνοφόρων για να συναντηθεί µε τα άλλα δύο Στοιχειά της Τέχολης και του Γκιριζιού
στην Πλατεία Κεχαγιά, όπου θα παλέψουν και θα βγει νικητής!
Η εκδήλωση έχει μοναδικό ενδιαφέρον γιατί µέσα από την παράδοση και την λαογραφία μεταφέρεται και εξελίσσεται ως εικαστικό δρώμενο καθώς διοργανώνεται από το Εικαστικό
Εργαστήρι της Δημοτικής Ενότητας Άμφισσας και την Επιτροπή Στοιχειού μαζί με τους καθηγητές, και  μαθητές του, έχοντας ως κεντρικό άξονα  την ταπεινότητα  των υλικών των  Ταµπάκηδων. Έτσι επιλέγεται το ύφος και το χρώμα της παλιάς  πόλης, η μουσική,  σχεδιάζονται  τα  Στοιχειά,  κατασκευάζονται οι  στολές , μέσα από µια σύγχρονη εικαστική προσέγγιση µε εντυπωσιακή εξελικτική πορεία και τεράστια συμμετοχή από νέο κόσμο που κάθε χρόνο, αυτή την νύχτα, ζει µε πάθος τον μύθο του Στοιχειού της Χάρµαινας.
Αλευρομουτζούρωμα και κούλουμα στο Γαλαξίδι
Οι εβδομάδες της Αποκριάς για το Γαλαξίδι αποκτούν ιδιαίτερη εορταστική και ψυχαγωγική ζωντάνια. Από τις πρώτες μέρες του Τριωδίου σχεδόν κάθε βράδυ και μια φωτιά, με τους χορευτές και τα όργανα από τον Κούκουνα ως τις παραλίες.
Το αποκορύφωμα του αποκριάτικου γλεντιού είναι τα Γαλαξιδιώτικα Κούλουμα της Καθαρής Δευτέρας. Το μεσημέρι μετά την παρέλαση των αρμάτων τρώνε συντροφιές-συντροφιές σε σπίτια, ή στην εξοχή.
Μετά κατεβαίνουν στην αγορά, όπου γίνεται το ''μουντζούρωμα'' και το ''αλεύρωμα''. Δηλαδή από σακούλες, που άλλες είναι γεμάτες με φούμο και άλλες με αλεύρι ρίχνουν οι εορταστές στους ανυποψίαστους και μεταξύ τους. Η παραλία μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε πεδίο μάχης. Σύννεφο το αλεύρι και πυκνό νέφος το φούμο.
Το έθιμο έχει βαθιές τις ρίζες του. Ίσως από τη Βυζαντινή εποχή, που οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπά τους. Αυτό όμως έλαβε μεγάλη ακμή στην εποχή της ιστιοφόρου Ναυτιλίας, δηλαδή το 1840 και έκτοτε. Και αυτό γιατί τότε τα ιστιοφόρα ταξίδευαν από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο, έτσι οι εκδηλώσεις της Αποκριάς ήταν συγχρόνως και αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις.
http://www.orafok.gr

1 σχόλιο:

  1. Όπως συνηθίζεται στην Ιτέα ο κόσμος καίγεται.... και η Ιτέα χτενίζεται. Αντί να φτιάξετε χαλβά κύριοι του Δήμου ψάξτε ανάμεσά σας, θα βρείτε πάνω από έναν υποψήφιο για γκίνες... ΔΥΣΤΥΧΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή