Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Πλημμύρισε η κοιλάδα του Σπερχειού-Μεγάλες καταστροφές σε Λαμία και Φθιώτιδα- Ευθύνες στις κατασκευαστικές εταιρείες και το Υπουργείο επιρρίπτει ο Δήμαρχος Λαμίας με επιστολή του ( φωτορεπορταζ)

Η δυνατή βροχόπτωση είχε τραγικές συνέπειες για τις παραποτάμιες περιοχές της Λαμίας και πολλές περιοχές της Φθιώτιδας. 
Αποτέλεσμα  ήταν να σπάσει  ο Σπερχειός ποταμός στο ύψος του Αμουρίου και να  φουσκώσουν χείμαρροι σε όλο το Νομό. Λόγω της υπερχείλισης του Σπερχειού διακόπηκε  η ...κυκλοφορία στους δρόμους Λαμίας –Φραντζή, Λαμιας-Κωσταλεξίου και Υπάτης –Σπειρχειάδας.  Σοβαρά  είναι τα προβλήματα στη Ροδίτσα και το Κόμμα Λαμίας . Εκατοντάδες κτήματα στις γύρω περιοχές  έπαθαν ζημιές , πολλές  επιχειρήσεις στην  παλαιά εθνική οδό μέχρι το  ύψος του ΤΕΙ  πλημμύρισαν,  ενώ τα νερά  γέμισαν και τις εγκαταστάσεις του  Βιολογικού Καθαρισμού Λαμίας προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.
Αν το επόμενο διάστημα  συνεχιστεί η βροχόπτωση σε άμεσο κίνδυνο  είναι το Κωσταλέξι, το Φραντζή,το Κόμμα και  η Ανθήλη ενώ κινδυνεύει να  κοπεί η Ελλάδα στα δύο στο ύψος της νέας γέφυρας της ΠΑΘΕ στις εκβολές του Σπερχειού.  Εκεί η ΕΡΓΟΣΕ έχει κατασκευάσει  έναν μεριστή (φράγμα) και  παρά τις προειδοποιήσεις δεν  έχει αποκαταστήσει τα προβλήματα από τις επιχωματώσεις. Ηδη  η στάθμη του νερού έχει φτάσει σε οριακό σημείο…


Δυστυχώς, τον τελευταίο καιρό  μετά από κάθε έντονη βροχόπτωση γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Δεν πρόλαβαν να τελειώσουν τα αντιπλημμυρικά έργα στο Σπερχειό και κατεύταασαν οι  μεγαλο- κατασκευαστές.  Από την κοιλάδα του Σπερχειού περνά η νέα χάραξη του ΟΣΕ , η ΠΑΘΕ και ο Ε65. Τα ‘μεγάλα’ έργα έχουν μείνει ημιτελή λόγω περικοπών στις  δημόσιες επενδύσεις και οι κατασκευαστικές εταιρείες αδιαφορούν να κατασκευάσουν τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουν υποχρέωση. Με την ανοχή βέβαια του κράτους. 
Όσο για την Τ.Α και την Περιφέρεια  Στερεάς,  Ελλάδας καλό θα είναι να διεκδικούν  πριν και όχι κατόπιν εορτής. Γιατί σε ένα ξεχαρβαλωμενο και  ανεύθυνο κράτος δεν αρκούν οι ανακοινωσεις και οι απλές διαμαρτυρίες.
Πάντως, ο Δήμαρχος Λαμίας  Γιώργος Κοτρωνιάς, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, απέστειλε στην ΕΡΓΟΣΕ, στην ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (Ε65)  αυστηρή επιστολή που κοινοποίησε και στον Υπουργό Μεταφορών Υποδομών & Δικτύων Μ. Βορίδη, αφήνοντας αιχμές για  μηνύσεις από την πλευρά του Δήμου. Είδωμεν…
Η επιστολή του Δήμαρχου Λαμίας Γιώργου Κοτρωνιά.
Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες επιστολές μας για το πρόβλημα που προκύπτει στην κοιλάδα του Σπερχειού από τις επιχωματώσεις για την κατασκευή του Ε-65 και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό από τις εταιρείες σας για την προστασία των καλλιεργειών, των τοπικών διαμερισμάτων αλλά και της πόλης της Λαμίας.
Οι αγρότες μας σήμερα δυστυχώς για μια ακόμη φορά είδαν τους κόπους τους και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται εξαιτίας της αδιαφορίας σας.

Σας καλούμε για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος που εσείς έχετε δημιουργήσει και σας ενημερώνουμε ότι επειδή η ανοχή μας έχει εξαντληθεί και προκειμένου να προασπίσουμε τις ζωές και τις περιουσίες των δημοτών μας, θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να λυθεί οριστικά το πρόβλημα που εσείς οι ίδιοι έχετε δημιουργήσει.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Στην υπόλοιπη Φθιώτιδα: Τα έντονα καιρικά φαινομενα και οι  ισχυροί άνεμοι είχαν σαν αποτέλεσμα να ξεριζωθούν δέντρα, να βουλιάξουν βαρκες,  να προσγειωθούν στο έδαφος στέγες  και να καταστραφούν κολώνες της ΔΕΗ στην περιοχή Μώλου- Καμένων Βούρλων- Σκάρφειας  αλλά και στην Ανατολική Φθιώτιδα όπως στην   Αγία Μαρίνα, Στυλίδα και Αχινό. Τα συνεργεία της ΔΕΗ δεν προλάβαιναν να μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή καθώς ολόκληρες περιοχές στη Λαμία και τη Φθιώτιδα έμειναν χωρίς ηλεκτρικό. Ζημιές προκλήθηκαν  και σε καλλιέργειες στη περιοχή  μεταξύ Πολυδρόσου και Αμφίκλειας, από υπερχείλιση του Βοιωτικού Κηφισσού.
Για τις επόμενες ημέρες  προβλέπεται δεύτερο κύμα χιονιά ακόμα και μέσα στη πόλη της Λαμίας.  Ηδη χιονίζει στα ορεινά  στην επαρχία Δομοκού και στην Δυτική Φθιώτιδα.  Στο ύψος του Τυμφρηστού έκλεισε για πολλή ώρα ο δρόμος προς Καρπενήσι από φορτηγά που δεν είχαν αντιολισθητικές αλυσίδες
 http://altpressfthiotida.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου