Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Σε δημοπρασία το Χάνι της Γραβιάς με τιμή εκκίνησης από 50 ευρώ/ μήνα

Ο Δήμος Δελφών αποφάσισε την εκμίσθωση σε ιδιώτη επαγγελματία του κτιριακού συγκροτήματος του Χανίου της Γραβιάς, μετά από διενέργεια φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας. Το κτίσμα βρίσκεται σε χώρο ιδιοκτησίας του Δήμου, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1998 και το 2000 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Το κτίσμα έχει επιφάνεια κάλυψης 147τ.μ. Παραπλεύρως αυτού υπάρχουν ...βοηθητικοί χώροι (κουζίνα-φούρνος-WC εποχής) 40τ.μ.

Το συνολικό συγκρότημα-έκθεμα έχει κατασκευαστεί εντός γηπέδου 3.606τ.μ. και αποτελεί αντίγραφο του ιστορικού Χανίου της Γραβιάς, που έγινε η πασίγνωστη ιστορική μάχη της 8ης Μαΐου 1821 με πρωτεργάτη τον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Οδυσσέα Ανδρούτσο.

Το έτος 2004 ολοκληρώθηκε μέσω του προγράμματος RISE-4 η υλοποίηση έργων προμηθειών και τεχνολογικού-ηλεκτρονικού εξοπλισμού εφαρμογής νέων τεχνολογιών Πραγματικότητας (Virtual Reality) στο Χάνι της Γραβιάς για την παροχή νέων εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού.

Η ενσωμάτωση της εφαρμογής αυτής στους χώρους του ανακατασκευασμένου Χανίου, το οποίο αποτελεί πλέον ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον και προσφέρεται κάλλιστα προς τούτο, έχει συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Τοπική Κοινότητα Γραβιάς και κατ' επέκταση στην περιφέρεια του Δήμου Δελφών, αφού η εφαρμογή αυτή αναφέρεται στην αναπαράσταση της ιστορικής μάχης της 8ης Μαϊου 1821 με τα πλέον σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και προκαλεί το ενδιαφέρον του επισκεπτόμενου κοινού.

Το έτος 2007 έγινε προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ηχητικής ξενάγησης, που περιλαμβάνει ατομικά φορητά συστήματα ακουστικής ξενάγησης, Η/Υ διασύνδεσης και ενημέρωσης των συστημάτων, Πρόγραμμα διαχείρισης και ελέγχου των συστημάτων και πρόγραμμα διαχείρισης στατιστικών στοιχείων, καθώς και προγράμματα ενσωμάτωσης Ελληνικής, Αγγλικής και Γερμανικής Γλώσσας.

Tα έτη 2009-2010 εντός του περιβόλου του Χανίου κατασκευάστηκε νέα ισόγεια οικοδομή, ολικής επιφάνειας κάλυψης 48,45τ.μ., με επιφάνεια κυρίων χώρων 40,45τ.μ., που αποτελεί το χώρο του πωλητηρίου, εκδοτηρίου εισιτηρίων και χώρο υποδοχής των επισκεπτών. Πρόκειται για κτίριο βοηθητικών χρήσεων στο συγκρότημα Χάνι της Γραβιάς, με φέροντα οργανισμό από μεταλλικό σκελετό, ενώ οι εξωτερικοί και εσωτερικοί τοίχοι είναι ξύλινης κατασκευής. Το κτίριο αυτό είναι σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον στο χώρο του Χανίου και αποτελείται από τον εκθεσιακό χώρο (16,85τ.μ.) και το γραφείο (16,85τ.μ.). Ο υπόλοιπος χώρος καλύπτεται από μία επίπεδη μεταλλική πέργκολα, η οποία βρίσκεται στην είσοδο του κυρίου χώρου.

Η εκμίσθωση θα πρέπει να γίνει σε κατάλληλο ιδιώτη, που θα δύναται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σωστής και εύρυθμης λειτουργίας του Χανίου. Η χρονική διάρκεια εκμίσθωσης προτείνεται να οριστει στα εννέα (9) + τρία (3) έτη = συνολικά δώδεκα (12) έτη, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 34/1995 (ΦΕΚ 30/Α'/10-2-1995) περί μισθώσεων και με προτεινόμενο μίσθωμα - τιμή εκκινήσεως μισθώσεως 50,00 ευρώ/ μήνα, ήτοι 600 ευρώ/ έτος.

Επίσης, ενόψει της εκμισθώσεως του Χανίου θα πρέπει να γίνει καταγραφή όλων των Λαογραφικών αντικειμένων που βρίσκονται στους χώρους και η δια σχετικού πρωτοκόλλου παράδοση-παραλαβή αυτών στον τελικώς αναδειχθησόμενο μισθωτή.

Κριτήριο προτεραιότητας για την τελική ανάδειξη του μισθωτή αποτελεί το στοιχείο εντοπιότητάς του, αφού μόνο υπό αυτόν τον όρο θα είναι αρτιότερη και αποδοτικότερη η λειτουργία του Χανίου.

Για τις οποιεσδήποτε νέες κατασκευές-προσθήκες χώρων, διαρρυθμίσεις κλπ. μεταβολές στο χώρο του Χανίου, που τυχόν κριθεί απαραίτητο ότι πρέπει να γίνουν για την καλύτερη εξυπηρέτηση και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του μισθίου, αυτές θα γίνονται κατόπιν αιτήσεως του μισθωτή και έπειτα από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Γραβιάς και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τέλος, στην Διακήρυξη κρίνεται σκόπιμο να περιληφθεί όρος ότι το κτιριακό συγκρότημα του Χανίου της Γραβιάς θα είναι ελεύθερο προς χρήση από την Τοπική Κοινότητα Γραβιάς, για τη διοργάνωση της ετήσιας επετείου της μάχης του Χανίου της Γραβιάς και άλλων τοπικών εορτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου