Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011

Οι εργαζόμενοι των δήμων Βοιωτίας και Εύβοιας προτείνουν λύσεις για το θέμα των σκουπιδιών


Οι εργαζόμενοι των δήμων Βοιωτίας- Εύβοιας για τη διαχείριση των απορριμμάτων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μετά από πρόσκληση των σωματείων εργαζόμενων στους ΟΤΑ των νομών Βοιωτίας και Ευβοίας, πραγματοποιήθηκε στη Θήβα εκδήλωση - συζήτηση με ομιλητές τη Δέσποινα Σπανούδη και το Θανάση Παντελόγλου. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στην Περ. Στερεάς Ελλάδας καθώς και να προταθούν λύσεις. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και αρκετοί πολίτες που εξέφρασαν τις απόψεις τους.
Τα γενικά συμπεράσματα – προτάσεις από τη συνάντηση αυτή ήταν:...


Α) Ότι θα πρέπει ο σχεδιασμός της κοινωνικής αλλά και οικονομικής ζωής να είναι τέτοιος ώστε να μειώνεται συνεχώς ο όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων. Θα πρέπει π.χ. να υποχρεωθούν οι παραγωγοί (βιομηχανία – μεταποίηση – μεταφορά κλπ) να διαμορφώσουν την παραγωγική διαδικασία ώστε αφενός να ελαχιστοποιείται η παραγωγή παραπροϊόντων αφετέρου να είναι πλήρως ανακυκλώσιμα και να επιστρέφουν στον παραγωγικό κύκλο.

Β) Η διαλογή των απορριμμάτων για ανακύκλωση πρέπει να γίνεται κατά κύριο λόγο στην πηγή (νοικοκυριά – καταστήματα – υπηρεσίες - επιχειρήσεις) και η συνολική διαχείριση να αφορά απλές τοπικές εγκαταστάσεις.
Είναι η μέθοδος η οποία παράγει τα καθαρότερα υλικά, έχει την μεγαλύτερη εξοικονόμηση σε πρώτες ύλες και ενέργεια, το χαμηλότερο κόστος για τους δημότες και δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις εργασίας τοπικά. Είναι επίσης η μέθοδος που αυξάνει τη συνειδητοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών και εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές χώρες. Με αυτό τον τρόπο κάθε προσπάθεια υπόδειξης ως μοναδικής λύσης, έργων τεράστιων και πανάκριβων (Φαραωνικού τύπου) που διαχειρίζονται συγκεντρωτικά σκουπίδια που έχουν μαζευτεί μεικτά και επιμολυσμένα, έργων τελικά που υποκρύπτουν συμμετοχή ιδιωτών ως «σωτήρων» αλλά και τους σχεδιασμούς εργοστασίων καύσης θα πέσουν στο κενό.

Γ) Απαραίτητα στοιχεία για την εξυγίανση του κυκλώματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων είναι :
- η άμεση θεσμοθετημένη χωροθέτηση των διαφόρων δράσεων (πολεοδομικός ιστός – βιομηχανικές περιοχές – χώροι διάθεσης απορριμμάτων) και των χρήσεων γης.
- η διαχείριση των αστικών και ο έλεγχος των βιομηχανικών στερεών αποβλήτων στο εγγύτερο προς τους πολίτες επίπεδο, ώστε να εξασφαλίζεται ο κοινωνικός έλεγχος.
- η υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων και ειδικά των προβλέψεων για μείωση της παραγωγής αποβλήτων και διαλογή στην πηγή καθαρών ανακυκλώσιμων και βιοαποδομήσιμων υλικών να αποτελεί γνώμονα και προυπόθεση για οποιαδήποτε απόφαση.
Δ) Η διαχείριση των απορριμμάτων όπως η παιδεία και η υγεία είναι δράση άκρως κοινωνικού χαρακτήρα που θα πρέπει να διασφαλιστεί πάση θυσία και να κρατήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της. Ο σχεδιασμός και οι αποφάσεις πρέπει να υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο και προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και όχι να υπηρετούν τυχοδιωκτικές και κερδοσκοπικές επιχειρηματικές βλέψεις που θα οδηγήσουν σε διόγκωση των δημοτικών τελών και θα θέσουν σε κίνδυνο το περιβάλλον και την δημόσια υγεία.
Παρακαλούμε τα Δ.Σ. των Δήμων της Περιφέρειας όταν κληθούν να αποφασίσουν σχετικά να λάβουν υπόψη τους τα παραπάνω συμπεράσματα – προτάσεις.
Είμαστε στην διάθεση κάθε φορέα που παλεύει για το κοινό συμφέρον να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο.
ΤΑ ΔΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ – ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

1. Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Δήμου Θήβας
2. Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Επαρχίας Λιβαδειάς
3. Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Βοιωτίας
4. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Χαλκιδέων
5. Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Κύμης- Αλιβερίου

http://periferiastereas.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου