Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011

Παρελάσεις Αντίστασης – Μέρες Περηφάνιας

Κατάθεση στεφάνου Ιτέα

Αν δεν κάνουμε λάθος είναι η πρώτη  φορά μετά την απελευθέρωση από τους Γερμανούς το 1944, που ο λαός  συμμετείχε ενεργητικά και έβαλε το δικό του στίγμα στις παρελάσεις της  28ης Οκτωβρίου.

Αν δεν κάνουμε λάθος είναι η πρώτη φορά  στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους που η επίσημη πολιτεία αποχώρησε  από την στρατιωτική παρέλαση και «παρέδωσε» την διοργάνωση της στο λαό  και τη νεολαία.
Οι εικόνες της παρέλασης των...
τμημάτων του στρατού εν  μέσω λαϊκής διαδήλωσης στην Θεσσαλονίκη είναι μια εικόνα από το μέλλον  της χώρας που μπορεί και πρέπει να φέρει ξεκάθαρα τη λαϊκή σφραγίδα. Το  ίδιο και στην Πάτρα όπου η λαϊκή παρέλαση έγινε κάτω από τη μουσική του  «Θα σημάνουν οι καμπάνες».
Πριν την Θεσσαλονίκη το είχαν κάνει ήδη στη  Σύρο, όπου η τοπική κοινωνία διοργάνωσε μόνη της τον εορτασμό αφού εκεί η  επίσημη πολιτεία ακύρωσε τον εορτασμό.

Μετά τη Θεσσαλονίκη αυτό έγινε  σε μια σειρά από πόλεις και λαϊκές συνοικίες. Ηράκλειο, Καλαμάτα,  Τρίκαλα κοκ, συγνώμη για όσες περιοχές δεν αναφέρουμε. Σε δεκάδες πόλεις  στην Ελλάδα και σε λαϊκές γειτονιές εκδιώχτηκαν οι επίσημοι της  κυβέρνησης Τσολάκογλου και των συνεργατών της, καταχειροκροτήθηκαν  διαδηλωτές ενώ πορείες που ξεκίνησαν με κάποιες δεκάδες διαδηλωτές  κατέληξαν με χιλιάδες συγκεντρωμένους.
Την ίδια στιγμή ο λαός του  Λασιθίου περικύκλωσε το Συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπου  μιλούσε ο δοσίλογος πρωθυπουργός, εμποδίζοντας πολλούς από τους  προσκεκλημένους να μπουν μέσα.
Αυθόρμητες μαθητικές εκφράσεις
Η οργή και η αγανάκτηση των προηγούμενων ημερών μετατράπηκαν στη φετινή επέτειο της 28ης  Οκτωβρίου σε γιορτή αντίστασης, αξιοπρέπειας και λαϊκής περηφάνιας. Ο  λαϊκός ριζοσπαστισμός έδωσε το παρόν. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές  φώναξαν το δικό τους «ΟΧΙ» τιμώντας την επέτειο της 28ης  Οκτωβρίου, θυμίζοντας ποιο είναι το πραγματικό της νόημα. Ο λαός  διατρανώνει το καινούργιο «ΟΧΙ» προς την τρόικα και τους πραιτοριανούς  της. Φέρνει στο προσκήνιο του αγώνα την πίστη και την θέληση ότι  μπορούμε και μόνοι μας. Μπορούμε χωρίς την τρόικα και τους υποτακτικούς  της, μπορούμε χωρίς αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα. Μπορεί ο λαός και  έδειξε ότι μπορεί να σταθεί όρθιος μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση  χωρίς ξένα και ντόπια αφεντικά. Ο λαός βαδίζει στον δρόμο του  παρατεταμένου αγώνα. Μαζικά, ενωτικά και αποφασιστικά. Στο δρόμο της  ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής χειραφέτησης.
Οι  πληρωμένοι κονδυλοφόροι των επίσημων ΜΜΕ, πιστοί υπηρέτες του σάπιου  πολιτικού συστημάτων και των ξένων αφεντικών, προφανώς απογοητευμένοι  από το ότι δεν «τσίμπησε» ο λαός στην «σκληρή διαπραγμάτευση» και στην  επιτυχία από το «κούρεμα» κάνουν λόγο για μειοψηφίες και γεγονότα που  αμαυρώνουν τη χώρα στο εξωτερικό. Για ακόμα μια φορά βρίσκονται ενάντια  στο λαό και φανερώνουν τον πραγματικό τους ρόλο. Δυστυχώς για αυτούς, ο  φόβος έχει αλλάξει στρατόπεδο…
Παρακάτω, διαβάστε μικρές  ανταποκρίσεις από 48 δήμους, όπως μας τις έστειλαν αναγνώστες μας.

 Οι εκδηλώσεις στην Ιτέα και κατόπιν στην υπόλοιπη Ελλάδα
 
http://iteanet.blogspot.com/2011/10/blog-post_3684.html

Προηγείται η ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη και ακολουθούν οι υπόλοιπες  με αλφαβητική σειρά.


ΘεσσαλονίκηΑπό  νωρίς μαζεύτηκε κόσμος κοντά στις εξέδρες των επισήμων. Όταν ακούστηκε  ότι έφταναν οι επίσημοι, πετάχτηκαν στο δρόμο μερικές εκατοντάδες  κόσμου, γεμίζοντας τον δρόμο και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στη νέα  κατοχή και το μνημόνιο (κλέφτες – κλέφτες, δεν σας θέλει ο  λαός-ελικόπτερο/το μνημόνιο και μπρός, η χώρα μας δεν θα γίνει της  μέρκελ αποικία-εμπρός λαέ για ανεξαρτησία). Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα  οι εκατοντάδες έγιναν χιλιάδες. Κλούβες έκοψαν κάθετα τον δρόμο και  απέκλεισαν τη δίοδο προς τους επίσημους. Την ίδια ώρα είχαν βγει  αυθόρμητα και από την άλλη μεριά χιλιάδες κόσμου, γεγονός που οδήγησε σε  αποχώρηση των επισήμων. Ιδιαίτερες στιγμές ήταν το κάψιμο της σημαίας  της Ε.Ε., το κράτημα ενός λεπτού σιγής για τον νεκρό της 20ης  Οκτώβρη, η «απαγγελία» του εθνικού ύμνου και της «Ξαστεριάς». Ο κόσμος  παρέμεινε για πάνω από μια ώρα, με πολύ κόσμο που είχε παραμείνει στο  πεζοδρόμιο να φωνάζει και αυτός. Το κλίμα ήταν ενθουσιώδες, ο κόσμος  περιμετρικά φώναζε, χειροκροτούσε. Αν συνυπολογίσει κανείς ότι τις  προηγούμενες χρονιές ο κόσμος που κατέβαινε στην παρέλαση δεν ήταν πολύ  δεκτικός σε τέτοιες παρεμβάσεις, το γεγονός γίνεται ακόμη πιο σημαντικό.
Ο κοινός στόχος του λαού είχε επιτευχθεί: να φύγουν οι  επίσημοι-προδότες. Η παρέλαση ξεκίνησε, απουσία αστυνομίας και  «επισήμων», τη θέση των οποίων είχαν πάρει στις εξέδρες παππούδες,  γονείς με μικρά παιδιά κ.λπ., όλος μαζί ο κόσμος πλέον χειροκροτούσε  όσους παρέλαυναν. Αφού τελείωσαν όσοι παρέλασαν, έγινε μια στάση δίπλα  από την εξέδρα, όπου βρίσκεται το γερμανικό προξενείο, για να τιμηθεί  δεόντως η Μέρκελ και η νέα γερμανική κατοχή.
[Βίντεο1] [Βίντεο 2] [Βίντεο3] [Βίντεο4]


Άγιος ΝικόλαοςΑντιδράσεις  ενάντια στους επίσημους στην κατάθεση στεφάνων, παρουσία του Βουλευτή  Όθωνα και άλλων περιφερειακών συμβούλων. Να σημειωθεί ότι στην συνέχεια  την ώρα της παρέλασης έγινα επεισόδια όταν πολίτες προσπάθησαν να  κινηθούν προς τους επίσημους. Η ένταση ήταν μεγάλη και λιποθύμησε ένας  δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ.
[Βίντεο1] [Βίντεο2]


Μπλοκάρισμα πρόσβασης επισήμων στην σύνοδο της Σοσιαλιστικής ΔιεθνούςΟ  κόσμος από την Ιεράπετρα αποκλείστηκε πολύ μακριά από το ξενοδοχείο για  να μην ενωθεί με τους υπόλοιπους από Αγ. Νικόλαο και Ηράκλειο. Στο  αποκορύφωμα της συγκέντρωσης οι πολίτες ήταν 1.000 άτομα με παλμό και  διάθεση σύγκρουσης. Όταν άρχισε να βραδιάζει και να κάνει κρύο ο κόσμος  έσπασε και έμειναν περί τα 200-300 άτομα όπου είχαν κλείσει και την 2η  είσοδο στο ξενοδοχείο. Αυτός ήταν και ο λόγος που έδωσαν εντολή να  χτυπήσουν τα ΜΑΤ γιατί είχαν πλέον πρόβλημα να έρθουν βουλευτές και  παράγοντες για το βραδινό γεύμα που είχαν οργανώσει. Έπεσε ξύλο 2-3  φορές, και κατάφεραν να σπάσουν στα 2 τον κόσμο. Επειδή ο κόσμος που  είχε μείνει δεν ήθελε να αποχωρήσει, είχαν αναγκαστεί με τον αποκλεισμό  που μας είχαν κάνει να κλείσουν οι ίδιοι τις προσβάσεις με το κόσμο  απέναντι. Παρόλο που πήγαν καροτσάκι τους διαδηλωτές δεν μπορούσαν να  ελευθερώσουν τον δρόμο! Ήταν απίστευτη η επιμονή του κόσμου που δεν είχε  εμπειρία από τέτοια πράγματα. Τότε χτύπησαν με δακρυγόνα 3-4 φορές. Η  ιστορία τράβηξε μέχρις τις 10.30 το βράδυ για το ένα μπλόκο που ήμασταν  εμείς από την μεριά της Ιεράπετρας και μέχρι τις 12 από την μεριά του  Αγ. Νικολάου που γίνανε οι συλλήψεις και οι προσαγωγές.
Περισσότερα: merambellonews.blogspot.com/ και radiolasithi.gr/


Αθήνα – ΑκρόποληΜε  πανό που έγραφε «ΟΧΙ 1940 2011» έγινε παρέμβαση και στην Ακρόπολη από  δεκάδες αγωνιστές, καλλιτέχνες διανοούμενους. Περίπου στις 11:00  ανεβήκαν  στο βράχο της Ακρόπολης και το πανό «έπεσε» από την πλευρά του  Μουσείου, όπου και έμεινε επί αρκετή ώρα. Στη συνέχεια -και μετά τις  χλιαρές αντιδράσεις των φυλάκων- με το πανό στα χέρια και φωνάζοντας το  σύνθημα «Όπως το '40, έτσι πάλι τώρα, έξω η κατοχή από τη χώρα»  κινηθήκαμε περιμετρικά στο χώρο της Ακρόπολης μέχρι και τα Προπύλαια. Να  σημειωθεί ότι λόγω της ελεύθερης εισόδου στην Ακρόπολη και στο Μουσείο,  ο κόσμος πάνω στο βράχο και στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου ήταν πολύς,  αντιμετωπίζοντας θετικά την παρέμβαση. [Βίντεο: Ακρόπολη]
Και αποδοκιμασίες στην παρέλαση στο Σύνταγμα [Βίντεο]


ΑιγάλεωΠάνω από 200 άτομα στην διαδήλωση στην παρέλαση. Ο κόσμος χειροκροτούσε, και τραγούδησε το «Πότε θα κάνει ξαστεριά».


Άνω ΛιόσιαΣτις 7  το πρωί κρεμάστηκε γιγαντοπανό στην πρόσοψη του δημαρχείου με αίτημα να  φύγει η χωματερή. Στις 10.30 μαζευτήκαν καθηγητές, δάσκαλοι, μέλη της  επιτροπής για να φύγει η χωματερή και άλλοι(πάνω από 20). Μοιράστηκε  κοινή προκήρυξη ΕΛΜΕ - Συλλόγου Δασκάλων. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών  και της κατάθεσης στεφανιών όλοι μαζί κάναμε παρέμβαση με συνθήματα και  πανό που έγραφε: «Όχι στη νέα κατοχή-Όχι στην κυβέρνηση – ΔΝΤ – Ε.Ε». Οι  μαθητές\τριες έστρεφαν το κεφάλι προς τα αριστερά και ένα σχολείο  παρέλασε κρατώντας μαύρες σημαίες. Κόσμος μας πλησίασε λέγοντας: «καλά  κάνετε, νοιώθουμε ότι σηκώσαμε κεφάλι».


ΆρταΤον τόνο  δώσανε απλοί πολίτες και τα συνθήματα ξεπερνάγανε κάθε «πολιτικό  πολιτισμό». Στο δήμαρχο Παπαλέξη προσγειώθηκε ένα αυγό. Οι βουλευτές  φανερά σοκαρισμένοι μάλλον δεν το περίμεναν αυτό σήμερα και η γ.γ.  αποκεντρωμένης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας νοιώθει εξαιρετικά άβολα. [Βίντεο]


ΒέροιαΑγανακτισμένοι  πολίτες, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πραγματοποίησαν  πορεία και κατέλαβαν το χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. [Βίντεο]


Βύρωνας
Δύο μπλοκ  διαδηλωτών παρενέβησαν στην παρέλαση. Ο κόσμος που παρακολουθούσε  χειροκροτούσε με ενθουσιασμό, ακόμα και φώναζε συνθήματα μαζί τους. Όλες  οι ανακοινώσεις που κυκλοφόρησαν έγιναν «ανάρπαστες». Από επισήμους  ήταν ο δήμαρχος Χαρδαλιάς (ΝΔ) που μάλιστα όταν περνούσαν οι διαδηλωτές  μπροστά από την εξέδρα τους χειροκροτούσε(!). Με μαύρα περιβραχιόνια  παρέλασαν κάποιοι μαθητές από 2-3 σχολεία. Μετά το πέρας της παρέλασης  σταθήκαν και τα δύο μπλοκ για περίπου 10 λεπτά και φώναξαν συνθήματα ενώ  ο διερχόμενος κόσμος τους συνέχαιρε.


ΓαλάτσιΠριν την  παρέλαση αναρτήθηκε ένα μεγάλο πανό που έγραφε: όχι στη νέα κατοχή .  Συγκεντρώθηκε κόσμος με πανό, η κίνηση για τους παιδικούς σταθμούς –  γονείς με παιδιά- , η δημοτική κίνηση «Άλλος δρόμος», η Λαϊκή συνέλευση  Γαλατσίου, χύμα κόσμος και κόσμος από άλλους χώρους και παρέλασαν γύρω  στα 200 άτομα συνολικά, αμέσως μετά τους αντιστασιακούς φωνάζοντας  συνθήματα. Η αποδοχή του κόσμου ήταν θετική.


ΓιάννεναΠορεία από  60-70 άτομα (ΕΛΜΕ, φοιτητές, μαθητές κ.α.) στο δρόμο που γίνεται η  παρέλαση. Η αστυνομία έκλεισε το δρόμο και δεν άφησε τους  συγκεντρωμένους να πλησιάσουν την εξέδρα των επισήμων. Η παρέλαση  πραγματοποιήθηκε υπό βροχή συνθημάτων (περί χούντας, κατοχής) και με  κάλεσμα στους μαθητές να γυρίσουν το κεφάλι προς τα αριστερά (πράγμα που  έγινε από πάρα πολλούς) και όχι προς τους επισήμους. Οι βουλευτές του  ΠΑΣΟΚ (Οικονόμου, Παντούλας) έφτασαν στην εξέδρα κάτω από αποδοκιμασίες  από πάρα πολύ κόσμο και φυγαδεύτηκαν λίγα λεπτά αφού ξεκίνησε η  παρέλαση. Μετά τη λήξη της παρέλασης ο περιφερειάρχης Ηπείρου, ο  υφυπουργός ανάπτυξης Θ. Μωραΐτης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της  Νέας Δημοκρατίας Κ. Τασούλας, φυγαδεύτηκαν από την αστυνομία στο κτίριο  της περιφέρειας Ηπείρου, έξω από το οποίο μαζεύτηκαν οι διαδηλωτές, που  κατάφεραν και πέρασαν από τον αστυνομικό κλοιό, και πολύς κόσμος που  κατέβηκε για να παρακολουθήσει την παρέλαση (κοντά στους 2.000 σύμφωνα  με τοπικά blogs). Ο κόσμος έμεινε για αρκετή ώρα έξω από το κτίριο,  φωνάζοντας συνθήματα.
[Βίντεο]


ΕλευσίναΜαθητές και εκπαιδευτικοί παρέλασαν με συνθήματα και πανό. Επευφημίες και συνθήματα από τον κόσμο.


ΖωγράφουΜπλοκ στο  τέλος της παρέλασης στο οποίο συμμετείχαν και μαθητές από σχολεία που  είχαν αποκλειστεί από την παρέλαση. Με πάρα πολύ χειροκρότημα.


ΗλιούποληΈγινε  παρέμβαση από 3 σχήματα που παρεμβαίνουν στην πόλη. Δημοτική παράταξη  Ηλίου-πόλις-ανθρώπινη πόλη, Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων  Ηλιούπολης, Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων Ηλιούπολης. Από το πρωί η  δημοτική παράταξη Ηλίου-πόλις, ανθρώπινη πόλη είχε αναρτήσει πανό  απέναντι από την εξέδρα των επισήμων και φώναζε συνθήματα κατά της  οικονομικής κατοχής κατά τη διάρκεια του πανυγηρικού του Δημάρχου  Β.Βαλασόπουλου (ΠΑΣΟΚ). Η Ανοικτή Συνέλευση μοίραζε υλικό και φώναζε  μαζί με την παράταξη συνθήματα! Το ραντεβού της Ένωσης Γονέων ήταν στην  αρχή της παρέλασης και αφού πέρασαν οι αντιστασιακοί παρέλασε πριν από  τα σχολεία της πόλης! Μόλις έφτασε μπροστά στο πανό της παράταξης τα  μέλη της ενσωματώθηκαν στην παρέλαση με την ένωση γονέων και κάποιοι  έμειναν να κρατούν το πανό καθ' όλη τη διάρκεια της παρέλασης. Η Ανοικτή  Συνέλευση ακολούθησε την Ένωση Γονέων με δικό της πανό που έγραφε «Λέμε  ΟΧΙ στα χαράτσια τους!». Το κλίμα ήταν πολύ θετικό και ακόμα και  πολίτες που διαφωνούσαν με την κίνηση ήταν καθαρά για λόγους «σεβασμού»  στην παρέλαση και στα παιδιά τους κι όχι διαφωνίας με την κίνηση.  Υπήρχαν για πρώτη φορά αρκετές αστυνομικές δυνάμεις όμως πολύ  διακριτικές και πολύ φιλικές προς το διαμαρτυρόμενο κόσμο.


ΗράκλειοΣτην  κατάθεση στεφάνων ο κόσμος αυθόρμητα γιούχαρε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ενώ μέσα από  συνθήματα πήγαν προς την εξέδρα των επισήμων. 200 και πάνω άτομα τους  προπηλάκισαν, με αποτέλεσμα να φύγουν τρέχοντας από το χώρο που γινόταν η  παρέλαση και να πάνε προς την περιφέρεια. Κατά τη διάρκεια της  παρέλασης φωνάζονταν συνθήματα όπως «ανεξαρτησία-λευτεριά-δημοκρατία»,  «η νεολαία στην πρώτη τη γραμμή, παρέλαση να κάνουμε μέσα στη βουλή»,  «γυρίστε το κεφάλι στο λαό, τώρα οι προδότες φύγαν από δω». Μετά το  τέλος της παρέλασης έγινε πορεία στο κέντρο της πόλης, με περίπου 1.000  άτομα. Ο κόσμος χειροκροτούσε και έμπαινε στην πορεία, φώναζε συνθήματα  και είχε πολύ κέφι και παλμό.
[Βίντεο1] [Βίντεο2] [Βίντεο3] [Ρεπορτάζ]


ΙεράπετραΚάλεσμα  της ΕΛΜΕ Λασιθίου για συγκέντρωση στην «ουρά» της παρέλασης.  Ανταποκρίθηκαν περίπου 50 άτομα στο σημείο συγκέντρωσης και κάναμε  πορεία στο τέλος της παρέλασης προς τους επίσημους με πανώ «Όχι στη νέα  κατοχή». Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, χειροκροτούσαν και  φώναζαν μαζί μας συνθήματα και πολλοί κατέβηκαν από το πεζοδρόμιο και  πορεύτηκαν μαζί μας. Οι ντόπιοι παράγοντες που ήταν στην εξέδρα (ΠΑΣΟΚοι  δημ. σύμβουλοι, δεν είχε βουλευτές), σαστισμένοι από την ανταπόκριση  του κόσμου, ένοιωσαν αμήχανα και αποχώρησαν παρόλο που δεν είχε  τελειώσει η εκδήλωση.
[Βίντεο1] [Βίντεο2]


ΊλιονΗ  «πρωτοβουλία αντίστασης και αλληλεγγύης» έκανε πορεία με περίπου 150-200  άτομα! Με πανό «Δεν Πληρώνουμε Τίποτα - Δεν Χρωστάμε Τίποτα», μαύρες  σημαίες, πικέτες και τρικάκια, παρελάσαν πρώτοι πριν τα σχολεία. Ο  κόσμος χειροκροτούσε, φώναζε τα συνθήματα μας και αρκετοί έφυγαν από το  πεζοδρόμιο και ήρθαν μαζί μας μέχρι το τέλος.
Συνθήματα: «Κάτω η  χούντα», «Όχι στη νέα κατοχή-όλοι μαζί για την ανατροπή», «Ο λαός  απαιτεί-έξω τώρα οι γερμανοί», «Αλήτες ραγιάδες γερμανοτσολιάδες»,
«Ψωμί παιδεία ελευθερία-η χούντα δεν τελείωσε το 73», «Δεν σας θέλει ο  λαός-τους επίτροπους και μπρός», ‘Αέρα αέρα να φύγει η χολέρα».
Στο  Ίλιον δεν ήρθαν πολιτικοί και επίσημοι και στην εξέδρα ήταν μόνο ο  δήμαρχος και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Πολλοί μαθητές γύρισαν το κεφάλι  αριστερά, κάποιοι φώναξαν συνθήματα, ενώ το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ δεν εμφανίστηκε  πουθενά. Ο κόσμος που πορεύτηκε μαζί μας είχε πολύ οργή, πάθος, φώναζε  με όλη του τη δύναμη όλα τα συνθήματα και στο τέλος έφυγε χαμογελώντας.


ΚαβάλαΣύλλογος  Ανέργων, ταξί, φορτηγατζήδες, αγανακτισμένοι, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΕ ΟΤΑ, μαθητές  από το κατειλλημένο 4ο ΕΠΑΛ, ΔΕΥΑ και άλλοι εργαζόμενοι και άσχετος  κόσμος συγκεντρώθηκε απέναντι από τους επισήμους φωνάζοντας διαρκώς  συνθήματα. Σύλλογοι και αρκετά σχολεία έστρεψαν το κεφάλι τους αντίθετα  από τους επισήμους, ενώ ένα σχολείο περνώντας μπροστά από την εξέδρα  φώναξε και σύνθημα που όμως δεν ακούστηκε. Αμέσως μετά το τέλος της  πορείας πετάχτηκαν αυγά και καφέδες προς τον υφυπουργό και τον δήμαρχο  που έφυγαν κακήν-κακώς.
Ακολούθησαν σπρωξίματα μα τις αστυνομικές  δυνάμεις (πρώτη φορά είδαμε τόση αστυνομική δύναμη στην πόλη - ούτε τον  Δεκέμβρη του 2008 δεν είχαμε τόσους) που θα εξελίσσονταν σε συγκρούσεις  αν ένας φορτηγατζής δεν «έλυνε» τον αποκλεισμό των αστυνομικών,  περνώντας ανάμεσα από τον κόσμο με τον τράκτορά του.
Έγινε πορεία με  πολύ κόσμο που έφτασε τα χίλια άτομα και με μεγάλη μαχητικότητα. Έξω  από την αστυνομία πετάχτηκαν 5 νεράντζια από μαθητές και οι αστυνομικοί  συνέλαβαν έναν τον οποίο απελευθέρωσε ο κόσμος αμέσως. Εκεί όμως η  πορεία φυλλορρόησε σημαντικά.
Στο τέλος αποφασίστηκε να γίνει συνάντηση όλων στην πλ. Καπνεργάτη την Δευτέρα για να δούμε πως θα συνεχίσουμε.
[Βίντεο]


ΚαλαμάταΣτην  Καλαμάτα ο λαός σήμερα δήλωσε δυναμικά ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί τη  νέα κατοχή. Η αρχή έγινε με τον πανηγυρικό λόγο που διαβάστηκε από  εκπαιδευτικό ο οποίος κατέληξε ότι χρειάζεται «αντίσταση στη νέα  κατοχή», προκαλώντας μάλιστα και την αντίδραση του βουλευτή Οδ.Βουδούρη.  Στη συνέχεια, κατά την προσέλευση των επισήμων στο χώρο της παρέλασης,  γουχαϊστηκαν έντονα από το συγκεντρωμένο πλήθος. Η μαθητική παρέλαση  έγινε κανονικά, εν μέσω συνθημάτων, με τους μαθητές (κυρίως των  Γυμνασίων και Λυκείων) να αντιδρούν και αυτοί στην παρουσία των  επισήμων, στρέφοντας επιδεικτικά τα κεφάλια τους προς το πλήθος, ενώ σε  ένα σχολείο φόρεσαν και μαύρα περιβραχιόνια. Αφού παρέλασε και το  τελευταίο σχολείο - και πριν την παρέλαση των συλλόγων - στο δρόμο βγήκε  πλήθος οργισμένου κόσμου που κατευθύνθηκε προς την εξέδρα των επισήμων  περικυκλώνοντάς την και ο δήμαρχος, ο βουλευτής, ο δεσπότης και οι  λοιποί επίσημοι χρειάστηκε να φυγαδευτούν τρέχοντας στα στενά της πόλης,  εν μέσω ρίψεως αυγών, γιαουρτιών και καφέδων. Στη συνέχεια, και αφού η  εξέδρα των επισήμων κατελήφθη από πλήθος κόσμου και τα πανό που έγραφαν  «Όχι άλλα Ναι-Εξέγερση Λαέ» και «Όχι στη Νέα Κατοχή», η παρέλαση  συνεχίστηκε, με τους συλλόγους, το στρατό και την αστυνομία να χαιρετούν  πλέον το λαό, ενώ μετά το τέλος της παρέλασης πραγματοποιήθηκε και  διαδήλωση στο κέντρο της πόλης. [Βίντεο]


ΚαλλιθέαΣτην  Καλλιθέα, μπήκαμε στην παρέλαση μετά τα λύκεια και πριν τους συλλόγους  αιφνιδιαστικά καμιά πενηνταριά από την δημοτική κίνηση και την  πρωτοβουλία πολιτών, με πανώ και συνθήματα, ο κόσμος άρχισε να  χειροκροτά, τον καλούσαμε να έρθει μαζί μας και καταλήξαμε εκατοντάδες  μπροστά στους επισήμους (μόνο τοπικοί-δήμαρχος ΠΑΣΟΚος στο κεντρικό  συμβούλιο) οι οποίοι έφυγαν κακήν κακώς. όλος ο κόσμος φώναζε «ψωμί  παιδεία ελευθερία-η χούντα δεν τελείωσε το 73»-πραγματικά ήταν  συγκινητικό- ενώ άλλα συνθήματα ήταν: «Γιωργάκη ραγιά γερμανοτσολιά»,  «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ληστεύει το λαό», «οργή λαού ξεσηκωμός παντού,  κάτω η κυβέρνηση Τσολακογλου», και «εδώ είναι ελλάδα δεν είναι  αργεντινή, δεν έχει ελικόπτερο υπάρχει το γουδή», «ούτε ΔΝΤ ούτε και ΕΕ,  πάρε την κατάσταση στα χεριά σου λαέ». [Βίντεο]


ΚαρδίτσαΣύμφωνα με  το προκαθορισμένο ραντεβού μεγάλη ομάδα πολιτών συγκεντρώθηκε απέναντι  από την εξέδρα των υπόδουλων στην τρόικα πολιτικών, Αφού ύψωσαν πανό με  το σύνθημα «ΟΥΣΤ δωσίλογοι», σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης φώναζαν  συνθήματα εναντίον της νέας κατοχής. Στην εξέδρα εκτός από τους  Ταλιαδουρο και Τσιαρα (ΝΔ) παρακάθησε και η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ Μ.  Θεοχάρη για την οποία οι διαδηλωτές φώναζαν «Δεν έχετε ντροπή, δεν έχετε  αξία-ουστ στο δρόμο για τη Γερμανία». Στο τέλος της παρέλασης οι  διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς προκειμένου να εισέλθουν  στην παρέλαση, και με το σύνθημα «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι-ο  μόνος δρόμος είναι, αντίσταση και πάλη» ξεχύθηκαν στους κεντρικούς  δρόμους της πόλης διαδηλώνοντας κατά της νέας κατοχής. Αισθητή την  παρουσία τους έκαναν και οι «Πολίτες ενάντια στα χαράτσια» καθώς και οι  εκπαιδευτικοί της πόλης.
[Βίντεο]


ΚερατσίνιΤρομερή πορεία από 200 μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ο κόσμος φώναζε ενθουσιασμένος.


ΚέρκυραΟ κόσμος  στάθηκε με πανό («ΟΧΙ στο ξεπούλημα του ελληνικού λαού», «ΟΧΙ στη νέα  κατοχή» κ.α.) στο σημείο που συνήθως πραγματοποιείται η παρέλαση, έδιωξε  τους επισήμους και κατέλαβε την εξέδρα. Έπειτα από αποχώρηση και της  αστυνομίας η παρέλαση έγινε κανονικά. [Βίντεο1] [Βίντεο2]


ΚοζάνηΑνάμεσα στις αποδοκιμασίες και τα δωράκια προς τους επίσημους [βίντεο] μαθητής με ειδικές ανάγκες γυρνάει επιδεικτικά το κεφάλι αριστερά [Βίντεο]


ΚορυδαλλόςΦυγαδεύτηκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ένας εκ των οποίων χαρακτήρισε τους διαδηλωτές αποβράσματα. [βίντεο]. Εδώ η ανακοίνωση της Λαϊκής συνέλευσης Κορυδαλλού


ΚωςΑκόμα και στην Κω υπήρξε διαμαρτυρία εργαζομένων [βίντεο]


ΛαμίαΜετά από  κάλεσμα στόμα με στόμα, fb, sms, κλπ μαζευτήκαν σχεδόν 100 άτομα. Αρχικά  έγινε παρέμβαση στην κατάθεση στεφανιών όπου ουσιαστικά ακυρώθηκε η  παρουσία των επισήμων πολιτικών και μετά συγκεντρωθήκαμε απέναντι από  την εξέδρα των επισήμων παρόλη την υγειονομική ζώνη που επέβαλε η  αστυνομία. Συνεχώς φωνάζονταν συνθήματα. Η πλειοψηφία των σχολείων είτε  δεν κοίταξε τους επισήμους είτε κοίταξε προς τα αριστερά που καθόντουσαν  και οι αντιστασιακοί και σε μερικές περιπτώσεις ακούστηκαν και βρισιές  προς τους επισήμους. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν απόλυτα θετική. [βίντεο]


ΛάρισαΑνοίχτηκε  πανό ΣΥΡΙΖΑ «1940:τους διώξαμε 2011: δεν θα φύγουν θα τους διώξουμε»  απέναντι από επισήμους από περίπου 20 άτομα. Μαζεύτηκε και άλλος κόσμος  που φώναζε συνθήματα, περικυκλωμένος από υπεράριθμη αστυνομική δύναμη.  Πριν την παρέλαση είχε μοιραστεί τρικάκι στους μαθητές για να γυρίσουν  το κεφάλι από την αντίθετη προς τους επίσημους πλευρά, όπως έκαναν και ο  κόσμος τους χειροκροτούσε έντονα. Ωραίο στιγμιότυπο όταν ένας  διμοιρίτης μαθητής έριξε φάσκελο στους επισήμους. Δεν εμφανίστηκε ο  Σαχινίδης, που περίμεναν σαν εκπρόσωπο της κυβέρνησης.


ΜυτιλήνηΠραγματοποιήθηκε  πορεία στην αρχή της παρέλασης από νοσοκομειακούς γιατρούς ΕΛΜΕ και  φοιτητές (περίπου 150 άνθρωποι). Απουσίαζαν οι επίσημοι εκτός δημάρχου  περιφερειάρχη. Ωραίο στιγμιότυπο εκατέρωθεν χειροκρότημα μεταξύ  διαδηλωτών και αγωνιστών της εθνικής αντίστασης. [Βίντεο]


ΝαύπλιοΣτο Ναύπλιο  συγκεντρώθηκαν 40-50 άτομα απέναντι από τους επισήμους. Κόσμος από το  συντονιστικό των συλλόγων δασκάλων Ναυπλίου και Άργους, ΕΛΜΕ Αργολίδας,  σύλλογο γονέων, σωματείο νοσοκομείου Άργους και πολίτες κυρίως από την  πλατεία. Μόλις εμφανίστηκε ο βουλευτής Μανιάτης, ο αντιπερειφεριάρχης  Αργολίδας Χειβιδόπουλος και ο δήμαρχος Αναγνωσταράς ξεκινήσαν συνθήματα,  γιούχες κλπ. που συνέχισαν ως το τέλος της παρέλασης. Ανοίχτηκαν 3 πανό  («όχι στη νέα κατοχή», ένα για τους προδότες και ένα για το Δ’ Ράιχ).  Κάποια σχολεία γυρίσανε το κεφάλι προς τον κόσμο και κάποια άλλα  κοιτούσαν μπροστά ή και στις δύο μεριές. Ο κόσμος ήταν πολύ δεκτικός και  μοιράστηκαν προκηρύξεις και τρικάκια. Στο τέλος της παρέλασης κόσμος  όρμησε προς το μέρος του Μανιάτη τον οποίο διώξανε οι δικοί του. Με το  σπρώξιμο του κόσμου έσπασε το κορδόνι της αστυνομίας και έγινε πορεία με  πολύ κόσμο να ακολουθεί. [Βίντεο]


Νέα ΣμύρνηΔιαδήλωση 150 ατόμων με πανό μαθητών στην κορυφή της παρέλασης.


ΝίκαιαΔεν  εμφανίσθηκε κανένας!!! Ούτε από κυβέρνηση, ούτε από ΝΔ, ούτε από ΛΑΟΣ.  Είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση να μην επιτρέψουμε ούτε την κατάθεση  στεφάνων, πόσο να ανέβουν στην εξέδρα (ούτε την εξέδρα δεν έφεραν αυτή  την φορά ). Πανό υπήρχαν από Ένωση Γονέων, Κίνηση Πολιτών «Κόντρα στο  Ρεύμα, Λαϊκή Συνέλευση Νίκαιας κ.λπ. Μαθητές δεν κοίταζαν προς τους  «επισήμους» άλλοι φόραγαν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ αποθεώθηκε  κυριολεκτικά το λύκειο που σήκωσε πανό την ώρα που έκανε παρέλαση. Στο  τέλος διαδήλωση από τους παραπάνω με πολύ κόσμο να μπαίνει μέσα. [βίντεο] [Ανακοίνωση Κίνησης Πολιτών Νίκαιας-Ρέντη "Κόντρα στο Ρεύμα"]


ΞάνθηΦυγαδεύτηκε ο  υφ. υγείας Τιμοσίδης από την εξέδρα των επισήμων. Οι μαθητές έβγαιναν  από την παρέλαση κι ενώνονταν με τον κόσμο για να συμμετάσχουν στην  διαμαρτυρία. [Βίντεο1] [Βίντεο2]


ΞυλόκαστροΑνοίχτηκε  πανό της Β ΕΛΜΕ Κορινθίας που έλεγε ΟΧΙ σε κατοχή, υποβάθμιση της ζωής  μας κλπ. Μαζεύτηκε κόσμος περίπου 20 άτομα, όχι μόνο εκπαιδευτικοί. Με  το που πέρασε το τελευταίο λύκειο μπήκαν και οι συγκεντρωμένοι. Στην  πορεία γίναμε εμφανώς περισσότεροι και τελικά παρελάσαμε πάνω από 70  άτομα. Η αστυνομία προσπάθησε να μας απαγορέψει αλλά ο κόσμος φώναζε  «αφήστε τους» και με λίγο σπρώξιμο περάσαμε. Ακούσαμε πολλά  χειροκροτήματα. Ο κόσμος που συμμετείχε το χάρηκε πολύ γιατί πρώτη φορά  έγινε κάτι παρόμοιο στο Ξυλόκαστρο.


ΠάτραΑπό νωρίς  αρκετός κόσμος είχε μαζευτεί στο σημείο όπου αναμένονταν η επίσημοι. Με  μαύρες σημαίες και πανό «ΟΧΙ στην νέα κατοχή-Αντίσταση λαέ» φωνάζονταν  συνθήματα . Ο υφ. Άμυνας Σπηλιόπουλος που θα εκπροσωπούσε την κυβέρνηση  στην παρέλαση, τόσο το πρωί στην εκκλησία αλλά και στην κατάθεση  στεφάνου και από όπου και αν πέρναγε αντιμετωπίστηκε με αποδοκιμασίες  και γιούχα, όπως και οι  υπόλοιποι εκπρόσωποι του δήμου και της  περιφέρειας Πριν καλά καλά φτάσουν ο κόσμος έσπασε τα κιγκλιδώματα και  κατέβηκε στο δρόμο απαιτώντας να φύγουν όλοι από την εξέδρα των επισήμων  και να παρελάσουν τα σχολεία. Στο τέλος της παρέλασης ακολούθησε πορεία  με πάρα πολύ κόσμο και την μπάντα του δήμου μπροστά να παίζει το «θα  σημάνουν οι καμπάνες» και τον εθνικό ύμνο [Βίντεο] Οι στιγμές ήταν συγκινητικές από όπου και αν πέρναγε η πορεία χειροκροτούσαν όλοι και ακολουθούσαν. [Βίντεο 1] [Βίντεο2] [Βίντεο3]


Πέραμα
Η συνέλευση  της πλατείας έκανε δρώμενο και κατά την διάρκεια της παρέλασης οι  μαθητές δεν γυρνούσαν το κεφάλι προς τους επίσημους. Το ΕΠΑΛ Περάματος  παρέλασε με πανό καταχειροκροτούμενο. Οι επίσημοι εγκατέλειπαν την  εξέδρα ατάκτως.


ΠεριστέριΟι  μαθητές 2-3 δημοτικών γύρισαν τα κεφάλια τους μπροστά από την εξέδρα των  επισήμων (στην οποία καθόντουσαν κάτι άσχετοι, ενώ ο δήμαρχος καθόταν  κάτω από την εξέδρα, πίσω από μια κολώνα, εμφανώς τσιτωμένος) καθώς και  όλα τα γυμνάσια. Όταν βγήκαν τα λύκεια έγινε χαμός, άλλα παιδιά με  περιβραχιόνια και άλλα με μαύρα ρούχα, τα οποία ουσιαστικά διαδήλωναν.  Παρέλασε, μάλιστα, και σχολείο στο οποίο είχαν απαγόρευσε να παρελάσει. Ο  κόσμος τούς χειροκροτούσε, τους έδινε συγχαρητήρια, έπεφτε πάνω τους  και τους αγκάλιαζε. Μαζί τους πήγε πλήθος κόσμου με ένα τεράστιο ΟΧΙ,  όταν πέρασε εισέπραξε πολύ χειροκρότημα, επευφημίες, ήρθε μαζί στην  πορεία πολύς κόσμος και υπήρχε μεγάλη συγκίνηση.


ΠετρούποληΤην  παρέλαση άνοιξε διαδήλωση. Το πλήθος στα πεζοδρόμια μας δέχτηκε με  ενθουσιασμό, χειροκροτήματα και συμμετείχε στα συνθήματα.  Την παρέλαση  άνοιξε διαδήλωση που προηγήθηκε κοινό πανό της Ένωσης Γονέων, της ΕΛΜΕ  και του συλλόγου δασκάλων «Δ.Γληνός». Ακολούθησε πανό της Πρωτοβουλίας  Πολιτών Πετρούπολης «κανείς μόνος στην κρίση» και τέλος η δημοτική  παράταξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το πλήθος στα πεζοδρόμια μας δέχτηκε με  ενθουσιασμό, χειροκροτήματα και συμμετείχε στα συνθήματα. Χειροκρότησαν  θερμά και οι επίσημοι, (Δήμαρχος, παπάς και δημοτικό συμβούλιο μόνο),  ενώ από την εξέδρα των επισήμων απουσίαζαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του  ΠΑΣΟΚ.


ΠύργοςΜαθητές  φόραγαν μαύρα περιβραχιόνια και γύρισαν αριστερά το κεφάλι, κόσμος μπήκε  στην μέση και διακόπηκε η παρέλαση πριν το στρατό. Μπουκάλια &  γιαούρτια στην εξέδρα, έφυγαν οι επίσημοι. [Βίντεο1] [Βίντεο2] [Βίντεο3]


ΡέθυμνοΤης  παρέλασης προηγήθηκε πορεία που καλέστηκε από σχεδόν όλους τους  συλλόγους γονέων γυμνασίων-λυκείων και την ΕΛΜΕ. Με επικεφαλής πανό  («Ψωμί Παιδεία Δημοκρατία, Όχι στη νέα κατοχή») η πορεία ξεκίνησε με  περίπου 500 άτομα και τελείωσε με τους διπλάσιους, αφού διέσχισε τη  διαδρομή της παρέλασης. Ο κόσμος χειροκροτούσε από τα πεζοδρόμια και τα  μπαλκόνια και έμπαινε μαζικά στην πορεία. Κατά τη διάρκεια της  παρέλασης, τα σχολεία που δεν γύρναγαν το κεφάλι προς τους επίσημους  χειροκροτούνταν, ενώ αυτά που τα γυρνούσαν προς την άλλη πλευρά (όπου  καθόντουσαν αντιστασιακοί και πολεμιστές του 40) χειροκροτούνταν πολύ  πιο θερμά. Σχεδόν κανένας δεν γύρισε προς τους επίσημους. Όταν  ανακοινώθηκε ο γ.γ. του υπουργείου ναυτιλίας έπεσε τρομερή γιούχα και  συνθήματα όπως «κλέφτες-κλέφτες», «πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από  εδώ». Τέλος, το πιο ενδιαφέρον ήταν η παρέμβαση από καμιά εικοσαριά  απλούς πολίτες, που άνοιξαν ένα τεράστιο πανό που κάλυπτε όλο τον τοίχο  του κτιρίου απέναντι από τους επίσημους, που έγραφε: «όχι στη φτώχεια  που μας επιβάλλετε, φέρτε πίσω τα κλεμμένα, δε θα πληρώσουμε εμείς την  κρίση» και φώναζαν συνθήματα που επαναλαμβάνονταν από τους θεατές της  παρέλασης.
[Βίντεο]


ΣάμοςΣτη Σάμο οι  μαθητές έκαναν παρέλαση κρατώντας 2 πανό και γύρισαν το κεφάλι τους  αριστερά. ο κόσμος φώναζε συνθήματα και ...βρισιές! [Βίντεο]


ΣέρρεςΑποδοκιμασίες  κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στεφάνων στην πλ. Ελευθερίας.  Διαμαρτυρόμενοι πολίτες που συγκεντρώθηκαν με πανό απέναντι από τους  επίσημους εκτόξευσαν αυγά και κέρματα αναγκάζοντας τους να αποχωρήσουν  εν μέσω συνθημάτων. [Βίντεο]


ΣητείαΤοπικές αξιόπιστες δημοσιογραφικές πληροφορίες εδώ. [Βίντεο]


ΣπάρτηΟμάδα από  τους αγανακτισμένους μοίρασαν τρικάκι της Κοινής Δράσης ενάντια σε  Μέρκελ-Παπαντρέου και ενώθηκαν με μεγάλη ομάδα απλών πολιτών που έκραζε  τον περιφερειάρχη Αποστολόπουλο και τον τοπικό βουλευτή ΠΑΣΟΚ Λ.  Γρηγοράκο. Συνθήματα που φωνάχτηκαν: «Αέρα, αέρα-να φύγει η χολέρα», «Η  Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», «Ντροπή-όχι στη νέα κατοχή», «Η νεολαία  έχει ιδανικά». Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών γύριζε επιδεικτικά  το κεφάλι προς τους θεατές και όχι προς τους επίσημους, καθώς και  ορισμένοι φαντάροι που καταχειροκροτήθηκαν. Στο τέλος φουσκωτοί  φυγάδευσαν το Γρηγοράκο σε κοντινό ξενοδοχείο όπου παρέμεινε για ώρα.  Επίσης στο Καστόρι την παραμονή ρίχτηκαν τρυκάκια και κολλήθηκαν αφίσες  με συνθήματα: «Όχι στο ξεπούλημα της χώρας», «εθνική  ανεξαρτησία-δημοκρατία», «όχι σε ΔΝΤ, Ε.Ε.», «τρόικα,  ψωμί-παιδεία-ελευθερία»


ΣτυλίδαΟ Γκλέτσος,  δήμαρχος Στυλίδας κατέβασε τους επίσημους από την εξέδρα και έβαλε στην  θέση τους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης. Περισσότερα εδώ


ΣύροςΟι αρχές ακύρωσαν την παρέλαση πριν μέρες και τον εορτασμό διοργάνωσαν οι εργαζόμενοι και ο λαός. Περισσότερα εδώ


ΤρίκαλαΜαταιώθηκε η παρέλαση, φυγαδεύτηκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ [Βίντεο1] [Βίντεο2]


ΤρίποληΔιαμαρτυρίες και γιουχαΐσματα σε επίσημους [Βίντεο]


ΧαλάνδριΜαζεύτηκαν  35-40 άτομα και ανοίξαμε πανώ απέναντι από την εξέδρα των επισήμων με  σύνθημα «Όχι σε κυβέρνηση -τρόικα-ΔΝΤ - Να αντισταθούμε» την ώρα που  άρχιζε η παρέλαση, φωνάζοντας συνθήματα. Ο κόσμος χειροκροτούσε. Καθ'  όλη τη διάρκεια της παρέλασης φωνάζονταν συνθήματα και όταν παρέλαυναν  τα γυμνάσια-λύκεια ήρθαν άλλοι 20 περίπου νεολαίοι με δικό τους πανώ.  Στο τέλος της παρέλασης, έγινε πορεία με ζωηρό παλμό και συνθήματα.  Πολύς κόσμος ακολούθησε την πορεία (κατέληξε πορεία 300 ατόμων) και  έπεφτε πολύ χειροκρότημα. Στους επισήμους ήταν μόνο ο δήμαρχος και  δημοτικοί σύμβουλοι, δεν υπήρχε κανένας βουλευτής.


Χανιά300-400 άτομα  συγκεντρώθηκαν λίγο μακρύτερα από την εξέδρα των επισήμων και κατά τη  διάρκεια της παρέλασης φώναζαν συνθήματα φρουρούμενοι από διμοιρία ΜΑΤ η  οποία με το τέλος της παρέλασης εμπόδισε την πραγματοποίηση πορείας  με  μια μικρής κλίμακας επίθεση. Ο κόσμος σπρώχνοντας ανάγκασε τα ΜΑΤ σε  οπισθοχώρηση και ακολούθησε πορεία στην οποία μπήκε και κόσμος σκόρπιος  από τους θεατές. Στο σύνολό τους ίσως λίγο πάνω από 1.000 άτομα. Το  κλίμα ήταν γενικά «Όχι στο μνημόνιο και το φασισμό». Κατά τη διάρκεια  της παρέλασης απέναντι από την εξέδρα των επισήμων έγιναν κάποια  μεμονωμένα κραξίματα στους ντόπιους βουλευτές, ενώ μεγάλο κομμάτι των  μαθητών γύρισε το κεφάλι αριστερά. [Βίντεο]


ΧίοςΕκατοντάδες  πολίτες και συλλογικότητες (Εργ. Κέντρο, Τοπική ΕΛΜΕ, Φοιτητικοί  σύλλογοι, Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ), κατέλαβαν τον χώρο μπροστά από την  εξέδρα των επισήμων και το Δημαρχείο και χρησιμοποιώντας τις  μικροφωνικές εγκαταστάσεις της παρέλασης, απαίτησαν να φύγουν οι  εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, πράγμα το οποίο έγινε.  Στην κινητοποίηση και υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων,  συμμετείχαν και πολίτες οι οποίοι είχαν έρθει για να παρακολουθήσουν  απλώς την παρέλαση! [Βίντεο]


http://edromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου