Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Νορβηγία: υπερασπίζεται τις πράξεις του ο δράστης του μακελειού


Στους 93 ανέρχονται οι νεκροί από τη διπλή δολοφονική επίθεση στη Νορβηγία, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός θα αυξηθεί καθώς οι έρευνες συνεχίζονται. Ο ακροδεξιός δράστης χαρακτηρίζει μέσω του δικηγόρου του τις πράξεις του «στυγερές αλλά απαραίτητες», ισχυριζόμενος ότι έδρασε μόνος του. Επιπλέον, διάφορα στοιχεία προκύπτουν για το προφίλ του από την εξέταση της κινητικότητάς του στο διαδίκτυο, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία έχει προχωρήσει και στη δημοσίευση ενός αντι-ισλαμικού κειμένου 1.500 σελίδων. Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα.
«Στυγερές, αλλά απαραίτητες» χαρακτηρίζει, σύμφωνα με το δικηγόρο του, Γκήαρ Λίπσταντ, τις πράξεις του ο Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, ο 32χρονος άντρας σε βάρος του οποίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τη διπλή φονική επίθεση στην περιοχή του ...
Όσλο. Πρόσθεσε επίσης ότι ο πελάτης του θέλει να μιλήσει για τον εαυτό του και να εξηγήσει τις πράξεις του, στο δικαστήριο.
Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα και οι δικαστικές αρχές καλούνται να αποφασίσουν εάν θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της δίκης.

Το προφίλ του ακροδεξιού δράστη

Σε βίντεο, που ανέβηκε στο YouTube και υποκινεί σε «πόλεμο» κατά του Ισλάμ, εμφανίζονται φωτογραφίες του Μπρέιβικ ο οποίος φοράει αδιάβροχο και κρατάει αυτόματο όπλο. Οι εν λόγω φωτογραφίες εμφανίζονται στο τέλος του σχεδόν 12λεπτου βίντεο με τίτλο «Ιππότες Σταυροφοριών 2083», αναρτημένο που στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.youtube.com/watch?v=vQOfH8Dj1mw. Οι ίδιες φωτογραφίες που εμφανίζονται στο βίντεο είχαν αναρτηθεί και στη σελίδα του στο Facebook.

Η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο φερόμενος ως δράστης ανέβασε στο Διαδίκτυο ένα αντι-ισλαμικό κείμενο 1.500 σελίδων, στο οποίο περιγράφει το σχεδιασμό, την παρασκευή των εκρηκτικών και τη βίαιη φιλοσοφία που οδήγησαν στις επιθέσεις.
«Το μανιφέστο δημοσιεύτηκε την ημέρα που έγιναν τα γεγονότα» δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας του Όσλο Σβέινουνγκ Σπόνχαϊμ σε συνέντευξη Τύπου.
«Όταν αποφασίσεις να χτυπήσεις, είναι καλύτερο να σκοτώσεις πολύ περισσότερους από αρκετούς, ειδάλλως διατρέχεις τον κίνδυνο να μειώσεις τον επιθυμητό ιδεολογικό αντίκτυπο του πλήγματος», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Επιπλέον, ο Μπρέιβικ επιτίθεται στην «ισλαμική αποικιοκρατία και τον εξισλαμισμό της δυτικής Ευρώπης», όπως και στην «άνοδο του πολιτιστικού Μαρξισμού/της πολυπολιτιστικότητας».
Παράλληλα, μία ευρωπαϊκή αντισλαμιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι ο συλληφθείς είχε επιχειρήσει να εγγραφεί στη σελίδα της στο Facebook, αλλά είχε απορριφθεί εξαιτίας των νεοναζιστικών του διασυνδέσεων. Ο Αντερς Γκρέιβερς, ιδρυτής της οργάνωσης «Σταματήστε την Ισλαμοποίηση της Ευρώπης» εξήγησε ότι ο δράστης είχε κάνει αίτηση πριν από 18 μήνες.
Πρόσθεσε ότι ένα από τα μέλη της οργάνωσης στις Νήσους Φερόες είχε ελέγξει τους «φίλους» του Μπρέιβικ στο Facebook και είχε διαπιστώσει ότι ένας από αυτούς χρησιμοποιούσε ως φωτογραφία στο προφίλ του μία του Δανού νεοναζί ηγέτη Γιόνι Χάνσεν.
Μέχρι το 2006, ο Μπρέβικ, ήταν μέλος του νορβηγικού συντηρητικού κόμματος «Κόμμα της Προόδου», από το οποίο και απομακρύνθηκε. Το κόμμα ανέφερε στο ανακοινωθέν του πως ο Μπρέιβικ «ανήκε στον κομματικό μηχανισμό από το 1999 έως ότου διαγράφηκε, στη διάρκεια του 2006, ασχολούμενος με τα θέματα της νεολαίας κατά την τριετία 2002-2004».
Ο ίδιος ο Μπρέιβικ φαίνεται ότι έκρινε σαν ήπιες τις θέσεις του κόμματος καθώς 2009, είχε γράψει σε διαδικτυακό φόρουμ πως «Το πρόβλημα με το 'Κόμμα της Προόδου' έγκειται στη διαχρονικότητα, δηλαδή με τη δίψα που έχει να ικανοποιεί τις πολυπολιτισμικές προσδοκίες και τα αυτοκτονικά ιδεώδη του ανθρωπισμού».

Σύμφωνα με την αστυνομία της Νορβηγίας ο ίδιος δήλωσε έδρασε μόνος του.
«Ομολόγησε τις πράξεις του - την βομβιστική επίθεση στο Οσλο και την επίθεση στο νησί Οτόγια- παρότι δεν δηλώνει ένοχος», δήλωσε ο εκτελών χρέη επικεφαλής της αστυνομίας, Σβέινουνγκ Σπόνχαιμ, σε συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο οι νορβηγικές αρχές διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς κάποιες από τις μαρτυρίες των επιζησάντων της επίθεσης στο νησί οδηγούν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Επιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε στο Όσλο

Δέηση στη μνήμη των 92 νεκρών της επίθεσης τελέστηκε στον καθεδρικό ναό του Όσλο, στην οποία παραβρέθηκαν ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ και μέλη της κυβέρνησής του, όπως και όλων των πολιτικών κομμάτων, ο βασιλιάς Όλαφ, ο διάδοχος Χάραλντ και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Νορβηγίας.
«Η απώλεια καθενός από τα θύματα αποτελεί τραγωδία» τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός. Ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι γνώριζε προσωπικά πολλούς από τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν την Παρασκευή και ότι σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι φωτογραφίες των 92 νεκρών. «Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά είμαστε ένας περήφανος λαός. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τις αξίες μας» κατέληξε.

Επιχείρηση της νορβηγικής αστυνομίας στο Όσλο

Η νορβηγική αστυνομία πραγματοποιεί επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα του Όσλο, η οποία συνδέεται με την έρευνα που διεξάγεται για τη διπλή επίθεση της Παρασκευής, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της στο Γαλλικό Πρακτορείο. Σύμφωνα με άλλον αξιωματούχο της αστυνομίας, τον οποίο επικαλείται το Ρόιτερς, η επιχείρηση της αστυνομίας «συνδέεται με τη βομβιστική επίθεση στο Όσλο». Την ίδια πληροφορία είχε αναφέρει νωρίτερα σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Verdens Gang.

Σοκαρισμένος δηλώνει ο πατέρας του δράστη


Σε κατάσταση σοκ δήλωσε ότι βρίσκεται ο πατέρας του Νορβηγού
που κατηγορείται για τις επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο 93 ανθρώπων στη Νορβηγία. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι πληροφορήθηκε τα όσα συνέβησαν από τα Μέσα και ότι είχε χάσει κάθε επαφή με το γιο του από το 1995, σύμφωνα με νορβηγική εφημερίδα.

«Ήταν ένα σοκ όταν το έμαθα. Ακόμη δεν έχω συνέλθει»
, προσέθεσε ο πατέρας του φερόμενου ως δράστη του μακελειού, ο οποίος είναι συνταξιούχος και μένει στη Γαλλία, ενώ είχε χωρίσει από τη μητέρα του υπόπτου μετά τη γέννησή του, διευκρινίζοντας ότι είχε χάσει επαφή με το γιο του από το 1995, όταν αυτός ήταν 15 ή 16 ετών.
Στο αντι-ισλαμιστικό του κείμενο, ο Μπρέιβικ αποκαλύπτει επίσης ότι οι βιολογικοί του γονείς ήταν υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος, το οποίο βρέθηκε στο στόχαστρο των αιματηρών επιθέσεων της Παρασκευής.
http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου