Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

Νέο Μνημόνιο και καθολική συναίνεση ζητά η τρόικα


Το πιστόλι στον κρόταφο της κυβέρνησης έχει βάλει η τρόικα απαιτώντας νέα μέτρα προκειμένου η Ευρωζώνη να εγκρίνει ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και να αποτραπεί η χρεοκοπία, καθώς οι αποκλίσεις από τους στόχους ανέρχονται μεταξύ 7 και 10 δις. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο της ολλανδικής εφημερίδας Financieele Dagblad που αναδημοσιεύουμε και δείχνει την Ακρόπολη να έχει βγει στο σφυρί (for sale).

Ο πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά προβληματισμένος για τις εξελίξεις, καθώς πολλαπλασιάζονται οι πιέσεις αλλά και τα ειρωνικά-επικριτικά σχόλια που ...

εισπράττει τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Παπακωνσταντίνου στις διεθνείς τους επαφές. Αν το μικρό ποσοστό θετικής ανάπτυξης του α΄ τριμήνου 2011, που δημοσιοποιήθηκε προχθές δεν παγιωθεί ως τάση στην ελληνική οικονομία και καθώς η πολιτική συναίνεση που ζητά η τρόικα δεν φαίνεται να υιοθετείται από την ΝΔ, θα πρέπει να αναμένονται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο ερχόμενο διάστημα.
Τα νέα επώδυνα μέτρα που ζητά η τρόικα, περιλαμβάνουν απολύσεις στο δημόσιο, αποκρατικοποιήσεις, υποθήκη της δημόσιας περιουσίας, κλείσιμο φορέων και οργανισμών, νέες περικοπές μισθών και κοινωνικών παροχών. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα δεύτερο μνημόνιο, αφού η χώρα δεν είναι σε θέση να βγει στις αγορές το 2012 κι έτσι η έγκριση της 5ης δόσης του δανείου, ύψους 12 δις.ευρώ που ήταν προγραμματισμένη να καταβληθεί τον Ιούνιο, τυπικά μένει στο συρτάρι, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το καταστατικό του ΔΝΤ.
Όπως αναφέρει και στην Καθημερινή, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, η 5η δόση του Μνημονίου Ι θα καταβληθεί μόνο εάν καταστεί η 1η δόση του Μνημονίου ΙΙ.

Spiegel: «Η Ελλάδα πρέπει να αποχωριστεί τους κρατικούς θησαυρούς της»

Παράλληλα με την ολλανδική Financieele Dagblad, στο χορό μπήκε αργά χθες το βράδυ και η online έκδοση του γερμανικού Spiegel που δείχνει να επιχαίρει επειδή η Ελλάδα, όπως γράφει, είναι υποχρεωμένη να πουλήσει την περιουσία της:

«Η Ελλάδα υποχωρεί στην πίεση των ευρωπαίων εταίρων: Η χώρα θέλει να πουλήσει μαζικά δημόσια περιουσία – σε αντάλλαγμα περαιτέρω βοήθειας δισεκατομμυρίων.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γιούνκερ θεωρεί εξωπραγματική την προγραμματισμένη για το 2012 επιστροφή της χώρας στις χρηματαγορές ... Ακόμα και το μικρό ποσοστό θετικής ανάπτυξης του α΄ τριμήνου 2011, που δημοσιοποιήθηκε χθες, αποτέλεσε απλώς μια αναλαμπή» συνεχίζει το άρθρο, διαψεύδοντας τις λιγοστές ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα θετικά δείγματα μπορούν να αλλάξουν το διεθνές κλίμα.

Πολιτική συναίνεση ζητά η τρόικα

Κι ενώ είναι φανερό πως η νέα δανειοδότηση θα επιφέρει αυστηρότερους όρους και σκληρότερα μέτρα, οι παρεμβάσεις της τρόικας ξεπερνούν πλέον την οικονομία και προχωρούν στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, ζητώντας λίγο έως πολύ την καθολική συναίνεση, ακόμη και τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αν χρειαστεί, με σκοπό να εφαρμοστεί ανεμπόδιστα το Μνημόνιο.
Οι δανειστές μας σκέφτονται μάλιστα, όπως αναφέρεται και στο κεντρικό άρθρο του Βήματος, να ζητήσουν τη ψήφιση από 180 βουλευτές του σχεδίου για την απώλεια του ελληνικού ελέγχου στις ιδιωτικοποιήσεις και για την επιβολή πρόσθετων μέτρων ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2011 έτσι ώστε το νέο Μνημόνιο να καταστεί δεσμευτικό ανεξαρτήτως κυβερνήσεως.
Μία από αυτές τις δεσμεύσεις, σύμφωνα και με το Πρώτο Θέμα, είναι ότι οι μετοχές των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, όπως η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, η ΕΥΔΑΠ αλλά και μεγάλα ακίνητα-φιλέτα του ελληνικού Δημοσίου, όπως το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού θα μπουν ως ενέχυρο για το νέο δάνειο που θα χορηγηθεί από την τρόικα και το οποίο προβλέπεται να είναι ύψους 60-100 δις. ευρώ για τη διετία 2012-2013.
http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου