Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Παραίτηση Σχοινά από το αξίωμα του Α΄ Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Φωκίδας

ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΣΧΟΙΝΑΣ
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός
Α΄ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Φωκίδας


ΠΡΟΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Φωκίδος
(Δια της Διοικητικής Επιτροπής)
Συνεδρίαση της 20ης Απριλίου 2011


ΑΙΤΗΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ
Από το αξίωμα του Α΄ Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Φωκίδας

Την τελευταία τριετία όλοι ζήσαμε μια πρωτοφανή για τα επιμελητηριακά χρονικά ...
λειτουργία του Επιμελητηρίου μας.
Δεν υπήρξε ούτε μία συνεδρίαση της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου, δηλαδή των οργάνων που διοικούν το Επιμελητήριο, χωρίς οξύτητα, με αποτέλεσμα το Επιμελητήριό μας να έχει γίνει στόχος δυσμενών συζητήσεων μεταξύ των επαγγελματιών του νομού και όχι μόνον.
Όταν ένα συλλογικό όργανο δεν μπορεί να συνεδριάσει πολιτισμένα, επί σειρά ετών, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς ότι το γεγονός αυτό οφείλεται, κυρίως, στην αδυναμία του προέδρου που διευθύνει τις συνεδριάσεις, δηλαδή στην αδυναμία του να κρατήσει το επίπεδο των συνεδριάσεων σε πολιτισμένα πλαίσια.
Παρά τα εμπόδια που έβαζε μια πολύ μικρή μειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου στην δημοκρατική λειτουργία των οργάνων διοίκησης του Επιμελητηρίου, δηλαδή της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου, η ποιότητα και το ήθος της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών του, συνεπικουρούμενη από τους υπαλλήλους του Επιμελητηρίου, κατάφερε με πολύ κόπο και θυσίες, να κρατήσει το Επιμελητήριο σε υψηλό επίπεδο παρά την προσπάθεια και επιμονή των ολίγων να το λειτουργήσουν με τις πρακτικές του παρελθόντος.
Οι μεθοδεύσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και των κονδυλίων που μας χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκείνες που μας οδήγησαν σαν χώρα στο σημερινό κατάντημα, με αποτέλεσμα να κλείνουν επιχειρήσεις και να υποφέρει η κοινωνία γενικά.
Αυτές τις μεθοδεύσεις πολέμησε η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και το υπαλληλικό προσωπικό, σώζοντας το Επιμελητήριο από τεράστια οικονομική και ηθική ζημιά.
Προσωπικά δέχθηκα αήθη πόλεμο από την πλευρά των ολίγων του Επιμελητηρίου γιατί δεν δέχθηκα να προσεταιριστώ τις πρακτικές τους και τάχθηκα με την πλευρά των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και των υπαλλήλων του Επιμελητηρίου που αρνήθηκαν, πεισματικά, να υποκύψουν σε απειλές και μεθοδεύσεις για επίτευξη παράνομων στόχων. Έτσι το Επιμελητήριο γλύτωσε από ζημιά μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και η χώρα μας από άλλη μία εξαπάτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και όλα αυτά σε περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης.
Θέλω να ευχαριστήσω την μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για την άψογη συνεργασία που είχαμε αλλά και για το σθένος και την εντιμότητα με την οποία όλοι μαζί αντιμετωπίσαμε τα πραγματικά συμφέροντα των επαγγελματιών του Νομού.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω και να επαινέσω το υπαλληλικό προσωπικό του Επιμελητηρίου και ειδικά τον Προϊστάμενο της γραμματείας του Επιμελητηρίου κ. Αναστάσιο Λιάκο για το ήθος του αλλά και για το σθένος με το οποίο υποστήριξε την νομιμότητα λειτουργίας του Επιμελητηρίου.
Ιδιαίτερα θέλω να τονίσω την ανεκτίμητη προσφορά του Οικονομικό Επόπτη του Επιμελητηρίου κ. Νικολάου Κούκου και του υπάλληλου του Επιμελητηρίου κ. Αναστάσιου Λιάκου για το σθένος με το οποίο αρνήθηκαν, ως υπόλογοι πληρωμών του Επιμελητηρίου, να πληρώσουν τεράστια ποσά σε ανύπαρκτα για το επιμελητήριό μας έργα, παρά τις πιέσεις και απειλές που δέχθηκαν.
Χωρίς την σθεναρή αντίσταση των δύο αυτών στελεχών του Επιμελητηρίου η προσπάθεια όλων μας θα έπεφτε στο κενό και το Επιμελητήριο σε ασύλληπτης έκτασης περιπέτειες.
Αισθάνομαι βέβαιος ότι θα έρθει ο χρόνος που θα γίνει κτήμα όχι μόνον των επαγγελματιών της Φωκίδας αλλά όλων των κατοίκων, η άψογη λειτουργία της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου, ανεξάρτητα από παρατάξεις, αλλά και ο υποδειγματικός τρόπος με τον οποίο εκπλήρωσε τα καθήκοντά του το υπαλληλικό προσωπικό του Επιμελητηρίου και ειδικότερα ο επικεφαλής αυτών κ. Αναστάσιος Λιάκος.
Η μελέτη της περιπέτειας που πέρασε η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και το υπαλληλικό προσωπικό του Επιμελητηρίου, είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση για την έξοδο της χώρας μας από το τέλμα που την οδήγησαν οι υποστηρικτές των πρακτικών του παρελθόντος.
Είναι αλήθεια ότι η υποστήριξη των συμφερόντων του Επιμελητηρίου, από την μεγάλη πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και από το υπαλληλικό προσωπικό, ενάντια σε άνομα συμφέροντα, οδήγησε σε αναπόφευκτες εσωτερικές συγκρούσεις που, αναμφισβήτητα, έδωσαν άσχημη εικόνα προς τα έξω.
Θα ήταν όμως καλύτερα να αποφύγουμε τις συγκρούσεις, δημιουργώντας μια καλή επικοινωνιακή εικόνα, η να στηρίξουμε τα συμφέροντα των επαγγελματιών με όποια θυσία και αν χρειάσθηκε;
Οι επαγγελματίες έχουν και νοημοσύνη και σωστή κρίση για να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβη στο Επιμελητήριο και ποιοι, ανιδιοτελώς, υποστήριξαν τα πραγματικά τους συμφέροντα.
Τέλος αφού υποβάλλω τις πιο βαθιές ευχαριστίες μου σε όσους επαγγελματίες με τίμησαν με την ψήφο τους αλλά και σε εκείνους που δεν με ψήφισαν, κάνω γνωστό ότι δεν προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές του Επιμελητηρίου.

Επειδή

Ποτέ δεν πίστεψα σε καρέκλες ούτε και υπηρέτησα τα οποιασδήποτε μορφής συμφέροντα, θεωρώ υποχρέωσή μου να παραιτηθώ από το αξίωμα του Α΄ Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Φωκίδας, πιστεύοντας ότι υπάρχουν πολύ άξια και έντιμα στελέχη στο Διοικητικό Συμβούλιο που μπορούν να αναλάβουν την θέση αυτή.
Παρακαλώ το Διοικητικό σας Συμβούλιο να κάνει δεκτή την παραίτησή μου και να εκλέξει νέο Α΄ Αντιπρόεδρο, γνωρίζοντας ότι παραμένω απλό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Άμφισσα 16 Απριλίου 2011
Ο Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου


Στέλιος Σχοινάς

1 σχόλιο:

  1. αναζητάτε τον εχθρό εκτός των τειχών αλλά ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο εαυτός μας. Το να ασκείτε κριτική για το ευρύτερο "φέρεσθαι" των άλλων είναι ο εύκολος δρόμος. Το να κάνει ο καθένας την αυτοκριτική του είναι ο δύσκολος δρόμος.
    Όπως στις εκλογές! Όλοι ψηφίζουν με αντάλλαγμα. Είτε εξαργυρώνοντας μιά μακρυνή συγγένεια , είτε μία επιταγή, και μετά, παρατηρώντας το χάλι που έχει περιέλθει ο νομός, κακοπαθιώνται και οδύρονται. Αναζητούν εχθρούς κι ενόχους..

    ΑπάντησηΔιαγραφή