Σάββατο 16 Απριλίου 2011

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ» Ανοιχτή επιστολή του Γιάννη Νικηφ. Πάλλα,

Άμφισσα 14-4-2011

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ»
Ανοιχτή επιστολή του Γιάννη Νικηφ. Πάλλα, μέλους Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ.


Με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ και με την ιδιότητά μου ως μέλος της Επιτροπής θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις που αφορούν το παρόν και το μέλλον των Δήμων.
Διανύουμε τον 4ο μήνα της νέας Διοικητικής Δομής και δυστυχώς για τον τόπο και την Χώρα μας γενικότερα αποδεικνύεται και στην πράξη η αποτυχία της Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι περισσότεροι εκ των συναδέλφων μου αυτοδιοικητικοί – ανάμεσά τους και εγώ προσωπικά με άρθρα και παρεμβάσεις- είχαμε εγκαίρως εναντιωθεί με ισχυρά επιχειρήματα στον τρόπο, την βιασύνη και την προχειρότητα, με τον οποίο η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήθελε να περάσει την Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Δυστυχώς σήμερα επιβεβαιώνονται οι ενστάσεις και οι διαφωνίες μας γιατί ο κ. Ραγκούσης και η «παρέα» του ήθελαν να κάνουν «πλούσιο γάμο» χωρίς την απαραίτητη...
«οικονομική προίκα» για τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους.
Για την Διοικητική οργάνωση των νέων Δήμων δεν χρειάζεται να αναφέρω πολλά παραδείγματα μιας και ο κάθε πολίτης το ζει και το βιώνει καθημερινά εδώ και ένα 4μηνο στην καθημερινότητά του σε σχέση με τους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Η σύγχυση στις αρμοδιότητες, η καθυστέρηση στην οργάνωση των Διευθύνσεων, η ύπαρξη Υπηρεσιών και Διευθύνσεων που ακόμη δεν έχει γίνει η παράδοση-παραλαβή λόγω των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, η καθυστέρηση στην ψήφιση των Προϋπολογισμών, η μέχρι σήμερα καθυστέρηση στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και εγκυκλίων των Υπουργείων για την νέα δομή αν και έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τον «Καλλικράτη», αποδεικνύουν «του λόγου το αληθές».
Το μεγάλο ζήτημα όμως δεν είναι η Διοικητική Οργάνωση των νέων Δήμων και Περιφερειών! Αυτό κάποια στιγμή θα επιτευχθεί χάρη στις υπερπροσπάθειες των κατά τόπους αιρετών και των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα να υποστηριχθεί η νέα Διοικητική Δομή. Όχι μόνον δεν υπάρχουν αλλά και αυτά που προβλέπονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2011 δεν είναι εξασφαλισμένα εξαιτίας της ρευστής, άσχημης και αβέβαιης οικονομικής κατάστασης της Χώρας.
Στην τελευταία συνάντηση της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ ενημερωθήκαμε για τις δυσοίωνες προοπτικές που οδηγούν τους Καλλικρατικούς Δήμους σε αδιέξοδα και οφείλω με την σειρά μου να σας ενημερώσω.
Συγκεκριμένα στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2011 είναι εγγεγραμμένο συνολικά ποσό 4,4 δις ευρώ για την Αυτοδιοίκηση. Σε αντιστοιχία με το 2010 που το ποσό ήταν 2,7 δις ευρώ, το ποσό φαίνεται αυξημένο. Είναι όμως αυτή η αλήθεια ? Σαφώς και όχι! Η Κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να επικαλείται αύξηση γιατί το στο ποσό των 4,4 δις ευρώ συμπεριλαμβάνεται και το κόστος από τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες στους Δήμους..





Σημειώστε :
4,4 δις ευρώ συνολικό ποσό
-1,1 δις ευρώ τα Προνοιακά επιδόματα και η μεταφορά των μαθητών μέχρι 30/6.
-500 εκ. ευρώ από μισθοδοσία υπαλλήλων Πολεοδομιών, ΤΥΔΚ που εντάσσονται στους Δήμους αλλά και άλλων Υπηρεσιών.
Το ποσό που απομένει είναι 2,9 δις ευρώ.
Με δεδομένο ότι εκκρεμεί η απόδοση των δύο δόσεων της ΣΑΤΑ έτους 2010 που είναι 400 εκ. ευρώ περίπου, με δεδομένο ότι εκκρεμούν οι συμφωνημένες αποδώσεις των παρακρατηθέντων των Δήμων για το 2010 ύψους 214 εκ ευρώ περίπου, με δεδομένο ότι εκκρεμούν οι αποδώσεις των εκτελεσθέντων έργων του Προγράμματος ΘΗΣΕΑ προηγουμένων ετών ύψους τουλάχιστον ενός δις ευρώ, με δεδομένο πλέον ότι έρχονται νέες περικοπές λόγω της επιμήκυνσης του Μνημονίου το ποσό που απομένει είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης και οι Δήμοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο!
Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να επισημάνουμε και το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ που η Κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα αντικαταστήσει το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και που θα ήταν η ναυαρχίδα για τους νέους Δήμους να εντάξουν κάποια έργα υποδομής και ανάπτυξης ,
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ορίσει (μετά από δύο χρόνια) νέα Διοίκηση στο ΕΤΕΡΠΣ που και αυτό θα ήταν πηγή χρηματοδότησης έργων (προφανώς λόγω έλλειψης κονδυλίων),
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε ότι τα ΠΕΠ έχουν κατά 90% κλείσει για νέες εντάξεις έργων,
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε την καθυστέρηση του ΕΣΠΑ αλλά και την αδυναμία των Δήμων να εξασφαλίσουν την ιδία συμμετοχή τους για εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ λόγω της μείωσης κατά 30% που έχει επιβάλλει το Κράτος στην χρηματοδότησή τους,
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την αδυναμία του Κράτους να υλοποιήσει την συμφωνία της ΚΕΔΚΕ με την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να αποδώσει με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (κάθε έτος) τα παρακρατηθέντα των Δήμων για δεκαετίες, τότε τι μπορεί να περιμένουν ο τόπος και οι πολίτες του από την νέα Δομή ? Μιζέρια και υπανάπτυξη, ούτε καν αξιοπρεπή διαχείριση της καθημερινότητας!
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί υπάρχει κανείς ακόμα να λέει (και από τους θερμούς υποστηρικτές του Καλλικράτη, ακόμα και από τους θερμούς υποστηρικτές του Ραγκούση και της «παρέας» του) ότι είχαμε άδικο όλοι εμείς που φωνάζαμε και διαμαρτυρόμασταν για το άκαιρο, πρόχειρο και «γονατογραμμένο» εγχείρημα της Νέας Δομής ? Επιτέλους ας αποδεχθούν την αποτυχία τους!
Είναι λοιπόν βαρύ το φορτίο που επωμίζονται οι αιρετοί όλων των βαθμίδων για αυτή την αυτοδιοικητική περίοδο και πολύ δύσκολο το έργο τους! Ακόμη ποιο δύσκολο όμως θα είναι το φορτίο για τους πολίτες του σήμερα και τις μελλοντικές γενιές του αύριο!
Οι διεκδικήσεις και οι αγώνες των αιρετών όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα «κεκτημένα» με κόπο και ιδρώτα για το καλό της Τοπικής αυτοδιοίκησης και προς όφελος των Τοπικών Κοινωνιών, σκεπάστηκαν με την «ταφόπλακα» που ο κ. Ραγκούσης και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλαν με την εμμονή τους να περάσουν σε νέα Διοικητική Δομή αν και γνώριζαν τις συνέπειες λόγω της οικονομικής κρίσης
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι οι ευθύνες της Κυβέρνησης και η λογική της «καμένης γης που παραλάβαμε..» δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία εφησυχασμού ή άλλοθι για τις νέες Δημοτικές Αρχές αλλά αντίθετα πρέπει να τους οπλίσουν με δύναμη, ώστε να βρουν τις λύσεις, να διεκδικήσουν, να απαιτήσουν, να εφαρμόσουν νέες τακτικές και καινοτόμες ιδέες για να ξεπεράσουν τα προβλήματα για το καλό των Δημοτών και του τόπου τους!


Σήμερα με πρωτοβουλία της ΚΕΔΚΕ ετοιμάζεται μελέτη πραγματικού και ελάχιστου κόστους λειτουργίας για κάθε Καλλικρατικό Δήμο της Ελλάδος ξεχωριστά. Υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη έως τις αρχές του Σεπτέμβριου. Την συγκεκριμένη ενέργεια όφειλε και έπρεπε να την έχει εκπονήσει το ίδιο το Κράτος και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν εφαρμόσει τον Καλλικράτη. Δεν το έπραξε όπως και δεν έπραξε πολλά ακόμη που δεν είναι του παρόντος, Στο βωμό της «υστεροφημίας» της τίναξε συθέμελα στον αέρα τα όνειρα αιρετών και πολιτών για μια αυτοδιοίκηση αυτόνομη και ισχυρή που θα εργάζεται προς όφελος των πολιτών και του τόπου !
Θέλω να πιστεύω ότι το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης θα αποτελέσει την «αιχμή του δόρατος» για τις μελλοντικές διεκδικήσεις των νέων συνδικαλιστικών οργάνων των αιρετών που θα προκύψουν από τις επικείμενες διεργασίες για την εκλογή των νέων οργάνων των ΠΕΔ και ΚΕΔ όπως πλέον θα λέγονται. Πέρα από παραταξιακές και κομματικές αντιλήψεις πρέπει ενωμένοι να διεκδικήσουν τα καλύτερα για τους Δήμους και τους πολίτες τους! Από καρδιάς καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους!
Κλείνοντας, ως απερχόμενο μέλος Του Δ.Σ.. της ΤΕΔΚ Φωκίδος θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια όλους τους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς αλλά και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ του Νομού μας για την συνεργασία τα τελευταία οκτώ(8) χρόνια.
Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε την Ανάσταση του Χριστού, εύχομαι από καρδιάς σε όλους τους πολίτες του Νομού μας η Ανάσταση του Κυρίου να χαρίσει Ανάσταση Ελπίδας σε προσωπικό, οικογενειακό, επαγγελματικό και πολιτικό-οικονομικό επίπεδο !


1 σχόλιο:

  1. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΛΛΑΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ.
    ΑΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ…………………….

    ΑπάντησηΔιαγραφή