Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Πρώτη ΔΕΚΟ για πώληση η Λάρκο

Οι εντολές του Δ.Ν.Τ. και της "Τρόικας" είναι σαφείς μην αφήνοντας κανένα περιθώριο αναβλητικότητας στην ήδη αργή κυβέρνηση Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ σ' ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. "Πουλήστε και σωθείτε" είναι η εντολή και των Ευρωπαίων εταίρων, ιδιαίτερα της Γερμανίας και της κυβέρνησης Μέρκελ, αφού διαπιστώνουν για τα δεδομένα μας και με γνώμονα το εξωτερικό χρέος της χώρας μας, που έφθασε τα 365 δις ευρώ, έχουμε ένα τεράστιο Δημόσιο, προϊόν του τριακονταετούς "νταραβεριού" κομμάτων και ...
πολιτών.
Η εταιρεία Λάρκο που δραστηριοποιείται και στην περιοχή μας ήταν ανάμεσα στις ΔΕΚΟ προς πώληση. Αυτό που άλλαξε τις τελευταίες είκοσι ημέρες είναι ότι η Λάρκο "προκρίθηκε" στην πρώτη θέση των εταιρειών που επιλέγονται απ' το Δημόσιο και είναι προς πώληση!
Ήδη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει το "πακέτο εκκίνησης" για την πώλησή της που πληροφορίες το φέρνουν περίπου στα 150-160 εκατομμύρια ευρώ
.Υπάρχουν επιχειρηματικοί όμιλοι τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού που ενδιαφέρονται για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της Λάρκο αλλά δεν βιάζονται μιας και θέλουν να δουν πως θα διαμορφωθεί το τελικό τίμημα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές "πηγές" πιστεύουν ότι πολύ σύντομα θα έχουν αναλυθεί όλα τα δεδομένα και ιδιαίτερα τα οικονομικά, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση της εταιρείας έναντι ενός "δικαίου" τιμήματος, και αυτό το "δίκαιο" τίμημα είναι που ίσως δημιουργήσει τριβές στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μιας και η κυβέρνηση θα πρέπει να το προσδιορίσει σε χρήμα.

http://viwtika.blogspot.com

ΛΑΡΚΟ: Λειτουργικά κέρδη 10 εκατ. ευρώ το 2010

Η αύξηση των τιμών του νικελίου καθιστά πιο ελκυστική την εταιρεία, που οδεύει προς ιδιωτικοπίηση στο τέλος του έτους

Του Λεωνίδα Λιάμη

Σε «φιλέτο» για το κυβερνητικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, με σκοπό τη συγκέντρωση 15 δισ. ευρώ έως το 2013, εκτιμάται ότι μπορεί να εξελιχθεί η περίπτωση της μεταλλοβιομηχανίας «Λάρκο» που προγραμματίζεται να «βγει στο σφυρί» στο τέλος του έτους.

Η σημαντική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για νικέλιο, η οποία έχει «εκτινάξει» τη διεθνή τιμή του σε επίπεδα άνω των 27.000 δολαρίων ανά τόνο, έχει καταστήσει ιδιαιτέρως ελκυστική την εταιρεία, παρά τις εγγενείς της αδυναμίες.

Είναι ενδεικτικό πως το 2010, μια χρονιά που, τουλάχιστον, για το πρώτο της τρίμηνο δεν πήγαινε καθόλου καλά, καθώς ήταν επηρεασμένη από το αρνητικό κλίμα στην παγκόσμια οικονομία, η βιομηχανία αύξησε σε σχεδόν 14.000 τόνους την παραγωγή νικελίου, από λιγότερο από 8.000 τόνους ένα χρόνο πριν.

Ως αποτέλεσμα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε κατά πληροφορίες στα 230-240 εκατ. ευρώ από περίπου 100 εκατ. ευρώ το 2009 και συνδυάστηκε με λειτουργικά κέρδη της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, έναντι σημαντικών ζημιών το 2009.

Περαιτέρω άνοδος
Για το 2011 η «Λάρκο» προσβλέπει σε περαιτέρω άνοδο της παραγωγής νικελίου, προκειμένου να φθάσει στα παραδοσιακά επίπεδα των περίπου 18.500 τόνων. Κάτι που αν επιτευχθεί και ταυτόχρονα διατηρηθεί και η τιμή του νικελίου στη ζώνη των 25.000 δολαρίων, θα «δώσει» φέτος έναν προσδοκώμενο τζίρο γύρω στα 340 εκατ. ευρώ, προερχόμενο στο σύνολό του από εξαγωγές.

Δυνατότητες
«Η Λάρκο καλύπτει το 6%-7% των αναγκών της Ε.Ε. σε νικέλιο, καθώς και σχεδόν το 2% της παγκόσμιας παραγωγής, ενώ οι εξαγωγές της αντιπροσωπεύουν ποσοστό πάνω από το 1% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών», υποστήριξε ο κ. Αθ. Αποστολίκας, αρχιγεωλόγος της βιομηχανίας, σε πρόσφατη εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη προσθέτοντας πως η βιομηχανία απασχολεί άμεσα 968 εργαζόμενους και άλλους περίπου 1.000 έμμεσα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απασχόληση στους έξι νομούς που έχει αναπτύξει δραστηριότητα. Το πιο σημαντικό, ίσως, μεταλλείο της Λάρκο, είναι αυτό της Καστοριάς, όπου έχει ανακαλυφθεί σημαντικό λατεριτικό κοίτασμα με βεβαιωμένα αποθέματα άνω των 15 εκατ. τόνων και υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο. Τα άλλα δύο κοιτάσματα είναι στον Αγιο Ιωάννη και στην Εύβοια.
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου