Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Πόσο κοστίζει άραγε μια ιστοσελίδα;

Μας έστειλε ο Κύριος Σχοινάς μια δημοσίευση και έναν σχολιασμό σχετικά με το ποσό που χρεώνουν τις ιστοσελίδες οι διάφορες εταιρίες που χρηματοδοτούνται απο το πρόγραμμα κοινωνία της πληροφορίας. Το ερέθισμα του ήταν η ιστοσελίδα του επιμελητηρίου Φωκίδας, που δυστυχώς δεν ήταν η εξαίρεση αλλά ο κανόνας στις χρεώσεις που είχαμε και στον νομό μας για αυτά τα έργα. Αν οι κυβερνήσεις είχαν τις προμήθειες της siemens οι κατά τόπους  άρχοντες είχαν  τις προμήθειες την κοινωνίας της πληροφορίας.

Στέλιος Σχοινάς                                      Άμφισσα 31/03/2011
Α΄ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Φωκίδας

ΤΡΕΛΑ ΠΟΣΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ
Σας στέλνω, συνημμένα, άρθρο της ενημερωτικής ιστοσελίδας alphafm.gr της Καστοριάς για τα τρελά ποσά που πλήρωσαν πολλά Επιμελητήρια της Χώρας, μεταξύ των οποίων θα ήταν και το Επιμελητήριο Φωκίδας.
Τεράστια η προσπάθεια και οι θυσίες του Διοικητικού Συμβουλίου  του...
Επιμελητηρίου Φωκίδας που κατασκεύασε την διαδικτυακή του πύλη
(www.epimelitiriofokidas.gr)  με 8.187,00 €, αντί του απαράδεκτου ποσού
των 270.000,00 € που θα πλήρωνε,  δηλαδή κατασκευάστηκε το portal του
Επιμελητηρίου  με 260.000,00 € λιγότερα χρήματα.
Εύκολα μπορεί να συγκρίνει κανείς τις προσφερόμενες υπηρεσίες της
διαδικτυακής πύλης του Επιμελητηρίου Φωκίδας με τις αντίστοιχες όλων των
Επιμελητηρίων της χώρας και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Το παρόν δημοσίευμα καθώς και το πλήρες που αφορά  όλες τις ιστοσελίδες
του δημοσίου θα το βρείτε στην πρώτη σελίδα της διαδικτυακής πύλης του
Επιμελητηρίου Φωκίδας στην διεύθυνση ιστού www.epimelitiriofokidas.gr .


Από την ενημερωτική ιστοσελίδα alphafm.gr της Καστοριάς της Πέμπτης 31/03/2011
Με τίτλο: Τρελά ποσά για κατασκευή και συντήρηση κρατικών site!
Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έστειλαν στη Βουλή τα υπουργεία, μετά από ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Νίκου Νικολόπουλου, υπάρχουν site που κατασκευάστηκαν εκ των ενόντων και δεν κοστίζουν παρά το κόστος των εργασιών συντήρησής τους αλλά και site για τα οποία δαπανήθηκαν 1 και 2 εκατομμύρια ευρώ! Διαβάστε και φρίξτε :
Μεταφέρουμε το μέρος του άρθρου που αφορά το
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
στο οποίο υπάγονται τα Επιμελητήρια της χώρας
Η τελευταία ιστοσελίδα του Υπουργείου κατασκευάστηκε από συνεργάτες του γραφείου του Υπουργού, χωρίς κόστος. Την περαιτέρω ανάπτυξη και συντήρηση ανέλαβε η Διεύθυνση Πληροφορικής επίσης χωρίς κόστος.
Το ίδιο συνέβη και στον Τομέα Οικονομίας.
Η ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας ανατέθηκε κατόπιν προσφορών στην εταιρεία All Web Solutions με συνολικό κόστος 4.674 ευρώ.
Η κεντρική ιστοσελίδα του ΕΟΜΜΕΧ δημιουργήθηκε και συντηρείται με ίδια μέσα, ενώ το portal για το Εθνικό Παρατηρητήριο ΜΜΕ/ΕΟΜΜΕΧ κόστισε 83.992 ευρώ!
Το site του ΤΕΜΠΜΕ ανατέθηκε σε εξωτερικό συνεργάτη(κ. Χρυσοβαλάντη Σπυράκη) με κόστος 4.000 ευρώ.
Η σελίδα του ΕΛΟΤ, ανατέθηκε διαδοχικά σε δύο εταιρείες(Info Quest και Unisystems), κατόπιν διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού με συνολικό κόστος 132.654 ευρώ!
Στο Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας, η κατασκευή της ιστοσελίδας ήταν υπόθεση δύο φοιτητών χωρίς κανένα κόστος ή αμοιβή.
Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, απάντησε ότι η κατασκευή της ιστοσελίδας έγινε στο πλαίσιο του έργου «Διαδικτυακή πύλη ΕΕΧ» αλλά δεν δόθηκε καμία πληροφορία για το κόστος…
Χωρίς κόστος, κατά το Υπουργείο, δημιουργήθηκαν και οι ιστοσελίδες των Παρατηρητηρίων Τιμών Υγρών Καυσίμων και Διδάκτρων, ενώ σύμφωνα με την απάντηση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, το κόστος για την κεντρική ιστοσελίδα της δεν…προκύπτει από τη σύμβαση με την εταιρεία ALTEC Α.Ε…
To site του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών, δημιουργήθηκε το 2001 με κόστος 400.000 δραχμές ενώ το κόστος για την αναβάθμισή της σε portal, εκτινάχθηκε σε 161.972 ευρώ(!) μέσω του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» με ανάδοχο την Singular Logic Α.Ε κατόπιν διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού. Αντιθέτως, η ιστοσελίδα της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, κόστισε… 2.450 ευρώ!!
Στον Συνήγορο του Καταναλωτή, έφτιαξαν μόνοι τους το site! Χωρίς κόστος, από ειδικό επιστημονικό προσωπικό γίνεται και η συντήρηση της ιστοσελίδας.
Περίπου 15.000 ευρώ κόστισε η ιστοσελίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην αρχική της μορφή το 2002 ενώ ο ανασχεδιασμός της ήταν φθηνότερος το 2007 και κόστισε 8.525 ευρώ…
Ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, πλήρωσε 3.987 ευρώ για την ιστοσελίδα του, ενώ για εκείνη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, δαπανήθηκαν 12.000 ευρώ με απ’ ευθείας ανάθεση.
Η ιστοσελίδα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα(ΕΠΑΝ ΙΙ) κατασκευάστηκε έναντι 25.000 ευρώ από την εταιρεία ISTOMEDIA ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, η οποία επελέγη μέσω διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού, ενώ το site του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κόστισε 1.190 ευρώ και κατασκευάσθηκε από την POWERSOFT INTEGRATED SOLUTIONS ΕΠΕ.
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ: μπάτε σκύλοι αλέστε και…ξοδέψτε!
Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, η ιστοσελίδα κατασκευάσθηκε από την Singular Logic με κόστος 7.923 ευρώ, ενώ…αξιομνημόνευτη είναι η περίπτωση του Επιμελητηρίου Πέλλας:
Η ίδια εταιρεία μαζί με την Knowledge Broadband Service S.A, αμείφθηκαν με 334,628,11 ευρώ για την κατασκευή της ιστοσελίδας!
Αναλυτικά, τα Επιμελητήρια της χώρας, δαπάνησαν τα παρακάτω ποσά για την κατασκευή των ιστοσελίδων τους:
• Ρεθύμνης: 4.661, ευρώ και 1.200 και 2.975 ευρώ για αντίστοιχες αναβαθμίσεις.
• Φθιώτιδος: Οι εταιρείες Singular Logic και knowledge Broadband Service ανέλαβαν τη δουλειά και σε αυτό το επιμελητήριο, ύστερα από δημόσιο, διεθνή διαγωνισμό. Κόστος: 339.745 ευρώ!
• Αιτωλοακαρνανίας: Θέμα της Singular και αυτή η ιστοσελίδα, με αμοιβή 351.466 ευρώ…
• Έβρου: Κόστος μόλις…9.500 ευρώ…
• Φωκίδος: Το δίδυμο Singular και Knowledge και πάλι: Επιλέχθηκαν και πάλι από δημόσιο διαγωνισμό με κόστος 270.000 για την κατασκευή του site.
Οι δύο εταιρείες όμως, κηρύχθηκαν έκπτωτες επειδή δεν είχαν ολοκληρώσει το έργο μέχρι τη λήξη της συμβατικής προθεσμίας και το Δ.Σ. ανέθεσε σε άλλη εταιρεία την κατασκευή της ιστοσελίδα με κόστος 8.187 ευρώ! Είναι χαρακτηριστική η παρατήρηση του Ά Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Φωκίδας Στέλιου Σχοινά, στο ενημερωτικό έγγραφό του προς το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας:
«Η λύση της σύμβασης με την ανάδοχο ένωση εταιρειών και η προσπάθεια που καταβάλλαμε για την εξεύρεση νέου κατασκευαστή, έγινε αφορμή να μάθουμε την αγορά κατασκευής των διαδικτυακών πυλών. Προβληματιστήκαμε εντονότατα για το πώς είναι δυνατόν να μην υπάρχει απολύτως καμία ενημέρωση για το αντικειμενικό κόστος των έργων αυτών, ειδικά την περίοδο οικονομικής κρίσης που περνάμε!»…
• Σάμου: Καμία απάντηση για το κόστος…
• Κυκλάδων: Δόθηκαν 241.264 ευρώ και ανατέθηκε μέσω διεθνή διαγωνισμού στην LOGICDIS S.A
• Καρδίτσας: Η μόνη απάντηση που δόθηκε, ήταν ότι συγχρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας»…
• Αργολίδος: Φθηνά τη γλίτωσε: 1.500 ευρώ με ανάθεση έργου στην εταιρεία ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ-Π.ΡΑΠΤΗΣ Ο.Ε!
• Χίου: Και πάλι η ισχύς εν τη ενώσει για τις εταιρείες Singular Logic και Knowledge Broadband SA. Συμπτωματικά επελέγησαν και από το Επιμελητήριο Χίου μέσω δημόσιου διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την κατασκευή της ιστοσελίδας, μέσω του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας». Αμοιβή: 357,218,19 ευρώ!
• Γρεβενών: Είδηση: Το Επιμελητήριο, δεν διαθέτει ιστοσελίδα!
• Δράμας: Η κατασκευή του site έγινε με δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό από την εταιρεία «Exodus Noisis», με κόστος 117.500 ευρώ.
• Κεφαλληνίας και Ιθάκης και Λευκάδος: Από την απάντηση των δύο Επιμελητηρίων, έγινε γνωστό μόνο ότι είχαν υποβάλλει κοινή πρόταση και ότι το έργο ολοκληρώθηκε. Άγνωστο το κόστος…
• Αχαΐας: Η εταιρεία Knowledge, συμπωματικά και πάλι, επιλέχθηκε, αυτή τη φορά στην έδρα της την Πάτρα, για να κατασκευάσει την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Το κόστος, ήταν 320.000 ευρώ και εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας» μέσω του οποίου καλύφθηκε το 80%, δηλαδή 270.000 ευρώ.
• Κιλκίς: Ο δημόσιος ανοικτός διαγωνισμός που προκηρύχθηκε, κερδήθηκε από την εταιρεία EMETRIS ΑΕ η οποία κατασκεύασε την ιστοσελίδα με κόστος 4.789,92 ευρώ!
• Καβάλας: Το έργο ανατέθηκε μετά από απόφαση της Διοικούσης Επιτροπής του Επιμελητηρίου στον Ιωσήφ Μανελίδη. Για την δημιουργία του site δαπανήθηκαν 1.428 ευρώ.
• Άρτας: Και πάλι… Knowledge Α.Ε η οποία, σύμφωνα με το Επιμελητήριο Άρτας, υποστηρίζει τη μηχανογράφηση του Επιμελητηρίου τα τελευταία 15 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, η εταιρεία κατασκεύασε την ιστοσελίδα εντελώς δωρεάν!parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου