Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Το μουσείο των Δελφών απαντά σε δημοσιεύματα

Θέμα: Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με δημοσιεύματα χαμηλής επισκεψιμότητας του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών.

Σε συνέχεια δημοσιεύματος στην Εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, το Σάββατο 12.2.2011, σύμφωνα με το οποίο κατά τον Οκτώβριο του 2010 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών παρατηρήθηκε μείωση των επισκεπτών κατά 64,2% , όπως προκύπτει από στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, έχουμε να σας ενημερώσουμε ότι:
Τον Οκτώβριο του 2009 λόγω βραχοπτώσεων, οι οποίες είχαν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή των Δελφών, η είσοδος στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών γινόταν άνευ εισιτηρίου έως και το ύψος του «Πολυγωνικού τοίχου», με αποτέλεσμα τη μείωση της επισκεψιμότητας του αρχαιολογικού ...
χώρου και την αύξηση της επισκεψιμότητας του Μουσείου Δελφών, το οποίο κατά κανόνα έχει χαμηλότερη επισκεψιμότητα σε σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο. Ως εκ τούτου, και λόγω ειδικών συνθηκών, δεν υπάρχει καμία σχετική αναλογία στην επισκεψιμότητα του αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών κατά την περίοδο του Οκτωβρίου του 2009 και του 2010, την οποία επικαλείται το σχετικό δημοσίευμα.
Επισημαίνεται επίσης, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία τα οποία έχουν δοθεί στο ΤΑΠ, ότι ο συνολικός αριθμός εισιτηρίων του έτους 2009 του Αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου Δελφών είναι 294.820, και του έτους 2010 είναι 258.680, Συνεπώς παρατηρείται όντως πτώση της επισκεψιμότητας, η οποία προσεγγίζει όμως το 12,2%, και σε καμία περίπτωση το 64,2%, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα. Σημειώνεται επίσης, ότι σε αυτόν τον αριθμό εισιτηρίων δεν υπολογίζεται ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός των επισκεπτών, περίπου 150.000 ετησίως, οι οποίοι κάνουν χρήση του δωρεάν δικαιώματος εισόδου, όπως μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί κ.α..
Θα παρακαλούσαμε για τις ενέργειές σας προκειμένου να δημοσιοποιηθούν τα ορθά στοιχεία.
Επισυνάπτεται σχετικός πίνακας.

Η Προϊστάμενη της Εφορείας
Αθανασία Ψάλτη
Αρχαιολόγος ΠΕ2 με βαθμό Α’

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου