Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

ΕΞ-ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΧΡΩΜΙΟ…ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΕΞΑΣΘΕΝΕΣ ΧΡΩΜΙΟΥ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Πλήρη στοιχεία για τον αριθμό και τις αιτίες θανάτου των δημοτών Μεσσαπίων Ευβοίας κατά τη χρονική περίοδο 1999-2009 καλείται να δώσει ο δήμος ύστερα από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Ο περιβαλλοντικός σύλλογος «Γαία» είχε ζητήσει με έγγραφο αίτημά του τον Ιούλιο του 2009 ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, προκειμένου να διερευνήσει τη συνάφεια των θανάτων της περασμένης δεκαετίας με την ανίχνευση εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό του δήμου. Το αίτημα είχε απορρίψει η δημοτική αρχή, με το σκεπτικό ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή τρίτων.

Ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), στον οποίο προσέφυγε η «Γαία», επισήμανε στον δήμο Μεσσαπίων ότι ο σκοπός της συλλογής των στοιχείων εξυπηρετεί το συνταγματικά ...
κατοχυρωμένο δικαίωμα προστασίας της έρευνας και της επιστήμης και πρότεινε στο ληξιαρχείο να επιτρέψει επιτόπια μελέτη των δεδομένων από μέλος του συλλόγου.

Επιδημία καρκίνου λόγω ρύπανσης

«Η προστασία του ιδιωτικού και οικογενειακού βίου αφορά μόνο τους εν ζωή και, επομένως, η επίκλησή της ως λόγου αποκλεισμού του δικαιώματος πρόσβασης των ενδιαφερομένων σε δημόσια έγγραφα δεν είναι βάσιμη» αναφέρεται στο σκεπτικό της ανεξάρτητης αρχής. Αλλωστε και η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει αποφανθεί, με αποφάσεις της, υπέρ της χορήγησης άδειας συλλογής και μελέτης ληξιαρχικών και άλλων ευαίσθητων δεδομένων, εφόσον πρόκειται για ερευνητικό και επιστημονικό σκοπό.

Ανάλογο αίτημα με αυτό της «Γαίας» είχε προηγηθεί το 2008 από τον περιβαλλοντικό σύλλογο «Τάναϊς», χωρίς και τότε να υπάρξει ανταπόκριση του δήμου.

«Λίγο πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο με την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό υπήρξαν κάποιες πρώτες μετρήσεις που μας είχαν θορυβήσει. Ζητήσαμε από το ληξιαρχείο στοιχεία, όμως το αίτημά μας απορρίφθηκε» υποστηρίζει ο Νίκος Φραντζής, μέλος της «Τανάιδος». Οπως τονίζει, «στην περιοχή υπάρχει επιδημία καρκίνου και κανείς μέχρι τώρα δεν ενδιαφέρθηκε να ερευνήσει την κατάσταση και να βρει τις αιτίες. Είναι το μόνιμο θέμα συζήτησης μεταξύ των πολιτών».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού ΠΕΚΑ, Τίνας Μπιρμπίλη, στα Ψαχνά, μια καρκινοπαθής της απευθύνθηκε λέγοντας: «Είμαι καρκινοπαθής εδώ και πολλά χρόνια. Μόνο στη γειτονιά μου υπάρχουν ακόμη 2 με 3 περιπτώσεις. Ποιος θα τιμωρηθεί γι' αυτό;». Τότε η υπουργός είχε πει ότι θα φέρει στην περιοχή νερό με βυτία, όμως ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα και η ύδρευση συνεχίζεται από το νερό του δικτύου.

Για μεγάλη συχνότητα καρκίνων στους λεμφαδένες είχε κάνει λόγο ο ωτορινολαρυγγολόγος Αρτάκης Αντώνης Χαραλαμπόπουλος σε δηλώσεις του στην «Κ.Ε.» στις 20 Σεπτεμβρίου 2009. «Εδώ συναντώ νεοπλάσματα λεμφαδένων πολύ συχνότερα απ' ό,τι στην Αθήνα, όπου δούλευα πολλά χρόνια» είχε τονίσει. Στο μεταξύ, προχθές Παρασκευή, ο Δήμος Μεσσαπίων κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση ακυρώσεως κατά της υπουργού ΠΕΚΑ για την παράλειψή της, όπως αναφέρεται στο νομικό έγγραφο, να προβεί σε λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος της περιοχής.

Στις 21 Ιουλίου 2010 ο δήμος είχε καταθέσει αίτηση προς το ΥΠΕΚΑ προκειμένου να προβεί στη λήψη μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς. «Εκτοτε παρήλθαν πάνω από τρεις μήνες χωρίς η διοίκηση να προβεί στις οφειλόμενες νόμιμες ενέργειες» τονίζει ο νομικός σύμβουλος του δήμου Γιώργος Μπάλιας και συμπληρώνει:

«Η αποφυγή της δαπάνης αποκατάστασης από τους ρυπαίνοντες, σε συνδυασμό με την αμέλεια της αρμόδιας κρατικής αρχής να παρέμβει ουσιαστικά, μετακυλίει τα κόστη στους φορολογούμενους. Ταυτόχρονα αποτελεί έμμεση κρατική ενίσχυση προς τις βιομηχανίες που ρυπαίνουν, πρακτική που νοθεύει τον ανταγωνισμό και συνιστά παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου. Πρόκειται όχι μόνο για απροκάλυπτη ταξική πολιτική αλλά και για παράνομο όφελος. Τόσο στην περίπτωση της Εύβοιας όσο και σε εκείνη του Ασωπού, η πολιτική που ασκείται από το ΥΠΕΚΑ είναι πολιτική των εντυπώσεων και των επικοινωνιακών τρικ. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε καμία ουσιαστική παρέμβαση».

Εν τω μεταξύ την περασμένη εβδομάδα αναβλήθηκε τρίτη φορά η εκδίκαση της υπόθεσης των βιομηχανιών που το 2007 είχαν εντοπιστεί από επιθεωρητές περιβάλλοντος να ρυπαίνουν την περιοχή των Οινοφύτων. «Κάποιοι στη Δικαιοσύνη δεν έχουν αντιληφθεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι πληθυσμού στη Βοιωτία, όπως τα χωριά έξω από τη Θήβα, υδρεύεται ακόμη από υπόγεια ρυπασμένα νερά. Χρειαζόμαστε φαστ-τρακ προστασία από τη Δικαιοσύνη και όχι φαστ-τρακ νομοσχέδια» τονίζει ο ακτιβιστής παπα-Γιάννης Οικονομίδης, που μαζί με άλλους ενεργούς πολίτες ανέδειξε το έγκλημα του Ασωπού.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=218781

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου