Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Πολίτες στο Προσκήνιο: μια παρέμβαση για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ :
Στο πλαίσιο εξειδίκευσης του προγράμματος μας για το Δήμο Δελφών η δημοτική κίνηση «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ», καταθέτει τις παρακάτω προτάσεις. Θεωρώντας απαραίτητη την ενεργοποίηση των συνδημοτών, πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για μια αποφασιστική παρέμβαση τους στα δρώμενα.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.
Με κάθε σεβασμό στην δύσκολη εποχή που περνά ο κλάδος του τουρισμού , είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε στον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Λιόντο ότι κατά την πρόσφατη συνέντευξή του αγνοούσε κάτι. Δεν είναι όλοι οι υποψήφιοι για τον νέο Δήμο Δελφών ίδιοι, γνωστοί, παλιοί και αποδεδειγμένα ανίκανοι να κάνουν κάτι καλό. Δεν ...
συμμεριζόμαστε την απογοήτευσή του.
Για εμάς ,σίγουρα δεν γνώριζε τίποτα. Για τους άλλους συνδυασμούς ας απαντήσουν οι ίδιοι.
Εμείς, οι «Πολίτες στο Προσκήνιο» , δραστηριοποιηθήκαμε, κατεβάζουμε το ψηφοδέλτιό μας στις εκλογές και καλούμε τους πολίτες του Δήμου να αποστρατεύσουμε αυτούς που μέχρι σήμερα άσκησαν εξουσία με τα αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουν. Η παρέμβαση μας αποδεικνύει ότι η δημοτική κίνηση μας δεν είναι μόνο καταγγελτική ούτε θα πάρει τα χαρακτηριστικά ενός πυροτεχνήματος. Όραμα μας η ενεργοποίηση των συμπολιτών μας ώστε όλοι μαζί να παλέψουμε για ένα καλλίτερο αποδοτικότερο μέλλον.
Πιστεύουμε ότι ο τουρισμός είναι ο ένας από τους δύο βασικούς πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Ο άλλος είναι η ποιοτική αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, η ανάπτυξη της οποίας μπορεί άριστα να στηριχτεί και να στηρίξει τον τουρισμό σαν ένα ακόμα προτέρημα από τα πολλά που διαθέτει η περιοχή μας. Οι εξορύξεις δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα περισσότερο από αυτό που ήδη προσφέρουν και αυτό δεν φτάνει. Η περιοχή έχει απόλυτα πλεονεκτήματα. Αρκεί να θελήσουμε να τα δούμε και να δρομολογήσουμε την ανάδειξη τους. Το τετράπτυχο: βουνό, θάλασσα, αρχαιολογικοί χώροι παγκόσμιας εμβέλειας και ελαιώνας Άμφισσας είναι ευλογία που η αδιαφορία της πολιτείας, ο καιροσκοπισμός των αρχόντων του τόπου – όλων όσων μέχρι σήμερα διοίκησαν- τα ασύδοτα συμφέροντα επιχειρηματιών αλλά και η παθητική αντιμετώπιση τους από μερίδα του κόσμου – στη βάση του μικροσυμφέροντος- τα έχει καταστήσει αόρατα.
Ο αγροτουρισμός, η ήπια τουριστική ανάπτυξη διασυνδεδεμένη με την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, τον ορεινό όγκο, παράλληλα με την ανάδειξη του παραλιακού μετώπου Γαλαξιδίου - Ιτέας- Κίρρας-Αγ. Μηνά-Μακρυνικόλα (κυκλαδίτικο τοπίο), και την ενοποίηση των σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων μπορεί να δημιουργήσει ένα μίγμα- τουριστικό πακέτο που θα απογειώσει την περιοχή.
Η παρακάτω πρότασή μας για την ανάπτυξη του τουρισμού επιμερίζεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα παρέμβασης μας . Είναι απλή, ρεαλιστικότατη , απαιτεί κυρίως θεσμικές αλλαγές, είναι της πιο άμεσης δυνατής απόδοσης σε θέσεις εργασίας και παραγωγής και δεν εξαρτάται από μεγάλες επενδύσεις κεφαλαίων από τον νέο Δήμο (οι παλιότεροι με πρωτεργάτη τον κ. Φουσέκη μας τον παραδίδουν και φτωχό και χρεωμένο) .
Το πρώτο που θα κάνει και το μόνο που θα πρέπει να χρηματοδοτήσει ο Νέος Δήμος και το οποίο ο Συνδυασμός μας θα θέσει σαν πρόταση από το πρώτο κιόλας Δημοτικό Συμβούλιο είναι η σύνταξη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Το Γ.Π.Σ. καθορίζει ακριβώς τις χρήσεις γης στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου και είναι άκρως απαραίτητο για να γίνει οποιαδήποτε επένδυση σε μία περιοχή. Για τον τουρισμό π.χ., δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να κάνει μια σοβαρή τουριστική επένδυση εάν υπάρχει το Νομικό περιθώριο αύριο ,κάποιος άλλος να φτιάξει ένα νταμάρι μέσα στην θέα των τουριστικών εγκαταστάσεών του. Το Γ.Π.Σ. είναι το πιο απαραίτητο «εργαλείο» για την ανάπτυξη ενός τόπου και όλοι οι δραστήριοι Δήμοι στην Ελλάδα το έχουν υλοποιήσει. Εμείς είμαστε απλά και σε αυτό τελευταίοι.
Για την επιτάχυνση της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην τοπική οικονομία (οι πρώτες θα είναι στις κατασκευές των εγκαταστάσεων), το Γ.Π.Σ. θα συνταχθεί τμηματικά και ταυτόχρονα δίνοντας προτεραιότητα στις περιοχές που έχουν τα δυνατότερα αρχικά χαρακτηριστικά προκειμένου να «ηγηθούν» της τουριστικής ανάπτυξης .
Ταυτόχρονα και μέχρι να συνταχθεί το Γ.Π.Σ. , να γίνουν τρεις θεσμικές παρεμβάσεις που είναι άκρως απαραίτητες.
Α) Να γίνει ότι είναι απαραίτητο για την αναθεώρηση του Δελφικού Τοπίου στον προσανατολισμό της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής και όχι για την συγκάλυψη σκανδάλων. Τώρα πια όλοι ξέρουμε ότι γίνεται και αν κάτι δεν καταλαβαίνουμε θα ρωτήσουμε τον Δήμο Κνωσού που αναθεώρησε το αντίστοιχο δικό του τον Αύγουστο .
Β) Ταυτόχρονα ,να επιβληθεί στις Εταιρίες S&B και ΕΛΜΙΝ η εφαρμογή των Νόμων σχετικά με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις τους στην καρδιά του Δελφικού Τοπίου και παραλία των Δελφών , στους κόλπους Λαρνάκι και Καμιώτισα. Οι περιοχές ανήκουν ξεκάθαρα στο Δελφικό Τοπίο και έξι μέχρι τώρα Μελέτες και Άδειες που έχουν ελεγχθεί το αγνοούν παντελώς και προκλητικά. Όλα αυτά έχουν ήδη καταγγελθεί. Η Τουριστική Βιτρίνα των Δελφών θα “αποβιομηχανοποιηθεί” και όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα γίνει αμέσως αν το επιθυμεί ο Νέος Δήμος Δελφών. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν θέλει ο κ. Φουσέκης με το δικό του «Αναπτυξιακό Σχέδιο». Οι σημερινές εγκαταστάσεις που παραβιάζουν πλήθος Νόμων, θα μεταφερθούν στο βάθος της χερσαίας περιοχής του Κόλπου (αν το επιθυμεί η εταιρία) έτσι ώστε να μην επιβαρύνει οπτικά την παραλιακή ζώνη και την Τουριστική προοπτική της περιοχής.
Γ) Να γίνει ότι είναι απαραίτητο για την τακτοποίηση της άλλης μεγάλης εκκρεμότητας του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Η τελευταία προσπάθεια σταμάτησε όταν κάποιοι προσπάθησαν να φέρουν τα όρια της επέκτασης ,ασφυκτικά γύρω από τους ήδη αναπτυσσόμενους τουριστικά οικισμούς. Έτσι θα φρέναραν την υπάρχουσα τουριστική ανάπτυξη, αλλά «συμπτωματικά» στην Περιμετρική Ζώνη του Δρυμού, δεν θα απαγορεύονταν οι εξορύξεις σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία.
Με την ολοκλήρωση των πιο πάνω, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ασφαλές Νομικά πλαίσιο επενδύσεων στον Τουρισμό , παράλληλα με τη προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος. Ήδη επενδυτές έχουν ενδιαφερθεί για την περιοχή αλλά έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια λόγω αυτών των εκκρεμοτήτων και είναι πάντα διαθέσιμοι να ξαναασχοληθούν. Το ότι η περιοχή προστατεύτηκε μέχρι σήμερα από άλλες καταστροφές και δεν ανέπτυξε άναρχα τουριστικές εγκαταστάσεις, της δίνει ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα, να σχεδιάσει εκ του μηδενός ό,τι πρόκειται να συμβεί. Ο Δήμος θα έχει κάθε περιθώριο να αποφύγει ή να ελαχιστοποιήσει την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από αυτή την ανάπτυξη και να αναπτύξει κάτι μοναδικό σε σχεδιασμό σε μία περιοχή η οποία έχει τόσα προτερήματα.

Οι Πολίτες στο προσκήνιο πιστεύουν ότι ο Δήμος Δελφών είναι ένας τόπος που αξίζει και να ζεις και να επισκεφτείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου