Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

2.500 χρόνια μετά την μάχη του Μαραθώνα, ο φετινός Κλασσικός Μαραθώνιος

2.500 χρόνια μετά την μάχη του Μαραθώνα, ο φετινός Κλασσικός Μαραθώνιος φαίνεται ότι πέρα από επετιακό χαρακτήρα θα έχει και μια κοινωνική-πολιτική χροιά.
Οι μέχρι τώρα εγγραφές για όλες τις διαδρομές του φαίνεται να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και πλήθος τουριστών έχει συρρεύσει για αυτό το αθλητικό γεγονός. Πέρα από τους μεμονωμένους δρομείς υπάρχουν και πολλές εγγραφές ομάδων όπως σχολεία, το σωματείο των ξεναγών αλλά και ελληνικές και ξένες «διασημότητες».

Το μήνυμα του φετινού Μαραθωνίου, που το 490π.χ ήταν "νενικήκαμεν" από το Φειδιππίδη, είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ.
Για τους ιστορικούς η νίκη στον Μαραθώνα ήταν στρατηγικής σημασίας γιατί μπλόκαρε την είσοδο των Περσών στην Ελλάδα που θα είχε σαν αποτέλεσμα ...
τον αφανισμό του Ελληνισμού και είναι ιστορικό ορόσημο του διαχωρισμού Ανατολής και Δύσης.

Στην Ελλάδα του 2010 όμως που έχουμε δυστυχώς νικηθεί κατά κράτος τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Το μήνυμα «νενικήκαμεν» θα πρέπει να ηχεί στα αυτιά μας σαν σειρήνα προειδοποίησης και συναγερμού για να αφυπνιστούμε.
Γιατί αντί να οικειοποιηθούμε και να κάνουμε κτήμα μας τις πολιτιστικές και ιστορικές καταβολές μας, γίναμε οι Νεοέλληνες που αφανίσαμε το ίδιο μας το είδος.
Δυστυχώς έχουμε νικηθεί κατά κράτος τόσο σε πολιτικό, όσο και σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και για εμάς τους νεότερους αυτό είναι ένα δυσείωνο σενάριο της ζωής μας.
Εύχομαι η επιμονή στον στόχο του τερματισμού του αρχαίου ήρωα ας γίνει φωτεινός σηματοδότης για όλους μας . . . . . . .

Σας ευχαριστώ,
Γιώτα Γεροδήμου

3 σχόλια:

  1. έλα, μην υπερβάλουμε κιόλας με τους αρχαίους...
    κι έτσι να το πάρουμε, τα ίδια με τους αρχαίους κάτοικους αυτής της χώρας κάνουμε.

    μόνοι τους δεν πολεμήσαν οι αθηναίοι στο μαραθώνα; που ήταν οι υπόλοιποι 'ελληναράδες' της εποχής;

    πριν λίγο καιρό δε γιορτάζαμε τον άλλο δρομέα που έτρεξε στη σπάρτη να ζητήσει βοήθεια από τους σπαρτιάτες πριν τη μάχη του μαραθώνα και έφαγε 'άκυρο' από αυτούς;

    για να μην αναφέρουμε και τους άλλους, από τις άλλες πόλεις-κράτη της εποχής...

    στους αθηναίους της εποχής εκείνης λοιπόν ανήκει το 'νενικήκαμεν' και όχι στους άλλους έλληνες.

    πόσο μάλλον στους σύγχρονους κατοίκους αυτής της γεωγραφικής περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με αφορμή τη «μάχη της προπαγάνδας» που ζήσαμε με φόντο την επέτειο από τη μάχη του Μαραθώνα, ρωτάμε: Αλήθεια, αυτοί που με την αθλητική τους ή χωρίς την αθλητική τους περιβολή, ποζάρουν σαν δήθεν απόγονοι των τότε «αντιστασιακών» Αθηναίων, τι ακριβώς εκπροσωπούν στην εποχή μας;
    Τους υπέρ ή τους κατά της «νέας τάξης»;
    Τότε, απέναντι στους Πέρσες της «νέας τάξης», δεν βρέθηκαν όλοι οι κάτοικοι του ελλαδικού - όπως θα λέγαμε σήμερα - χώρου. Εκτός από τους Αθηναίους, που έδωσαν τη μάχη της ανυπακοής, υπήρχαν, για παράδειγμα, και οι Θηβαίοι, που τάχθηκαν με τον Δαρείο.
    Σήμερα, όσοι ποζάρουν σαν γνήσιοι θεματοφύλακες του «νενικήκαμεν», τίνος στρατοπέδου «μαχητές» είναι; Ποιον ελλαδικό χώρο εκπροσωπούν; Των «Αθηναίων» ή των «Θηβαίων»;
    Στον απόηχο του πανηγυρικού κλίματος των ημερών, όπως αυτός καθορίστηκε από τις εικόνες του «τουριστικού αθλητισμού»,
    ο Ημεροδρόμος που θα έκανε την αποκοτιά να τρέξει από τα πεδία των μαχών ολόκληρο Μαραθώνιο για να μεταφέρει και να θέσει στους συμπολίτες του τέτοια ερωτήματα, θα ήταν υπόλογος της κατηγορίας ότι ασχολείται με «ψιλά γράμματα». Τουλάχιστον.
    Αλλωστε, το βαθύτερο νόημα της επετείου των 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα το απέδωσε με αυθεντικό τρόπο ο υπουργός Πολιτισμού: Τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητα 90% (!), εξήγησε θριαμβευτικά ο κ. Γερουλάνος μπροστά στις κάμερες, αποτιμώντας περιχαρής την εκδήλωση...
    Κατόπιν τούτου, όταν η «μέθη» του κυνισμού συναγωνίζεται την «υπεροψία» της μικρόνοιας και όταν και τα δυο μαζί δεν μπορούν να κρύψουν ότι ως μέτρο αποτίμησης της Ιστορίας θεωρούνται τα φράγκα (!) και τα κλινοσκεπάσματα, όλα τα υπόλοιπα περιττεύουν.

    από (http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=2/11/2010&id=12803&pageNo=39&direction=-1)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο Μαραθώνιο έλαβε μέρος και τερμάτισε για άλλη μια φορά ο συμπολίτης μας Γιώργος Κουκουσούλης:

    Αποτελέσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή