Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

H συνάντηση των οικολογικών οργανώσεων στην Λαμία


Λαμία 21-06-2010
Αριθμ. πρωτ. 277

Προς :
1. Τις Οικολογικές-Περιβαλλοντικές Οργανώσεις και Κινήσεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
2. ΜΜΕ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Αποδέκτες : Όπως στο συν. πίνακα

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στις 21 Ιουνίου 2010 συναντηθήκαμε στη Λαμία και στα γραφεία του Ομίλου Φίλων του Δάσους, οι ...
παρακάτω περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινήσεις της Περιφέρειας:

1. Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον με τη Δέσποινα Σπανούδη
2. Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος Αχλαδίου, με τη Χριστίνα Μάμαλη
3. Όμιλος Ενεργών Πολιτών Δυτικής Φθ/δας, με το Νικο Κοντογιάννη
4. Κίνηση Πολιτών Μαλιακός S.O.S, με το Χρήστο Πολύμερο
5. Χιονοδρομικός Όμιλος Λαμίας, με το Γιάννη Χριστόπουλο
6. Όμιλος Φίλων του Δάσους με όλα τα μέλη του ΔΣ

Αρκετές ακόμη οργανώσεις που δεν κατόρθωσαν να στείλουν εκπρόσωπο, ενημέρωσαν ότι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να συμμετέχουν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης :
1) Συζητήσαμε τα κυριότερα σημεία της Ευρωπαϊκής Οδηγίας-Πλαίσιο 2000/60 για τα νερά και του Ν. 3199/2003, με τον οποίο ενσωματώθηκε η Οδηγία στην εθνική νομοθεσία. Επίσης συζητήσαμε για το πλαίσιο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Υδάτων (αρμοδιότητες, ρόλος, λειτουργίες κ.λ.π.), στο οποίο καλούμαστε να ορίσουμε κοινό εκπρόσωπο.
2) Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες, αφού πέρα από την γενικόλογη πληροφορία (άρθρο 6 του Ν.3199/2003), ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να γνωμοδοτεί πριν την έγκριση του Σχεδίου Διαχείρισης των υδάτινων πόρων, προς το παρόν μας λείπει κάθε άλλη πληροφόρηση.
3) Συμφωνήσαμε ακόμη ότι πρέπει να ενημερωνόμαστε και να παρεμβαίνουμε για τα ιδιαίτερα σημαντικά θέματα που σχετίζονται με την διαχείριση των υδάτινων πόρων, αφού είναι γνωστά μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας- Εύβοιας λόγω υποβάθμισης (Σπερχειός, Μαλιακός, Ασωπός, Μεσσαπία, κλπ) και μείωσης των υδατικών αποθεμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, αποφασίσαμε να προτείνουμε :

1) Να ορίσουμε από κοινού εκπρόσωπο (και τον αναπληρωματικό του) στο Περιφερειακό Συμβούλιο Υδάτων που θα έχει την υποχρέωση: α. να αποστέλλει το Σχέδιο Διαχείρισης των υδάτινων πόρων στις οργανώσεις για διαβούλευση, ιδιαίτερα για τα τμήματα που τους αφορούν και να καλεί συνάντηση των οργανώσεων πριν καταθέσει την άποψή του στο Συμβούλιο, β. να ενημερώνει και να ζητάει τη γνώμη των οργανώσεων για τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν και στην συνέχεια να ενημερώνει τις οργανώσεις για τις αποφάσεις που θα λαμβάνονται. Ειδικότερα προτείνουμε το τακτικό μέλος να προέρχεται από τη Φθιώτιδα και τον Όμιλο Φίλων του Δάσους, για λόγους εγγύτητας και το αναπληρωματικό από περιοχές της Βοιωτίας ή της Εύβοιας, που έχουν σημαντικά προβλήματα. Περιμένουμε να συντονιστείτε με τη Δέσποινα Σπανούδη και να προτείνετε το αναπληρωματικό μέλος.
2) Όλες οι οργανώσεις της Περιφέρειας να λειτουργήσουμε σαν ένα άτυπο δίκτυο και να έχουμε μια πιο στενή συνεργασία και επικοινωνία. Έτσι θα καταρτίσουμε έναν ενημερωμένο κατάλογο με τις οργανώσεις και τα στοιχεία επικοινωνίας τους και θα τον αποστείλουμε σε όλους σας. Εάν γνωρίζετε οργανώσεις που δεν ενημερώθηκαν σε αυτή τη φάση, αλλά δραστηριοποιούνται στα ζητήματα του περιβάλλοντος, παρακαλούμε να μας στείλετε τα στοιχεία τους για να ετοιμάσουμε τον κατάλογο.
5) Επίσης, στο πλαίσιο της καλύτερης συνεργασίας, παρακαλούμε κάθε οργάνωση να κάνει μία λίστα με τα περιβαλλοντικά προβλήματα που παλεύει στον τόπο της και να μας τη στείλει. Θα ήταν χρήσιμο, μέλη σας που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με κάποιο από τα ζητήματα που σας απασχόλησαν, ή έχουν ιδιαίτερη ενασχόληση και γνώση για κάποιο θέμα, να μας το γνωρίσετε. Θα μπορούσαν να δράσουν ως «σύμβουλοι» και για τις άλλες οργανώσεις που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Εμείς θα αναλάβουμε να διακινήσουμε όλη αυτή την πληροφόρηση σε όλους σας. Έτσι στην επόμενη συνάντηση, που προτείνουμε να γίνει στη Χαλκίδα, θα μπορέσουμε να ανταλλάξουμε απόψεις και προτάσεις για πιο συγκεκριμένα θέματα και τον τρόπο που μπορούμε να συντονιστούμε ώστε να κάνουμε πιο ισχυρή και αποτελεσματική τη δράση και τη φωνή μας.
Ο Πίνακας Αποδεκτών είναι ενδεικτικός γιατί δεν έχουμε πλήρη εικόνα των φορέων της Στερεάς. Όσοι φορείς δεν συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα αποδεκτών και ενδιαφέρονται ας επικοινωνήσουν στα στοιχεία επικοινωνίας του ομίλου.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι μέχρι 30 /6 πρέπει να υπάρχει η κοινή επιστολή φορέων που θα ορίζει τον κοινό εκπρόσωπο και τον αναπληρωματικό του, προς τη Δ/νση Υδάτων της Περιφέρειας.
Περιμένοντας την ανταπόκρισή σας, σας χαιρετούμε.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος Ο Γραμματέας

Ράγκου Πολυξένη Μπλούκας Σταύρος




Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Ράγκου Πόλυ : 6978071551
Φούντας Πάρης : 6932269378
Σπανούδη Δέσποινα : 6972850659

4 σχόλια:

  1. EKLEISE TO KEP THS ITEAS EPAORISTON

    ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ?????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρχισε να λειτουργεί φαίνεται ο Καλλικράτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που είχε αναφέρει κάποιος σε κάποιο σχόλιο είναι οτι τελειώσαν οι συμβάσεις των υπαλλήλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΛΕΧΘΕΙ Τ ΑΝΕΙΨΙΑ ΤΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή