Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Συλλαλητήριο και νέα 24ωρη γενική απεργία από ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Με συλλαλητήριο -αύριο στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος- και με νέα 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία (που θα γίνει την ημέρα κατάθεσης στη Βουλή του νέου Ασφαλιστικού) αντιδρούν τα συνδικάτα. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, με ανακοινώσεις τους, χαρακτήρισαν ως «αντικοινωνικές και αντεργατικές» τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό. «Οι περίφημες αλλαγές εξαντλούνται σε παλιές χρεοκοπημένες συνταγές μείωσης των συντάξεων, χωρίς να ...αναζητούνται νέοι υγιείς πόροι και μεταθέτοντας τα περισσότερα βάρη στις νεότερες γενεές».

Οι ρυθμίσεις που προκαλούν τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι εκείνες που προβλέπουν μείωση συντάξεων κατά 7%-12% για εργασία έως 35έτη, το «παράθυρο» που ανοίγει για «πάγωμα» ή και μειώσεις με αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης των συντάξεων (κύριων και επικουρικών), οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, ο υπολογισμός των συντάξεων με βάση ολόκληρο τον εργασιακό βίο, ο περιορισμός της κρατικής συμμετοχής στις συντάξεις με την καταβολή μόνο της βασικής, η περικοπή των βαρέων και ανθυγιεινών, η κατάργηση έως το 2018 του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και η πρόβλεψη αυτόματης αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πάνω από τα 65 (με βάση το προσδόκιμο ζωής).

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εκτιμά ως θετικά βήματα την παροχή δυνατότητας συνταξιοδότησης με 37έτη και στην περίπτωση ύπαρξης διαδοχικής ασφάλισης. Ανησυχεί, ωστόσο, για την επάρκεια της χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού από τον κρατικό προϋπολογισμό στο μέλλον.
Από imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου