Σάββατο, 27 Μαρτίου 2010

Οι τράπεζες πανηγυρίζουν, και όχι οι Έλληνες πολίτες

Η Ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα αρνήθηκε να δανείσει το Ελληνικό Κράτος αλλά θα δανείζει φθηνά τις ελληνικές τράπεζες με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Θα παίρνουν δηλαδή δωρεάν χρήμα απο το κράτος οι τράπεζες και κατόπιν θα το ξαναδανείζουν με δανεικά απο την Ευρωπαική κεντρική τράπεζα.Με αυτό τον τρόπο επιβάλουν να χρεοκοπήσει το κράτος για να σωθούν οι τράπεζες, με αποτέλεσμα το ΔΝΤ να έρθει σίγουρα σε λίγο απειλητικό.
Διαβάστε το κείμενο
Ανάσα διαρκείας στις τράπεζες
Υποχώρηση των spreads, άνοδος μετοχών μετά την απόφαση Τρισέ
Ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, με την απόφασή του προκάλεσε ικανοποίηση στην Αθήνα.
Βαθιά ανάσα δίνει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και κατ' επέκτασιν ... στην ελληνική οικονομία η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δέχεται και το 2011 ως ενέχυρo για την παροχή ρευστότητας ομόλογα με πιστοληπτική αξιολόγηση έως ΒΒΒ-. Αυτό σημαίνει ότι οι τίτλοι τόσο του Δημοσίου όσο και εγχώριων τραπεζών θα συνεχίσουν να είναι επιλέξιμοι από την ΕΚΤ όχι μόνο τον επόμενο χρόνο, αλλά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, και στη συνέχεια. Η απόφαση της ΕΚΤ είναι βέβαιο ότι θα καταστήσει ελκυστικότερα τα ελληνικά ομόλογα και θα συμβάλλει στην αποκλιμάκωση των spreads. Επιπλέον, θα ανοίξει και πάλι τις αγορές χρήματος στις ελληνικές τράπεζες, αφού οι τίτλοι που θα εκδίδουν θα είναι αξιοποιήσιμοι και ως ενέχυρο. Οι προσδοκίες που δημιουργεί η απόφαση Τρισέ αντανακλάται τόσο στην υποχώρηση των spreads, όσο και στην ισχυρή άνοδο των τραπεζικών μετοχών στο Χ.Α. Εν τω μεταξύ και το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να προχωρήσει εντός των επομένων ημερών σε νέα έκδοση ομολόγων. Κορυφαία τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι μετά την απόφαση της ΕΚΤ και των Ευρωπαίων ηγετών, καθοριστικής σημασίας για τις εξελίξεις θα είναι η αυστηρή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Από news.kathimerini.gr

Δήλωση ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντή για την χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου


Με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δημιουργία μηχανισμού «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας με τη σύμπραξη κρατών μελών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η σημερινή μέρα δεν είναι μέρα για πανηγυρισμούς. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη δημιουργία ενός «μηχανισμού χρηματοδοτικής υποστήριξης» με κύρια συμμετοχή του ΔΝΤ, και μόνο συμπληρωματική συμμετοχή των χωρών της ευρωζώνης, μόνο εθνική επιτυχία δεν μπορεί να θεωρηθεί.

Πρώτον, ενώ υποτίθεται ότι δημιουργεί μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας για το ξεπέρασμα της κρίσης όχι μόνο δεν βοηθά την ελληνική οικονομία αντίθετα δημιουργεί μηχανισμούς συνεχών πιέσεων και εκβιασμών σε βάρος της χώρας μας κι όποιας άλλης θα βρεθεί στην ίδια κατάσταση.
Δεύτερον, η ταυτόχρονη «στήριξη» από δάνεια κρατών–μελών του ΔΝΤ είναι πράξη που παραβιάζει την συνθήκη της ΕΕ, αυστηροποιεί το Σύμφωνο Σταθερότητας σε βάρος των μικρών και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και βάζει τις ΗΠΑ, μέσω του ΔΝΤ στο μηχανισμός λήψης αποφάσεων της ευρωζώνης.
Τρίτον, θα εντείνει στο έπακρο τα αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση καθ’ υπαγόρευση του Συμφώνου Σταθερότητας, θα αυξήσει δραματικά την ανεργία και τη φτώχεια, θα ματαιώσει κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια και θα σβήσει κάθε δυνατότητα εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.
Τέταρτον, οι ευθύνες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του είναι τεράστιες. Αυτός είναι που επέλεξε για τον εαυτό του και για την Ελλάδα το ρόλο του πειραματόζωου. Χθες όχι μόνο δεν έλαβε κάτι συγκεκριμένο για την ελληνική οικονομία αλλά δέχτηκε να την θέσει υπό την απόλυτη κηδεμονία ομόφωνων αποφάσεων.
Πέμπτο, χρειάζεται να ανοίξει άμεσα στην Ελλάδα ένας δημόσιος διάλογος χωρίς προκαταλήψεις, προαπαιτούμενα και αυτονόητα, με τα εξής δύο βασικά ερωτήματα.
Τι προσφέρει σήμερα στην Ελλάδα η παραμονή στην ευρωζώνη, τι σημαίνει για το χρηματοοικονομικό πρόβλημα, για την ανάπτυξη, για το ξεπέρασμα της κρίσης, ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά;
Διαθέτει η κυβέρνηση την δημοκρατική νομιμοποίηση να εφαρμόσει το πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που της έχει επιβληθεί κι ό,τι άλλο θα ακολουθήσει, τι χρειάζεται να γίνει για να καλυφθεί το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου