Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Αυγέρης Κανάτας

Ο Αυγέρης Κανάτας γεννήθηκε το 1931 στην Άμφισσα όπου και έζησε έως το θάνατο του το 2001. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Ανωτάτη Βιομηχανική Αθηνών και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1951. Ταξίδεψε για καλλιτεχνική ενημέρωση στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη. Σε όλο το έργο του καταπιάνεται με το τοπίο και την προσωπογραφία, με ειδικότητα στην ακουαρέλα και στη σινική μελάνι, δύο απ’ τις δυσκολότερες τεχνικές της ζωγραφικής τέχνης. Είχε πάρει μέρος σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενώ μνημονεύεται στο Λεξικό Ελλήνων Ζωγράφων και Χαρακτών του Στέλιου Λυδάκη απ’ τις εκδόσεις Μέλισσα. Από τις... ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησαν και τρία λευκώματα με δουλειά του, το «Φωκίδα» (1981) με ακουαρέλες και σχέδια του από την Φωκίδα τις δεκαετίες του 70 και 80, το «Ταξιδεύοντας» (1987) με έργα του από τα ταξίδια του σε όλον τον κόσμο και το «Άμφισσα» (1997) με σχέδια του από την πόλη της Άμφισσας. «Πουθενά σε κανένα μέρος του κόσμου, πράγματα αντίθετα, όπως το φως και η σκιά, το άγριο και το ήμερο, το ψηλό και το χαμηλό, δεν συνυπάρχουν τόσο αρμονικά και δεν μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την παρουσία τους όπως εδώ πέρα, σ’ αυτό το κομμάτι γης. Συμπληρώνοντας το ένα το άλλο, συνθέτουν έναν τόπο με αισθητική μοναδικότητα. Και ο άνθρωπος που ρίζωσε σ’ αυτά τα χώματα έγινε και εκείνος δέκτης αισθητικών μηνυμάτων, απ’ την υπέροχη αυτή φύση και έδωσε με τον απαράμιλλο τρόπο τον καλύτερό του εαυτό, δένοντας τα γεμάτα αισθαντικότητα έργα του με αυτή τη γη.
Μιλάμε για τη Φωκίδα, την καρδιά της Ρούμελης, που στην τραχιά της γη ορθώνονται σωστοί κολοσσοί, ο Παρνασσός, η Γκιώνα και τα Βαρδούσια. Μπορεί να φαίνεται παράξενο αλλά σαν αφήσεις την Άμφισσα οδεύοντας για τον Βορρά, είναι σαν να εγκαταλείπεις ολόκληρο το γνωστό κόσμο.
Στο χώρο τούτου σμίγουν οι απαλές οριζόντιες γραμμές της πανάρχαιας λιοθάλασσας της Άμφισσας με τις τραχιές κατακόρυφες των Φραιδριάδων και της Κίρφης. Οι λιτοί χρωματισμοί και οι απλές και σε αρμονική αλληλουχία φόρμες δίνουν έντονα αφαιρετικά στοιχεία στον τόπο, τονίζοντας τη δωρικότητα της έξοχης αυτής της γης


Από το λεύκωμα του Αυγέρη Κανάτα «Φωκίδα»


Ο Αυγέρης Κανάτας με τη διαθήκη του έκανε δωρεά στο Δήμο Άμφισσας όλους τους αυθεντικούς πίνακες και τα σχέδια που περιέχονται στα λευκώματα «Άμφισσα» και «Φωκίδα» με την προοπτική να εκτίθενται στην υπο ίδρυση Πινακοθήκη του Δήμου. Εννέα χρόνια μετά η δωρεά αυτή συνεχίζει να μένει αναξιοποίητη μαζί με έργα-δωρεές άλλων καλλιτεχνών σε μια Πινακοθήκη που ποτέ δεν ιδρύθηκε.


Από amfissacity.blogspot.com/
Έργα στου καλλιτέχνη μπορείτε να βρείτε στο http://www.avyeriskanatas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου