Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Μια αρκούδα απο την ... Ιτέα και την Άμφισσα

Ο «Γιώργος»

Ο Γιώργος κατασχέθηκε το 1991 στην Άμφισσα από αρκουδιάρη, ο οποίος τον είχε αγοράσει από τσίρκο. Είναι περίπου 16 ετών, ζυγίζει 130 κιλά και είναι η μόνη αρκούδα του Καταφυγίου, που δεν είναι καφέ (Ursus arctos) αλλά μαύρη αμερικάνικη αρκούδα (Ursus americanus). Για δύο περίπου χρόνια ο Γιώργος φιλοξενήθηκε στον Ορειβατικό Σύλλογο Άμφισσας. Τον Αύγουστο του 1993 μεταφέρθηκε στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου. Η υγεία του ήταν γενικά καλή, χρειαζόταν όμως άμεσες... εξαγωγές των κυνοδόντων της κάτω γνάθου. Ο Γιώργος είναι μία αρσενική αρκούδα με όμορφη γυαλιστερή γούνα, αντιπροσωπευτική του είδους της, με μουσούδα σε ομαλή ίσια γραμμή. Είναι ήσυχος, αλλά και πεισματάρης. Είναι φιλικός με όλους και περνά τις περισσότερες ώρες του με την Τασούλα.
Αν θέλετε να γνωρίσετε και τις άλλες ιστορίες των αρκούδων του Αρκτούρου μπορείτε να τις βρείτε εδώ η φωτογραφία δεν είναι του Γιώργου αλλά μιας Ursus americanus

5 σχόλια:

  1. Ισως επρεπε να αλλαξετε τον τιτλο και να γραψετε το πιο σωστο Μια Αρκουδα απο την...ΙΤΕΑ.Ας σας πω λοιπον την ιστορια του ΄΄Γιωργου΄΄.Το αρκουδακι αυτο εμφανιστηκε στην Ιτεα μαζι με τρεις ΡΟΜΑ οι οποιοι του βαραγανε το τυμπανο κι ο κακομοιρης ο΄΄Γιωργος΄΄προσπαθουσε να σταθει στα πισω ποδια του και να χορεψει.Ειχε ενα χαλκα στη μυτη του που εσταζε αιμα, οι μπροστινες του πατουσες ηταν καμενες και ετρωγε πολυ ξυλο με ενα ραβδι.Ο ενας τον τραβαγε απο το σχοινι και τον κοπαναγε,ο αλλος βαραγε το τυμπανο και ο αλλος γυρναγε στα μαγαζια για λεφτα.Εκει μπροστα στην γωνια Καραισκακη και Μεταμορφωσεως τους σταματησα και εγινε η πρωτη φασαρια.Πεσανε κατι ΄΄ψιλες΄΄ και τους πηρα το αρκουδακι και πηγα λιγο πιο περα.Το εδεσα σέ ενα μαγαζι και καλεσαμε την αστυνομια.Οταν ηρθαν οι αστυνομικοι οι τρεις Ρομα τους εδειξαν καποιο χαρτι δηθεν ιδιοκτησιας και νομιμης αγορας.Οι αστυνομικοι μας ειπαν οτι δεν μπορουσαν να κανουν τιποτα και εφυγαν.Τοτε πηρα τηλεφωνο τον Κωστα Τσιπρα εκδοτη του περιοδικου Φυση και Οικολογια ο οποιος καλεσε παλι μετα στην αστυνομια και τους ανεφερε ενα νομο πως αυτοι πρεπει να πανε στο αυτοφωρο και να κατασχεθει η αρκουδα.Ετσι λοιπον καταφεραμε και κρατησαμε την αρκουδα ηρθαν πολλα παιδια την χαϊδευαν και της βαλαμε νερο και φαγητο.Υπαρχουν και αλλες λεπτομερειες αλλα μην σας κουραζω αλλο..Αυτη ηταν η ιστορια της αρκουδας απο την ΙΤΕΑ.than.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε τον φίλο αναγνώστη, than. για τα γεγονότα που μας ανέφερε.
    Μετά απο αυτά τα στοιχεία που μας αναφέρετε θα αλλάξουμε τον τίτλο και θα τον κάνουμε.

    "Μια αρκούδα από την ...Ιτέα και την Άμφισσα."

    Πάντως δεν θα μας κουράζατε αν μπορούσατε να αναφέρετε κι άλλες λεπτομέρειες του γεγονότος, ή αν γνωρίζετε να μας πληροφορήσετε για την φιλοξενία της από τον Ε.Ο.Σ. Άμφισσας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Filtato iteanet pou itn oi ''itiotes'' filoi tou Giorgou otn eprepe na ton swsoun?Pali kala pou vre8ike o kostas k o oreivatikos k telika metafer8ike stn Amfissa kai meta sto Arktouro.
    y.s H arkouda itn gia polla xronia sta palia sfageia tis Amfissas.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμαθα μετα απο χρονια οτι βρηκε καταφυγιο στον Αρκτουρο αλλα δεν ηξερα οτι ζει ακομη και χαρηκα πολυ τωρα που το ανεφερες ιτεανετ.Η πιο κρισιμη στιγμη στην ιστορια που σας ανεφερα πριν,ηταν οταν εφυγαν την πρωτη φορα οι αστυνομικοι λεγοντας οτι δεν μπορουσαν να κανουν τιποτα.Οι ρομα προσπαθησαν να παρουν πισω την αρκουδα καιεπιτεθηκαν.Την πηρα, μπηκα μεσα στο μαγαζι και την εδεσα σε ενα τραπεζι που βρηκα μπροστα μου εχοντας αυτους στη κυριολεξια κρεμασμενους πανω μου.Μετα εγινε πραγματικα η μαχη της αρκουδας.Απο το ξυλο που επεφτε και την φασαρια που γινοτανε,η μανα μου κατεβηκε να δει τι συμβαινει και επαθε σοκ.Ειδε μπροστα της μια αρκουδα, και εμενα εξω πια στο πεζοδρομιο να πλακωνομαι, φαντασου τη σκηνη.Μαζευτηκε κοσμος μετα και βρηκα την ευκαιρια και κλειδωσα την αρκουδα μεσα στο μαγαζι.Δεν ηξερα τι να κανω με την αρκουδα μεσα και τους ρομα απ`εξω.Οταν σκεφτηκα τον Τσιπρα και τον πηρα τηλεφωνο αυτος στο πρωτο τηλεφωνο που εκανε δεν εκανε τιποτα,αλλα στο δευτερο εβαλε ενα φιλο του εισαγγελεα και καθαρισε και ηρθε παλι η αστυνομια.Αρε ιτεανετ τι μου θυμισες,να`σαι καλα.than.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτη η αρκουδα ειναι μονο χορτοφαγος??
    Δημαρχους τρωει;Νομαρχες τρωει;Βουλευτες και πανω τρωει;
    Μηπως και απαλλαχτουμε απο αυτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή