Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Περιμένοντας την Γενική Συνέλευση των μετόχων του Ομίλου Μυτιληναίου.

Την Μεγάλη Τρίτη 30 Μαρτίου 2010 τελικά η Γ. Συνέλευση του Ομίλου Μυτιληναίου. Με μία βδομάδα καθυστέρηση όπως ανακοίνωσε ο Όμιλος, λόγο της εξαγοράς της EDESA HELLAS (εκεί δεν ανήκει και η Συμπαραγωγή της πρώην Αλουμίνιο της Ελλάδος σήμερα Αλουμίνιο;) αν και δεν καταλαβαίνουμε γιατί η καθυστέρηση αφού για την χρίση του 2009 είναι η συνέλευση. Μπορεί να είναι στους κανόνες ή στα παιχνίδια της χρηματιστηριακής αγοράς που για μας τους εργαζόμενους είναι ψιλά γράμματα αλλά μας ενδιαφέρει το γεγονός μια και θα μπορέσουμε να δούμε τ’ αποτελέσματα της επιχείρησης (τον ... ισολογισμό της Αλουμίνιο Α.Ε., επιτέλους) που εργαζόμαστε αλλά ίσως διακρίνουμε και τους στόχους.

Έχουμε γράψει πολλές φορές αλλά και το έχουμε τονίσει στην Διεύθυνση πως είναι υποχρεωμένη να μας δείχνει τους ισολογισμούς τριμήνων αλλά και να μας απαντάει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις. Η απάντηση που μας δίνει είναι πως δεν είναι υποχρεωμένη. Βέβαια πριν από τον μετασχηματισμό (απορρόφηση της Αλουμίνιο της Ελλάδος στον Όμιλο) αλλά και για όσους μήνες χρειαζόταν για να τακτοποιηθεί η Συμπαραγωγή, η Διεύθυνση μας παρουσίαζε στοιχεία, σήμερα κάνει το κορόιδο.

Πριν από τρία περίπου χρόνια η Διεύθυνση ενημέρωσε το Σωματείο για την απόφαση και τον σχεδιασμό του Ομίλου για την Αλουμίνιο της Ελλάδος. Τότε λοιπόν μας είχαν περιγράψει πως με απόφαση των μετόχων αποσύρεται η Αλουμίνιο της Ελλάδος από το χρηματιστήριο και γίνεται θυγατρική του Ομίλου. Επίσης μας ανακοίνωσαν πως αποσύρεται προσωρινά η επωνυμία Αλουμίνιο της Ελλάδος για περίπου έξι μήνες και θα ονομαζόμαστε Αλουμίνιο Α.Ε. Σε ερωτήσεις και απορίες, μας είπαν πως γίνονται αυτές οι αλλαγές που είναι αναγκαίες για ν’ αποσπαστεί η Συμπαραγωγή, πουληθεί και μετά θα επιστραφεί η επωνυμία Αλουμίνιο της Ελλάδος.

Σήμερα όχι μόνο δεν έχει επιστραφεί αλλά είδαμε την Συμπαραγωγή ν’ αλλάζει επωνυμίες όπως τα πουκάμισα και μάλιστα για κάποιο χρονικό διάστημα να ονομάζεται Αλουμίνιο της Ελλάδος!!! Λίγο πριν εξαγοραστεί η EDESA άλλαξε πάλι επωνυμία.

Η συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής ενέργειας και ατμού, Συμπαραγωγή, έχουμε τονίσει πολλές φορές πως σχεδιάστηκε και έγινε για τις ανάγκες της Αλουμίνιο της Ελλάδος. Με αυτοχρηματοδότηση της τότε εταιρίας Αλουμίνιο της Ελλάδος και με επιδοτήσεις του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Όμιλος έχει δηλώσει πως προτίθεται να επιστρέψει τις επιδοτήσεις, φυσικά γιατί υπάρχουν καταγγελίες αλλά και έρευνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εμείς οι εργαζόμενοι την Συμπαραγωγή την βλέπαμε ως την συνέχεια της Αλουμίνιο της Ελλάδος και με την απόφαση της κατασκευής της νιώσαμε μια ασφάλεια για το μέλλον μας. Γι’ αυτό τον λόγο και δεν είχαμε αντιδράσει όταν για το συγκεκριμένο έργο χρησιμοποιήθηκε το αποθεματικό της Αλουμίνιο της Ελλάδος. Και υπενθυμίζουμε πως οι εργαζόμενοι έχουν έννομο δικαίωμα για το αποθεματικό γιατί όταν κάποιες χρονιές ήταν να πάρουμε παραπάνω πριμ καλών οικονομικών αποτελεσμάτων, η εταιρία με αποφάσεις της Συνέλευσης μετέφερε μέρος από τα κέρδη στο αποθεματικό. Όταν τότε το Σωματείο αντέδρασε μας είπαν πως το αποθεματικό είναι για τις ανάγκες της επιχείρησης και για μελλοντικές επενδύσεις. Σήμερα όμως βλέπουμε να απομακρύνετε. Έτσι αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων να απαιτήσει πως αν απομακρυνθεί η Συμπαραγωγή από την Αλουμίνιο, τότε τα περίπου 120 εκατ. ευρώ να επιστραφούν σε μορφή επενδύσεων.

Αναφέρω όλα αυτά περισσότερο για τους νέους μετόχους και λιγότερο για τους μετόχους της Αλουμίνιο της Ελλάδος, γιατί ξέρουν καλά πως οι εργαζόμενοι δεν θέλουν μόνο ν’ αμείβονται καλά αλλά προσέχουν και βελτιώνουν τις εγκαταστάσεις. Συμβάλουν στην κερδοφορία, συμβάλουν όχι μόνο με την εργασία τους αλλά και με ιδέες τους. Τέλος νοιάζονται για τις επενδύσεις που έχουν σχέση με την ανανέωση παλιών εγκαταστάσεων, με επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και φυσικά τεχνολογίες που αυξάνουν την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων μας. Αλλά μεγαλύτερη σημασία για μας είναι επενδύσεις που έχουν σχέση με την ασφάλεια και το περιβάλλον. Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως πρέπει να έχουμε συμμάχους τους κατοίκους της περιοχής μας, που αλώστε οι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν δεσμούς.

Εμείς πάντα είμαστε της άποψης πως η επιχείρηση στεριώνει και αποδίδει όταν υπάρχει αρμονία μεταξύ των εργαζομένων, των μετόχων και της πολιτείας. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο πρώτα πρώτα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας.

Όλοι οι παλιοί εργαζόμενοι και μέτοχοι θυμόμαστε πως λειτουργούσε η Αλουμίνιο της Ελλάδος στα χρόνια της PECINE, τέτοια εποχή όλοι παίρναμε στα χέρια τ’ αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς και διαβάζαμε τα σχέδια της επιχείρησης για τα επόμενα χρόνια. Σίγουρα δεν μας ανέφερε τα πάντα, σίγουρα και ο τότε Όμιλος έκανε τα μαγειρέματα, όπως και φρόντιζε τα δικά του ΄΄παιδιά΄΄.

Αυτό όμως που βιώνουμε ως εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια για μας είναι πρωτόγνωρα. Μπορεί κάποιος να πει πως οφείλεται στην κρίση αλλά δεν είναι έτσι. Όλοι μας θυμόμαστε αυτό που είπε ο πρόεδρος στον κινηματογράφο, πως από δω και πέρα γνωρίζεται τον ιδιοκτήτη, έχει όνομα και διεύθυνση. Δυστυχώς όμως την μόνη διεύθυνση που έστειλε είναι η Διεύθυνση της Αλουμίνιο που αυτά που κάνει σίγουρα δεν είναι του κεφαλιού της. Να μην μας ενημερώνει για τους ισολογισμούς (εμείς θα ψάξουμε τον ισολογισμό στην Κύπρο γιατί εκεί πληρώνουμε, αρκετά, τι πληρώνουμε και σε ποιόν ανήκει η συγκεκριμένη εταιρία θα μας απαντήσει κανείς;) να καθυστερεί να καταβάλει το πριμ, να μειώνει θέσεις εργασίας για να τις μεταθέτει σε εργολαβίες (που κάποιοι από τα μεγαλοστελέχη έχουν συγγένεια…), να μην έχουμε ουσιαστικές επενδύσεις, ν’ ακούμε φυσικό αέριο αλλά να μην το βλέπουμε στις εγκαταστάσεις μας και να πληρώνει αυτό το εργοστάσιο υποχρεώσεις άλλων αντί να έχει το ίδιο όφελος.

Κύριοι, μέτοχοι. Αυτό το εργοστάσιο το λειτουργούμε από το 1960, έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές και σήμερα αρχίζει να εργάζεται η τρίτη γενιά και θέλουμε να το παραδώσουμε σε πολλές παραπάνω γενιές. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν ν’ απαξιώσει αυτό το εργοστάσιο γιατί εμείς ξέρουμε πως έχει πολλά να δώσει. Δεν θα επιτρέψουμε να μας χρησιμοποιήσετε για άλλους σκοπούς.

Αν είσαστε σωστοί και ειλικρινείς μαζί μας, ένα να ξέρεται πως εμείς αυτήν την επιχείρηση όπως την κρατήσαμε ψηλά έτσι θα συνεχίζουμε να την έχουμε. Αν όμως μας κοροϊδέψετε ας ρωτήσετε πως αγωνιζόμαστε γιατί δεν μεταφέρουμε στις νέες γενιές μόνο την βιομηχανική μας εμπειρία αλλά τους μεταφέρουμε και τις εμπειρίες μας από τους αγώνες που δώσαμε για να κρατήσουμε τον εργαζόμενο με αξίες, ήθος και με αξιοπρέπεια.
Από anexartitoi.gr

1 σχόλιο:

  1. Κάτοικε Αμαρουσίου,

    θέλω γερή υπεράσπιση του αφεντικού.

    Φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή