Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Μια βόλτα στον ήλιο της Τεχνόπολης στην έκθεση του Γαλαξιδιώτη ζωγράφου Γιώργου Μηνά

Tο ελληνικό φως και χρώμα, η φύση και ο βυθός της θάλασσας παρουσιάζονται στην έκθεση του Γαλαξιδιώτη ζωγράφου Γιώργου Μηνά με τίτλο «Μια βόλτα με τον ήλιο», που διοργανώνεται με την υποστήριξη της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων από τις 23 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου.

Κοχύλια, βότσαλα, κοράλλια, ψάρια, αλλά και πόρτες, παράθυρα, καράβια, και νησιώτικα τοπία απεικονίζονται στα έργα του καλλιτέχνη, με τον τελείως ανεξάρτητο και προσωπικό τρόπο του, που συνδυάζει τα στοιχεία της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής με αυτά της λαϊκής παράδοσης.

Χρησιμοποιώντας κυρίως, λάδι σε ξύλο ή καμβά, τα έργα του χαρακτηρίζονται από νατουραλισμό, παραστατικότητα, λεπτομερή μικρογραφική απόδοση και ελεύθερη φαντασία. Επηρεασμένος, πάντα, από τους δύο τόπους καταγωγής του, τα λιμάνια του Πειραιά και του Γαλαξιδίου, αποδίδει το υγρό στοιχείο με σχεδιαστική ακρίβεια, συνέπεια, ενάργεια και αγάπη. Πολυδιάστατος καθώς είναι, καταπιάνεται με την ... πέτρα, το σίδηρο και τον πηλό, ενώ μέσω των έργων του κυριαρχούν οι μάνες, οι γυναίκες, οι γοργόνες και τα ακρόπρωρα.

Ο Γιώργος Μηνάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1955, με καταγωγή από το Γαλαξίδι, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε μηχανικός και πέρασε με διάκριση στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλήνων Ζωγράφων, ενώ από το 2004 είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις σε Γαλαξίδι, Πειραιά, Νέα Υόρκη, Άμφισσα και στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Έχει λάβει, ακόμη, μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μόνιμα έργα του κοσμούν το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, την Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, τις πινακοθήκες της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και του Δήμου Γαλαξιδίου, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τις Galleries des Beaux Arts στο Μόντρεαλ του Καναδά, την Art Gallery Παναγόπουλος (Αθήνα και Ιτέα), καθώς και πολλές ιδιωτικές συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Από new.e-go.gr

Η ιστοσελίδα του: minas-galaxidiotis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου