Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2009

Η Θήβα ενάντια στην καύση απορριμάτων

Συγκέντρωση έγινε στο παλιό Δημαρχείο της πόλης της Θήβας.
Σκοπός της συγκέντρωσης ήταν η ενημέρωση των παρευρισκομένων, η ανταλλαγή γνώσεων για το θέμα της καύσης των απορριμάτων, η έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας αλλά και ο σχεδιασμός δυναμικών κινητοποιήσεων ώστε να αποτραπεί ο νέος περιβαλλοντικός εφιάλτης που πάει να εμφανισθεί πάνω από την πόλη της Θήβας και την ευρύτερη περιοχή, με την ... δημιουργία μονάδας καύσης απορριμμάτων στη Θήβα
ΨΗΦΙΣΜΑ
Η επικείμενη εγκατάσταση εργοστασίου «θερμικής επεξεργασίας» ήτοι καύσης απορριμμάτων, τεραστίων ποσοτήτων και οι ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της Θήβας και της ευρύτερης περιοχής, δημιούργησε μεγάλη ανησυχία και κοινωνική αναστάτωση.
Όσοι/ες συγκεντρωθήκαμε, σήμερα Τετάρτη 15/07/09 στο Δημαρχείο της Θήβας, ήτοι φορείς της πόλης και της περιοχής, αφού ενημερωθήκαμε και ανταλλάξαμε απόψεις γι’ αυτό το τόσο σοβαρό και κρίσιμο ζήτημα
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ προς κάθε κατεύθυνση ότι:
1. Είμαστε αντίθετοι με την καύση, η οποία θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους της περιοχής, θα επιβαρύνει το περιβάλλον και θα αυξήσει κατακόρυφα τα τέλη καθαριότητας.
2. Είμαστε αντίθετοι στη μέθοδο της καύσης των απορριμμάτων που εντείνει την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής (ενδεικτικά εξασθενές χρώμιο, βαρέα μέταλλα, αέριοι ρύποι, τοξικά απόβλητα κλπ).
3. Είμαστε αντίθετοι στη μέθοδο της καύσης των απορριμμάτων που θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια πραγματικής ανακύκλωσης με συμμετοχή των πολιτών.
4. Είμαστε αντίθετοι στη μέθοδο της καύσης των απορριμμάτων, η οποία θα συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
5. Είμαστε αντίθετοι με την εγκατάσταση μιας τόσο ρυπογόνου βιομηχανίας, η οποία θα εξελιχθεί προοπτικά σε μια βραδυφλεγή « βόμβα» στα θεμέλια της πόλης και θα μετατρέψει -μαζί με τις άλλες ρυπογόνες βιομηχανικές και ενεργειακές δραστηριότητες- τη Βοιωτία σε σκουπιδότοπο.
6. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και διατρανώνουμε τη θέλησή μας να αγωνισθούμε, όλοι μαζί, με κάθε πρόσφορο μέσο για την αποτροπή ενός τέτοιου εφιάλτη.
7. Διεκδικούμε μια διαχείριση των αποβλήτων που θα δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη, την μείωση της ποσότητας των σκουπιδιών και την πραγματική ανακύκλωση – κομποστοποίηση για το σύνολο των απορριμμάτων.

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:
Βουλευτές: Γιαννάκης Μιχάλης
Δήμαρχοι: Σχηματαρίου, Τανάγρας,Θίσβης,Θεσπιών.
Κόμματα: Αντιπροσωπεία Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ.
Εκπρόσωπος Οικολόγων Πράσινων.
Νομαρχιακοί Σύμβουλοι: Αγγέλου Δημήτριος
Από το Δήμο Θήβας: Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαμής, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΘ κ Χαλβατζής, και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γουρνής, Σκούμας, Κουρκούτης.
Ο πρόεδρος της ΔΕΠΟΔΑΘ κ. Τσοκανής.
Εκπρόσωποι φορέων: ΕΛΜΕ Βοιωτίας, Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος, εκπρόσωπος κίνησης «Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα», Εκπρόσωποι ΙΤΑΠ, εκπρόσωποι από το «Δίκτυο για τη σωτηρία του Ασωπού και του Ευβοϊκού», εκπρόσωποι «Συμπαράταξης Βοιωτών για το Περιβάλλον» και «Θηβαίοι Πολίτες για το Περιβάλλον»
Στην εκδήλωση παρευρέθη και εισηγήθηκε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο κ. Κιρκίτσος Φίλιππος, μέλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης». Η παρουσία του και η παρέμβασή του ήταν καταλυτική, αφού έδωσε πλήρη απάντηση σε όλα τα ερωτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου