Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Η εκδήλωση για τα μεταλλεία απο τους Πολίτες στο Προσκήνιο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  22-4-2013
Φίλοι & φίλες

Το Σάββατο 20-4-2013 έγινε στο Δημαρχείο Ιτέας η προγραμματισμένη από την δημοτική κίνηση ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ & ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ».
Την εκδήλωση παρακολούθησε και συμμετείχε πλήθος κατοίκων....
Διαβάστηκε χαιρετισμός από επιτροπές αγώνα κατοίκων Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.
Στις παρακάτω διευθύνσεις υπάρχουν το βίντεο για το Κοκκινάρι Αγ. Ευθυμίας που παίχτηκε στην εκδήλωση, αποσπάσματα από τον χαιρετισμό των επιτροπών Χαλκιδικής  καθώς και οι τρείς πρώτες τοποθετήσεις ομιλητών.

  http://www.youtube.com/watch?v=W5NfZfTk7-8 Κοκκινάρι Αγ. Ευθυμία

http://youtu.be/SquzclsGERU παρεμβάσεις των κκ Δ. Μπάκα  Μ. Ανδρεοπούλου και Τ. Μέγκου

http://youtu.be/fBNltjJ0LTs    http://youtu.be/lp1Bx7O4H4s αποσπάσματα από τον χαιρετισμό του συντονιστικού φορέων Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.



ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ….                       

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ
https://soshalkidiki.wordpress.com/
Φίλες και φίλοι,
Σας απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό από την δοκιμαζόμενη, αλλά πάντοτε μαχόμενη Χαλκιδική. Λυπόμαστε πολύ που, αν και θα το θέλαμε τόσο, δε μπορέσαμε να είμαστε μαζί σας στη σημερινή εκδήλωση.
Ο αγώνας της Χαλκιδικής ενάντια στις καταστροφικές μεταλλευτικές δραστηριότητες μετρά πολλά χρόνια. Είναι ένας αγώνας δύσκολος και μακρύς, και απαιτεί δύναμη, υπομονή και επιμονή. Τον τελευταίο καιρό καταβάλλεται μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια για φίμωση, τρομοκράτηση και καταστολή του κοινωνικού κινήματός αντίστασης.
Οι κινητοποιήσεις μας έχουν, κατά πλειοψηφία, αντιμετωπιστεί με αδικαιολόγητη αστυνομική βία, χρήση απαγορευμένων χημικών ερεθιστικών ουσιών, πλαστικές σφαίρες, ανθρωποκυνηγητό, ξυλοδαρμούς, αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις (γεγονότα που καταγγέλονται και από τη Διεθνή Αμνηστεία). Μετά τον εμπρησμό στις εγκαταστάσεις της
Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, η αστυνομική αυθαιρεσία και κρατική τρομοκρατία ξεπέρασε κάθε όριο. Αστυνομοκρατία στα χωριά μας, αθρόες και τυφλές προσαγωγές πολιτών ακόμη και ανηλίκων, εξαφανίσεις και απαγωγές συνανθρώπων μας, άσκηση ψυχολογικής και σωματικής βίας κατά τις ανακρίσεις, παράνομη λήψη γενετικού υλικού.
Αποκορύφωμα (νομίζαμε τότε!) η, στρατιωτικού τύπου εισβολή μονάδων ΜΑΤ και ΕΚΑΜ στην Ιερισσό στις 7 Μαρτίου. Δε δίστασαν να ρίξουν δακρυγόνα στον προαύλιο χώρο του σχολείο προκαλώντας στους μαθητές αναπνευστικά προβλήματα, λιποθυμίες και κρίσεις πανικού. Την ίδια ώρα που τα παιδιά μας λιποθυμούσαν, αστυνομία και πολιτική ηγεσία
διέψευδαν την οποιαδήποτε χρήση χημικών. Την Τετάρτη 10 Απριλίου, 3 π.μ. πάνοπλοι άντρες των ΕΚΑΜ, παραβιάζοντας τις εξώπορτες εισέβαλαν σε δύο σπίτια, και συνέλαβαν δύο οικογενειάρχες μπροστά στα μάτια
των ανήλικων παιδιών τους. Με την απειλή όπλων εμπόδισαν την επικοινωνία των συγγενών και δεν επέτρεψαν στους συλληφθέντες ούτε να ντυθούνε. Οι συλληφθέντες κρατήθηκαν στην Γενική Αστυνομική Δ/νση Θεσσαλονίκης, μέχρι την Κυριακή 14 Απριλίου οπότε και απολογήθηκαν στον Ανακριτή και αποφασίστηκε η προφυλάκισή τους.
Οι δικηγόροι καταγγέλουν σωρεία παρατυπιών και δικονομικών αυθαιρεσιών και μιλάνε για συνθήκες Κομαντατούρ και βιασμό της δημοκρατίας.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιχείρηση φίμωσης, συκοφάντησης και στοχοποίησης του αγώνα μας έχουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, τα μέσα φιλοτεχνούν ένα κλίμα εμφύλιας σύρραξης με πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες και φιλοξενώντας
μόνο απόψεις υπέρ της επέκτασης της μεταλλευτική δραστηριότητας. Έτσι μια επένδυση που υποστηρίζεται από ελάχιστους κατοίκους και τους εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός, παρουσιάζεται ως το μήλον της έριδος που μας έχει διχάσει. Οι ρεπόρτερ δεν αναφέρονται ποτέ στο πλήθος επιστημονικών στοιχείων που τεκμηριώνουν το τεράστιο οικολογικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Αντίθετα, υιοθετούν πλήρως τη θέση της εταιρείας περί “βιώσιμης ανάπτυξης” και “θέσεων εργασίας” χωρίς καν να αναφέρονται στην σκανδαλώδη μεταβίβαση της εταιρείας στον κ. Μπόμπολα και την απώλεια τεράστιων εσόδων για το ελληνικό κράτος.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δ.Τρίμης και η πρόεδρος του Β΄ πειθαρχικού, με δημόσιες δηλώσεις τους κατήγγειλαν την διαπλοκή στην ενημέρωση και καλούσαν τους δημοσιογράφους να εφαρμόσουν την δεοντολογία. Επί ματαίω…
Η εισβολή των ΜΑΤ στο χωριό μας την Τσικονοπέμπτη ήταν η αποκορύφωση της προπαγάνδας:
• Όταν τα ΜΑΤ εισέβαλαν κυριολεκτικά στο χωριό μας και οι ρεπόρτερ μετέδιδαν πως «αναγκάστηκαν αφού εμείς αρνούμασταν τις κατ’ οίκον έρευνες».
• Όταν δακρυγόνα έπεφταν μέσα στην αυλή στο σχολείο μας και οι ρεπόρτερ δεν τα έβλεπαν
• Όταν όταν τα παιδιά μας θέλησαν να καταγγείλουν στις κάμερες, ξαφνικά, κάποιοι άρχισαν να κόπτονται για την προστασία των ανηλίκων.
Λίγες μέρες αργότερα, στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, η αστυνομία εντελώς αυθαίρετα απαγόρευσε από στους φωτορεπόρτερ να ανέβουν στον Λευκό Πύργο για να πάρουν πανοραμικά πλάνα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ ζήτησε εξηγήσεις από την ΕΛ.ΑΣ. και δεν τις έλαβε ποτέ. Μεγάλα Μέσα στην ηλεκτρονική τους έκδοση μετέδιδαν πως στην πορεία κατέβηκαν 6.000 άνθρωποι. Ήταν πάνω από 20.000 και μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων. Την επομένη είδαμε τα ίδια αυτά ΜΜΕ να κυκλοφορούν με πανάκριβο 4σελιδο διαφημιστικό ένθετο της Ελντοράντο.
Είναι προφανές πως στη Χαλκιδική, εκτός από το κράτος δικαίου, παρα-βιάζεται και η αλήθεια. Τα ΜΜΕ της διαπλοκής λειτουργούν ως προπαγανδιστικός μηχανισμός που πνίγει τη φωνή μας, όταν δεν την αλλοιώνει ή δεν την εξαφανίζει εντελώς.
Τί είναι αυτό που προσπαθούν να πνίξουν; Ποιό είναι το περιβαλλοντικό
έγκλημα της ΒΑ Χαλκιδικής; Έγκλημα είναι να ονομάζεις “επένδυση” την καταστροφή πόρων που είναι απαραίτητοι για τη ζωή, και να πλήξεις περιβαλλοντικά μια περιοχή για πάντα. Έγκλημα είναι να καταστρέψεις κάτι που ποτέ ο άνθρωπος δεν μπόρεσε να δημιουργήσει. Έγκλημα
είναι να χωροθετείς εξόρυξη στον μεγαλύτερο υδροφορέα της Χαλκιδικής.
Φίλες και φίλοι, έχουμε ελάχιστους διαύλους επικοινωνίας μαζί σας: το ίντερνετ ασφαλώς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετρημένα στα δάχτυλα ραδιόφωνα, περιοδικά κι εφημερίδες. Έτσι, ο μόνος τρόπος να φτάσει η φωνή μας στον κόσμο είστε όλοι εσείς που βρίσκεστε σήμερα εδώ.
Μιλήστε για αυτά που θα ακούσετε, πέστα τα στον διπλανό σας. Η σιωπή μας είναι ο χρυσός τους. Ο δικός μας χρυσός είναι η αντίσταση και η αλληλεγγύη.
Μπορείς να ξεγελάς πολλούς, για πολύ – άλλα όχι όλους για πάντα.
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς__


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου