Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Ξεκίνησε το ντόμινο των χρεοκοπιών στην Ευρωζώνη. Η Κύπρος στο μάτι του κυκλώνα.

Με μπουλτόζα μπροστά στην Τράπεζα
Η απόφαση του Ευρωγκρούπ για κατάσχεση των καταθέσεων σε ποσοστό 9,9% και 6,75% ανάλογα με το ύψος τους από το Κυπριακό Κράτος, μέσω φορολογίας είναι μια απόφαση που δεν είναι σαν τις προηγούμενες, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου αλλά και όλων των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Η φυγή των καταθέσεων είναι δεδομένη τόσο από τις Κυπριακές Τράπεζες όσο και από της χώρες του υπερχρεωμένου Νότου.
Οι επιδιώξεις των τραπεζιτών φαίνεται πλέον να καταλήγουν στην καταστροφή κρατών, μιας και η ...
Κύπρος δεν θα μπορέσει να αντέξει τις πιέσεις και θα γίνει μια μαριονέτα στα χέρια τους. Ο νέος πρόεδρος Αναστασιάδης διαλύει την χώρα του σε χρόνο ρεκόρ για να υπηρετήσει το διεθνές κύκλωμα τραπεζιτών κι κερδοσκόπων. Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να βάλουμε ένα φρένο σε αυτούς που μας οδηγούν στην καταστροφή. Ο λαός της Κύπρου και οι αντιδράσεις του  είναι σήμερα ο πρωταγωνιστής και θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αυτά που θα ακολουθήσουν, δεν μπορούμε παρά να είμαστε αλληλέγγυοι μαζί του.
Ιτεανετ,

Πως αντιδρούν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης στο «κούρεμα»

Σοκ στην Κύπρο από την απόφαση του Eurogroup γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ. Πώς μεταδίδουν τις αντιδράσεις στην Κύπρο.
Στις αντιδράσεις του κόσμου και στο αιφνίδιο της απόφασης του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων, εστιάζονται δημοσιεύματα του ξένου Τύπου σήμερα.

Το πρακτορείο Reuters γράφει ότι η απογοήτευση καθώς η καθυστέρηση ενός πακέτου διάσωσης μετατράπηκε σε οργή και δυσπιστία καθώς οι νησιώτες ξύπνησαν με την είδηση ότι οι αποταμιευτές θα πληρώσουν μέρος της συμφωνίας για την αποτροπή εθνικής χρεοκοπίας. Σε μια ριζική αλλαγή, προσθέτει, από τις προηγούμενες διασώσεις χωρών της ευρωζώνης όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι υπουργοί Οικονομικών σύναψαν συμφωνία δανεισμού του υπερχρεωμένου νησιού ύψους € 10 δις (8 δις δολάρια).

Μικρές ουρές, συνεχίζει το πρακτορείο, δημιουργήθηκαν στα ΑΤΜ των τραπεζών σε όλο το νησί για να κάνουν αναλήψεις, ενώ τα υποκαταστήματα των Συνεργατικών Ιδρυμάτων έκλεισαν σήμερα για να αποφύγουν τις αναλήψεις καταθετών.

Το σχετικό νομοσχέδιο, αναφέρεται, πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή πριν ανοίξουν την Τρίτη, καθώς η Δευτέρα είναι αργία. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε στο Reuters ότι η αρχική του αντίδραση ήταν έκπληξη (shock). «Η απόφαση είναι πολύ χειρότερη απ’ ότι περιμέναμε και αντίθετα με ό,τι μας διαβεβαίωνε η κυβέρνηση μέχρι και χθες το βράδυ».

Ευρωπαϊκές ιστοσελίδες όπως η eubussinnes, επισημαίνουν πως η συμφωνία στο Eurogroup προκάλεσε σοκ στην Κύπρο. Το σχόλιο του οικονομικού αναλυτή, Sony Kapoor στο tweeter « Αγαπητοί κύριοι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες ο καιρός να αποσύρετε τις καταθέσεις σας ήταν την περασμένη εβδομάδα, δεν υπάρχει νόημα τώρα». Το σχόλιο αυτό, γράφει, ακολουθήθηκε από έντονα σχόλια άλλων followers.

Το BBC επισημαίνει το σοκ που προκάλεσε το κούρεμα κατά 10% περίπου στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, ως μέρος της συμφωνίας του Eurogroup για τα 10 δις ευρώ. Οι καταθέτες, αναφέρει, έκαναν ουρά στα ΑΤΜ για ανάληψη χρημάτων. Μεταδίδει τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για «οδυνηρή» απόφαση ώστε να αποφευχθεί μια άτακτη χρεοκοπία.

Επισημαίνεται ότι η Κύπρος είναι η τρίτη μικρότερη οικονομία της ευρωζώνης και η πέμπτη χώρα μετά τις Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία που αποτείνεται για οικονομική βοήθεια. Η χώρα, γράφει, αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα μετά την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, όπου οι κυπριακές τράπεζες έχουν κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις.

Το BBC σημειώνει πάντως ότι ο κόσμος στην Κύπρο μιλά για «κλέψιμο» προτάσσοντας μάλιστα τη σχετική δήλωση ενός Βρετανού που ζει μόνιμα στην Κύπρο. «Συνταξιοδοτούμαστε, ερχόμαστε στην Κύπρο και καταθέτουμε τα λεφτά μας κι έρχονται αυτοί (η ΕΕ) και απλά παίρνουν τα λεφτά μας χωρίς έγκριση και μας λένε ότι έχουμε μετοχές σε μια χρεοκοπημένη τράπεζα». Στο ρεπορτάζ υπάρχουν δηλώσεις – αντιδράσεις και άλλων πολιτών – καταθετών. Σημειώνεται δε ότι η Ρωσία αναμένεται να βοηθήσει επιμηκύνοντας την αποπληρωμή του δανείου των 2,5 δις ευρώ που είχε δώσει στην Κύπρο.

Το βρετανικό δίκτυο επικαλείται το ΑΡ στο οποίο κύπριοι τραπεζίτες δήλωσαν ότι οι καταθέτες έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους εκτός από το ποσό που ορίζει το κούρεμα.

Η τουρκική Χουριέτ σε ανταπόκριση από την κατεχόμενη Λευκωσία γράφει ότι ο κόσμος τρέχει στα ΑΤΜ για να κάνει αναλήψεις ενώ κάνει ειδική αναφορά στο άτομο με την μπουλντόζα που πήγε σε υποκατάστημα συνεργατικής τράπεζας για να πάρει τις καταθέσεις του.

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι η απόφαση του κουρέματος στις καταθέσεις λήφθηκε ξημερώματα Σαββατοκύριακου καθώς – όπως γράφει – οι κυπριακές τράπεζες θα είναι κλειστές για τρεις ημέρες, λόγω της αργίας και της Καθαρής Δευτέρας και θα αποκλειστεί έτσι η φυγή κεφαλαίων.

Το τ/κ πρακτορείο ειδήσεων γράφει πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης υπό πολύ σκληρές προϋποθέσεις έδωσαν το πράσινο φως για την διάσωση της «ε/κ διοίκησης». Γίνεται δε αναφορά στις χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ, Μιχάλη Σαρρή και του Επιτρόπου, Όλι Ρεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου