Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Αποφασίστηκε η επιστράτευση των ναυτεργατών

Η ακροδεξιά τρικοματική κυβέρνηση της Τρόικας επιστράτευσε και τους Ναυτεργάτες. Θα πρέπει να μάθουν να εργάζονται χωρίς δικαιώματα με ελάχιστους μισθούς για να μην  φορολογηθούν οι εφοπλιστές...

Της Μαρίνας Μάνη


Ξεκίνησαν οι διαδικασίες της επιστράτευσης οι οποίες θα έχουν υλοποιηθεί μέχρι το βράδυ, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η επίδοση των φύλλων πορείας στους ναυτεργάτες, ώστε τα ξημερώματα να προσέλθουν στις δουλειές τους. Την επιστράτευση ανακοίνωσε και επίσημα ο υπουργός Ναυτιλίας, Κώστα Μουσουρούλης....


Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν η απόφαση έχει τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δυο κυβερνητικών εταίρων και κυρίως της ΔΗΜΑΡ της οποίας τα στελέχη μέχρι αργά το μεσημέρι σήμερα υποστήριζαν την εκδοχή της αναμονής μέχρι και αύριο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζουν ότι προκρίθηκε η ανάγκη να υλοποιηθεί η απόφαση της επιστράτευσης καθώς το τελεσίγραφο που είχε θέσει στους απεργούς μέχρι αύριο το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης κατέστη ανενεργό μετά την σημερινή απόφαση της ΠΝΟ, έστω και με οριακή πλειοψηφία, για νέα 48ωρη απεργία.

Σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αναφέρει: "Ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην ακτοπλοΐα, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων του κλάδου, ήταν πολυήμερος και εξαντλητικός.

Εκ μέρους της Κυβέρνησης καταβλήθηκε, έντιμα και καλόπιστα, κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποτραπούν τα αδιέξοδα, να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και να επανέλθει η ομαλότητα στην κοινωνική και οικονομική ζωή ιδιαίτερα των νησιών.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, καθώς και οι αρμόδιοι παράγοντες του Υπουργείου, είχαν διαρκείς επαφές και συνεργασία με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Στην τελευταία συνάντηση με την ΠΝΟ, που έλαβε χώρα χτες, Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ανταποκρίθηκε θετικά σε καίρια αιτήματα που είχαν θέσει επιτακτικά οι ναυτεργάτες, όπως η δέσμευση των ακτοπλόων για έναρξη διαπραγματεύσεων για συλλογική σύμβαση εργασίας, η διασφάλιση της χρηματοδότησης του Οίκου Ναύτου και η αναβάθμισή του και η αυτοτέλεια του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας.

Ο Υπουργός ανακοίνωσε επίσης στην ΠΝΟ τη χρηματοδότηση πολιτικών ενίσχυσης της απασχόλησης των ναυτικών, μέσω κοινοτικών κονδυλίων.

Στην ίδια συνάντηση η ΠΝΟ ενημερώθηκε και για τη δέσμευση στην εξόφληση των οφειλών των ακτοπλοϊκών εταιρειών στους εργαζόμενους.

Οι διατάξεις του υπό κατάθεση νομοσχεδίου που αφορούν στην ακτοπλοΐα είναι απολύτως απαραίτητες για τη διατήρηση στο ακέραιο, τώρα και στο μέλλον, των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και κατά συνέπεια τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των ναυτεργατών. Καμία διάταξη του νομοσχεδίου δεν επηρεάζει αρνητικά τη συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών.

Αιτήματα όπως η «μηδενική φορολόγηση» του εισοδήματος των ναυτικών και η συνολική επαναφορά «στο προ των μνημονίων καθεστώς» δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν,όπως για κανένα κλάδο, υπό την παρούσα δύσκολη συγκυρία για τον τόπο.

Πολλά από τα σωματεία των ναυτεργατών αντελήφθησαν ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων τους και ζήτησαν την αναστολή της απεργίας. Δυστυχώς, οριακά επικράτησαν αρτηριοσκληρωτικές και μικροπολιτικές αντιλήψεις, που δεν επέτρεψαν αυτό να γίνει εφικτό, ώστε τα νησιά μας να αποκτήσουν και πάλι το μοναδικό μέσο επικοινωνίας που διαθέτουν, τόσο μεταξύ τους όσο και με την ενδοχώρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες και με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, που αποτελεί πνεύμονα ζωής για τη νησιωτική Ελλάδα, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, κηρύσσεται πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων και εξουσιοδοτείται ο Υπουργός να προβεί σε επίταξη των υπηρεσιών των πληρωμάτωντων ανωτέρω πλοίων".

Εν τω μεταξύ, με δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας, Κωστής Μουσουρούλης σημείωσε πως: Η απόφαση αφορά έναρξη από αύριο 06:00 το πρωί, ωστόσο εφόσον πληρώματα και εταιρείες λάβουν τα φύλλα επίταξης και συμφωνήσουν μπορούν τα πλοία να αναχωρήσουν άμεσα".

Συνάντηση Σαμαρά - Στουρνάρα

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό έχει απόψε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας για όλα τα ανοιχτά οικονομικά θέματα, ενώ αύριο το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών θα συζητήσει επ’ αυτών με τους εκπροσώπους των τριών συγκυβερνώντων κομμάτων ενόψει της σύσκεψης κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 18.00.

ΠΝΟ: Αντιδημοκρατική και επαίσχυντη η απόφαση για επιστράτευση

Για "αντιδημοκρατική  και επαίσχυντη απόφαση" της κυβέρνησης για την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών  κάνει λόγο η ΠΝΟ σημειώνοντας ότι η απεργία είναι νόμιμη "με αιτήματα απόλυτα εύλογα και δίκαια τα οποία έχουν να κάνουν με την ίδια την επαγγελματική επιβίωση ενός κλάδου που επί σειρά δεκαετιών προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα και στην εθνική οικονομία".

"Η Διοίκηση της  Ομοσπονδίας αψηφώντας και πάλι το απαράδεκτο για μια δημοκρατική και μάλιστα ευρωπαϊκή χώρα, μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης απεφάσισε τη συνέχιση της απεργίας στα λιμάνια του νομού Αττικής και καλεί τους ναυτεργάτες να συνεχίσουν με την ίδια ένταση τον αγώνα και ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν θα καθορίσει την παραπέρα στάση της", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΠΝΟ και προσθέτει:

"Ο αγώνας πρέπει να περιφρουρηθεί και να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα σε κάθε πλοίο στα λιμάνια της  Αττικής.

Η Διοίκηση καταγγέλλει  σε όλους τους τόνους και με κάθε μέσο την αδιαλλαξία που επιδεικνύει η Κυβέρνηση και ο ΥΝΑ για την αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων της ναυτεργασίας.

Συγχρόνως αποδοκιμάζει και καταγγέλλει τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης τόσο με τη λήψη της απαράδεκτης αντιδημοκρατικής απόφασης για την πολιτική επιστράτευση – την οποία και απαιτεί άμεσα να ανακαλέσει – όπως και την απαράδεκτη στάση της κατά τη διάρκεια της απεργίας με τη χρήση απεργοσπαστικού μηχανισμού.

Εκφράζει τις πιο θερμές ευχαριστίες της προς τους ναυτεργάτες που παρά τις πιέσεις και τις απειλές με απαράμιλλο σθένος ανταποκρίθηκαν και ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του αγώνα και συμμετέχουν μαζικά στην απεργία.

Η Διοίκηση της ΠΝΟ χαιρετίζει την πρωτοφανή αλληλεγγύη και συμπαράσταση που εκδηλώνεται από δεκάδες συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς της χώρας, στην απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών.

Ήδη η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών  Ελλάδας απεφάσισε την κήρυξη 24ωρης Παν-Αττικής απεργίας ενώ παράλληλα και η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά απεφάσισε 24ωρη Παν-Πειραϊκή απεργία.

Είναι αξιοσημείωτο και χαρακτηριστικό ότι οι κυβερνήσεις για τέταρτη  φορά καταφεύγουν στην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών προκειμένου  να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα.

Είναι βέβαιο ότι και αυτή τη φορά θα αποτύχουν".



ΣΥΡΙΖΑ: Καταδικάζει την επιστράτευση ναυτεργατών


Η τρικομματική κυβέρνηση με τη σημερινή της απόφαση να επιστρατεύσει τους απεργούς ναυτεργάτες επιβεβαιώνει την προσήλωση της στο δόγμα της καταστολής οποιασδήποτε κινητοποίησης που στοχεύει να αποτρέψει το καταστροφικό της έργο, αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά και την επιστράτευση των απεργών της ΣΤΑ.ΣΥ (ΗΣΑΠ, Μετρό, Τραμ) η νέα αυτή απόφαση θέτει σε καραντίνα το δικαίωμα οποιασδήποτε κατηγορίας εργαζομένων να αντιστέκεται στην ισοπέδωση της κοινωνίας, προσθέτει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ οι ναυτεργάτες επιστρατεύονται επειδή διεκδικούν:

* τις θέσεις εργασίας τους οι οποίες θα μειωθούν κατά χιλιάδες ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες
* το δικαίωμα τους να υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να αμείβονται με αξιοπρεπείς αμοιβές στα ποντοπόρα πλοία και όχι με αμοιβές αντίστοιχες των ναυτεργατών που προέρχονται από τριτοκοσμικές χώρες
* τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται τους τελευταίους πολλούς μήνες από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες
* την απόσυρση του νομοσχεδίου που μειώνει τα δρομολόγια των πλοίων προς τα νησιά και τα οδηγεί στην ερήμωση και τους κατοίκους τους στην απομόνωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ καταδικάζει την επιλογή της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους ναυτεργάτες και την καλεί να προχωρήσει στη μόνη ρεαλιστική λύση: την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου που διαλύει τη ναυτιλία προς όφελος των εφοπλιστικών συμφερόντων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου