Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΥΝ ΤΗ ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΛΑΝΕ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΚΑΠΝΟ

Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ
Κοινό μυστικό για τους θεριακλήδες καπνιστές -και όχι μόνο- αποτελεί το γεγονός της ανεξέλεγκτης διακίνησης και διάθεσης στην αγορά σε πολλές καπνοπαραγωγικές περιοχές από ορισμένους καπνοπαραγωγούς τόνων χύμα και αφορολόγητου καπνού, ο οποίος αποτελεί την πρώτη ύλη για το δημοφιλές «στριφτό».
 Και αυτό γιατί άλλο; Αποφέρει σημαντικά κέρδη στους επιτήδειους παραγωγούς, καθώς παρακάμπτουν τη νόμιμη και υποχρεωτική διάθεση της παραγωγής τους σε εταιρείες καπνεμπόρων και διά της πλαγίας οδού διαθέτουν αφορολόγητα το προϊόν τους στην αγορά. Ηδη το ΣΔΟΕ Στερεάς Ελλάδας έχει εντοπίσει περιπτώσεις καπνοπαραγωγών στη Φωκίδα, τη Φθιώτιδα και την Αιτωλοακαρνανία που εμπορεύονται την παραγωγή τους σε σημεία λιανικής πώλησης, χωρίς φυσικά να υποβάλλονται σε οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση. Η έκταση του λαθρεμπορίου καπνού έχει κινητοποιήσει τις ...
ελεγκτικές και διωκτικές αρχές, καθώς η παράκαμψη της νόμιμης οδού έχει ως αποτέλεσμα να προκύπτουν διαφυγόντες φόροι για το Δημόσιο ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο.


Χωρίς παραστατικά

Το πιο πρόσφατο περιστατικό διάθεσης τόνων καπνού στην αγορά εντοπίστηκε τυχαία στο Πολύδροσο Φωκίδας, όταν πιάστηκε φορτηγό από το ΣΔΟΕ να μεταφέρει τόνους καπνού χωρίς παραστατικά και για άγνωστο παραλήπτη.

Ο καπνοπαραγωγός, που διατηρεί αποθήκη στην περιοχή, δεν είχε υπογράψει -όπως προβλέπεται- σύμβαση για τη διάθεση του προϊόντος του με καμία εταιρεία εμπορίας καπνού, προκειμένου στη συνέχεια να διατεθεί σε καπνοβιομηχανία. Το απίστευτο στην περίπτωση αυτή είναι ότι ο συγκεκριμένος καπνοπαραγωγός φαίνεται να ελάμβανε και επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ύψους 150.000 ευρώ το χρόνο, ενώ το άνοιγμα των τραπεζικών του λογαριασμών έφερε στο φως δεκάδες συναλλαγές 400.000 - 500.000 ευρώ το χρόνο.

Το παραεμπόριο ή λαθρεμπόριο καπνού, μας έλεγε στέλεχος του ΣΔΟΕ, έχει εξαπλωθεί σε όλες τις καπνοπαραγωγούς περιοχές της χώρας και αρκετοί παραγωγοί έχουν φθάσει στο σημείο να πωλούν χύμα και αφορολόγητα τον ανεπεξέργαστο καπνό τους σε επιλεγμένα σημεία επεξεργασίας ή λιανικής πώλησης.

Η στροφή του κόσμου στα «στριφτά» τσιγάρα έδωσε το πάτημα για την άνθηση του φαινομένου, την ίδια στιγμή που άλλα κυκλώματα εισάγουν μέσω τρίτων χωρών από τη στεριά και τη θάλασσα τόνους πακέτων τσιγάρων στα οποία έχουν αντιγράψει τα νόμιμα σήματα καπνοβιομηχανιών και έχουν επικολλήσει ακόμη και τις γνωστές φορολογικές ετικέτες.
http://www.enet.gr/

2 σχόλια:

  1. Απιστευτη ειδηση...συγκλονιστικα,κ μετα θελουμε να παμε μπροστα ως χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καληνυχτα φιλε μου.........μα καλα που ζεισ????/

      Διαγραφή