Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

«Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει!» Εισαγόμενο σιτάρι γίνεται Ελληνικό αλεύρι με τις ευλογίες της κυβέρνησης



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 06.12.2012
«Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει!»

Αναφερόμαστε στο διαφωτιστικότατο ρεπορτάζ του Πέτρου Αλεξανδρή της AGRONEWS στις 04.12.2012 για την παρουσίαση του νέου ιδιωτικού προτύπου πιστοποίησης που εκπονήθηκε από την ιδιωτική εταιρεία TUV HELLAS, «θυγατέρα» της Γερμανικής TUV NORD Group για λογαριασμό και σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος,  το οποίο αφορά στο εμπορικό λογότυπο «Αλεύρι Ελληνικής Παραγωγής» σε άλευρα που η άλεση και η συσκευασία τους γίνεται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την προέλευση της πρώτης ύλης. ...
Στην εκδήλωση της παρουσίασης του προτύπου αυτού, παρευρέθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Τσαυτάρης κα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (διάδοχου φορέα του Οργανισμού Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων, του γνωστού AGROCERT, για τους μη γνωρίζοντες), Π. Βασιλόπουλος και λέμε:

Ακόμα  καταφέρνουν να μας αφήνουν άφωνους. Ακόμα καταφέρνουν να μας εκπλήσσουν, αποδεικνύοντάς μας ακόμα μία φορά, ότι το πολιτικό-κομματικό-κυβερνητικό αρραβώνιασμα με την ασυδοσία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας προχωράει μαζί χέρι-χέρι, χωρίς τελειωμό, χωρίς φραγή στο ξεπούλημα και εναντίον κάθε δημόσιου συμφέροντος.  Η ανίερη συμμαχία που ονομάζεται Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και στο πνεύμα της οποίας εντάσσεται και η επίμαχη συνέντευξη τύπου, όπως αποδεικνύεται, έχει μόνο ένα στόχο στην ατζέντα της. Τη διάλυση κάθε κρατικής δομής και υποδομής που ασκεί επιστημονικό έργο, αμερόληπτο, αντικειμενικό έλεγχο, που υπηρετεί το λαό, χωρίς να υπακούει στο κέρδος. Tην παράδοση άνευ όρων κάθε κρατικής ευθύνης στο ιδιοτελές συμφέρον, που αφήνεται ανεξέλεγκτο να αλωνίζει και να αλέθει στην κυριολεξία.

Αναφερόμαστε στην υπόκλιση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Τσαυτάρη και στη σιωπή του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Π. Βασιλόπουλου, μπροστά στη μεθόδευση, της οποίας υπήρξαν αυτήκοοι μάρτυρες, κατά τον πιο επίσημο τρόπο. Μεθόδευσης, η οποία στο όνομα του κέρδους, βαφτίζει αλεύρι ελληνικής παραγωγής, το ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ μαλακό σιτάρι που αλέστηκε στα εργοστάσια  του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων Ελλάδας.
Τα τσακάλια του μάρκετινγκ της Αγίας Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας - βλέπε στην περίπτωσή μας τους αλευροβιομήχανους και την ιδιωτική εταιρεία TUV HELLAS - μυρίζοντας το σπαρταριστό κέρδος που αυτή τη στιγμή υπόσχεται κάθε τι που γράφει πάνω του «ελληνικό» και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν έχει φόντο του (παράνομα!) την ελληνική σημαία, δεν αφήνουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Είναι ικανοί, πολύ περισσότερο αφού έχουν και τις ευλογίες και τις πλάτες της ελληνικής πολιτείας, να βαφτίσουν ελληνικό ακόμα και χώμα από τον πλανήτη Άρη.

Καταγγέλλουμε τη νομιμοποίηση που παρείχαν με την παρουσία τους στα ντόπια και ξένα μεγαλοαφεντικά, κατά την τελετή βάφτισης της 04.12.2012 του εισαγόμενου μαλακού σιταριού σε «αλεύρι ελληνικής παραγωγής», ο κ. καθηγητής, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας ξεχάσανε την πρώτη βασική αρχή για την απόδοση ταυτότητας σε ένα προϊόν και ειδικά αγροτικό, που είναι η προέλευση της πρώτης ύλης. Ο Υπουργός περιορίστηκε να ψελλίσει μπροστά στα αφεντικά του, ότι «Κοιτάξτε να δείτε, καλά τώρα που δεν έχουμε ελληνικό μαλακό σιτάρι, βάλτε εισαγόμενο, αλλά όταν θα φτιάξουμε, έχετε μας υπόψη σας... Και μήπως να ξαναδείτε το θέμα του σταχυού πάνω στο σήμα σας; Μήπως να το κάνετε αλεύρι;» Ας τους διευκολύνει ο Υπουργός,  να το ζωγραφίσει εκείνος το αλεύρι πάνω στο σήμα, αφού άφησε στις παντοδύναμες ιδιωτικές εταιρείες του, τη δύσκολη δουλειά να φτιάξουν αυτοί το πρότυπο, όπως γουστάρουν κι όπως τους βολεύει,  δίνοντας τους μάλιστα συγχαρητήρια για τα «απίστευτα πράγματα που ξέρουν να φτιάχνουν»!  

Τι κι αν ξοδεύουν  ώρες δημόσιας λογοδιάρροιας γραπτώς και προφορικώς για να πείσουν ότι υπερασπίζονται τον πολύπαθο έλληνα αγρότη που πασχίζει να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο πλεονέκτημα στον καθημερινό ιδρώτα και στον κόπο του, προστατεύοντας την ταυτότητα προέλευσης του αγροτικού προϊόντος που παράγει. Ότι υπερασπίζονται το ταλαίπωρο καταναλωτικό κοινό που ψάχνει μέσα στη χαώδη ελεύθερη αγορά να προμηθευτεί ένα προϊόν, προστατεύοντας το δικαίωμά του να επιλέξει με πραγματικές εγγυήσεις την προέλευσή του.

Αρκεί η παρουσία τους μία ώρα σε ένα πάρτυ ασυδοσίας, όπως η συνέντευξη τύπου της 4ης Δεκεμβρίου των αλευροβιομήχανων και της ιδιωτικής εταιρείας πιστοποίησης, για να προσδώσουν το απαιτούμενο κύρος σε μία γνήσια απόπειρα παραπλάνησης των πάντων.  Αγροτών, παραγωγών, καταναλωτών, πολιτών. Έτσι κατανοούν την αποστολή τους οι πολιτικοί εντεταλμένοι για υπηρέτηση του έλληνα αγρότη και της ελληνικής οικονομίας;

Καλούμε το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να πάρει θέση ομιλών και όχι όπως με τη σιωπή του στις 4 Δεκεμβρίου 2012 και να αναδείξει, όπως οφείλει από τη θεσμική του ιδιότητα, την απροκάλυπτη πλάνη που επιχειρεί η χαϊδεμένη ιδιωτική πρωτοβουλία τους . Τον καλούμε να αναδείξει, έστω και τώρα, όπως οφείλει, την αλήθεια.  Ότι  ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δηλαδή, είναι αυτός που μπορεί να φτιάχνει πρότυπα για τα αγροτικά προϊόντα και να πιστοποιεί την προαιρετική ποιότητα, παρέχοντας πραγματικές εγγυήσεις διαφάνειας, αμεροληψίας και αντικειμενικότητας, εγγυήσεις που προστατεύουν από τον αθέμιτο ανταγωνισμό. Κι αυτό γιατί είναι δημόσιος φορέας.

Γιατί στη χώρα μας ο αρμόδιος εθνικός φορέας εκπόνησης προτύπων-προδιαγραφών για τον τομέα των αγροτικών προϊόντων-τροφίμων, όπως ορίζεται σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, είναι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, τον οποίο διοικεί.

Γιατί, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ακολουθώντας διεθνείς κανόνες τυποποίησης, εφαρμόζει τους Κανονισμούς Σύνταξης και Έκδοσης Τυποποιητικών Εγγράφων και Σύστασης και Λειτουργίας Τεχνικών Επιτροπών, σύμφωνα με τους οποίους συγκροτεί Τεχνικές Επιτροπές ανά προϊόν ή ανά κατηγορία προϊόντων, στις οποίες συμμετέχουν κατά τρόπο αντιπροσωπευτικό όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς παραγωγής, μεταποίησης, κατανάλωσης, κρατικές υπηρεσίες, οργανισμοί, συλλογικά όργανα κλπ. Κάθε σχέδιο προτύπου που προκύπτει από την παραπάνω διαδικασία, πριν την έγκρισή τους, τίθεται σε δημόσια κρίση, κατά τη διάρκεια της οποίας κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλλει παρατηρήσεις, οι οποίες αξιολογούνται προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο του προτύπου.

Γιατί, η διαδικασία εκπόνησης των προτύπων πρέπει να αποτελεί μια ενιαία, ομοιόμορφη και πρωτίστως αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία, με την οποία να διασφαλίζεται για κάθε κατηγορία προϊόντος, η συναίνεση όλων των ενδιαφερόμενων μερών σε εθνικό επίπεδο, καθώς και η αντικειμενικότητα των προδιαγραφών ως προς τη σύγκρουση συμφερόντων.

Καλούμε τις ενώσεις καταναλωτών, τους έλληνες αγρότες- παραγωγούς, τους εργαζόμενους, να βάλουν τέλος στην ασυδοσία. Να σταματήσουν εδώ και τώρα το «Μπάτε σκύλοι αλέσετε κι αλεστικά μη δώσετε».
Οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον, όπως μέχρι σήμερα πράττουν με ευσυνειδησία, δεν θα επιτρέψουν την εγκαθίδρυση της αυθαιρεσίας αυτής. Η απαράδεκτη αυτή μεθόδευση αποτελεί την πλέον ισχυρή απόδειξη τού πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθούν και να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές, όπως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε κάθε τομέα του κράτους, καθώς διασφαλίζουν την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα και αποτελούν τη μόνη εγγύηση μίας πραγματικά ευνομούμενης πολιτείας.
ΤΟ ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου