Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

"Στη Φωλιά του Κούκου" στην Ιτέα

σε συνεργασία με την :
"Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας"


 ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ  10/10/2012 και ώρα  21:00 στο ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ της Ιτέας

One Flew Over the Cuckoo`s Nest (1975)

- Μεταφρασμένος Τίτλος:
Στη Φωλιά του Κούκου

Σκηνοθεσία: Μίλος Φόρμαν
Σενάριο:Κεν Κέσεϊ (βιβλίο), Μπο Γκόλντμαν
Πρωταγωνιστούν:Τζακ Νίκολσον, Γούλιαμ Ρέντφιλντ, Λουίζ Φλέτσερ, Μάικλ Μπέριμαν, Πίτερ Μπρόκο, Νταν Μπρουκς, Αλόνζο Μπράουν

Διάρκεια : 133'

- Πλοκή:
Ο Ραντλ ΜακΜέρφι στέλνεται από τις αγροτικές φυλακές στο ψυχιατρείο, για να... διαπιστώσουν αν είναι φρενοβλαβής. Με την παρουσία του στο ίδρυμα αλλάζει τη στάση των υπόλοιπων τροφίμων και δίνει άλλο νόημα στη ζωή τους.



- Παραλειπόμενα:

Τα δικαιώματα του έργου ανήκαν στον Kirk Douglas, ο οποίος, μετά την απόρριψη των στούντιο να το γυρίσουν, τα παρέδωσε στον γιο του Michael κι ο τελευταίος απόλαυσε το πρώτο του Όσκαρ, ως παραγωγός, δίπλα στον διάσημο Saul Zaentz. 
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του σκηνοθέτη της ταινίας Μίλος Φόρμαν, πρώτη επιλογή για το ρόλο του Μακ Μέρφι ήταν ο Μπαρτ Ρέινολντς, ενώ οι ηθοποιοί Τζέιμς Καάν, Μάρλον Μπράντο και Τζιν Χάκμαν τον απέρριψαν. Ο ρόλος της ψυχρής και αυστηρής νοσοκόμας Ρέιτσεντ απορρίφθηκε από όλες της ηθοποιούς τις οποίες προσέγγισαν για το ρόλο. Μερικές από τις ηθοποιούς που τον απέρριψαν ήταν η Τζέιν Φόντα, και η Σίρλεϊ Μακ Λέιν,  Το ρόλο ανέλαβε η άσημη Λουίζ Φλέτσερ και της απέφερε το όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου. Η ταινία γυρίστηκε στο νοσοκομείο του Όρεγκον όπου διαδραματίζεται το μυθιστόρημα. Το όνομα του τίτλου προέρχεται από αμερικάνικο παιδικό τραγούδι, το οποίο στο μυθιστόρημα τραγουδά ο Τσάρλι Τσέγουίκ.


Η ταινία είναι και μια από τις ελάχιστες που κατέκτησαν τα πέντε βασικότερα Όσκαρ. Ταινία, σκηνοθεσία, πρώτου αντρικού, πρώτου γυναικείου και σεναρίου.


Παρά την τεράστια επιτυχία ο συγγραφέας του έργου αρνείται ως και σήμερα να δει την ταινία, αφού διαφώνησε παντελώς με τον Forman, ως προς τον πρώτο ρόλο. Στο βιβλίο πρωταγωνιστής είναι ο ινδιάνος και όχι ο κρατούμενος.


Δίπλα στους σταρ εμφανίζονται και πολλοί πραγματικοί τρόφιμοι ψυχιατρείου. 
 "Στη φωλιά του κούκου" έλαβε την 20η θέση ως μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου
ΕΙΣΟΔΟΣ : ΔΩΡΕΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου