Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Η Δωρική ¨γαζέλα¨ και η Ολυμπιονίκης!

Χιλιαδού
Μεγάλα αφιερώματα Αθηναϊκών εφημερίδων στην πρωταθλήτρια δρόμων από τη Δωρίδα Αθηνά Κοϊνη και την θεία της Μεσερέτ Ντεφάρ Ολυμπιονίκη στα 5.000 μ.


Δισέλιδα  αφιερώματα έκανε ο Κυριακάτικος Αθηναϊκός τύπος (Πρώτο ΘΕΜΑ και ΕΘΝΟΣ της Κυριακής) στην Ελληνίδα πρωταθλήτρια στίβου Αθηνά Κοϊνη από τη Δωρίδα και στη θεία της (από τη μητέρα της) Ολυμπιονίκη Μεσερέτ Ντεφάρ.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από τη  αρχή...


Η Μεσερέτ Ντεφάρ από την Αιθιοπία ήταν η χρυσή Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο στα 5.000 μ. Χρυσή ήταν στο ίδιο αγώνισμα και στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και χάλκινη στο Πεκίνο.

Επίσης έχει κατακτήσει τρία διαδοχικά χρυσά μετάλλια στο αγώνισμα των 3.000 μ. σε ισάριθμα παγκόσμια πρωταθλήματα κλειστού στίβου.

Η Ντεφάρ είναι πρώτη ξαδέρφη με την Ταγκίστ,  συζύγου του επιχειρηματία από την Δωρίδα Νώντα Κοϊνη. Ο Κοϊνης με καταγωγή από το Κουπάκι ζει και δραστηριοποιείται  επιχειρηματικά στον ξενοδοχειακό τομέα τα τελευταία χρόνια στη Χιλιαδού Δωρίδας.

Χριστιανή ορθόδοξη η Ντεφάρ ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας για τους Ολυμπιακούς του 2004 και έκτοτε λόγω της συγγένειας με την οικογένεια Κοϊνη την επισκέπτεται κάθε χρόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το αφιέρωσε στην ορθόδοξη εκκλησία της Αντις Αμπέμπα όπου και παραμένει σε περίοπτη θέση συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρων των προσκυνητών.

Με έδρα τη Χιλιαδού ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα , Ολυμπία, Δελφούς, Μετέωρα , νησιά , και ιδιαίτερα σε Μοναστήρια και Εκκλησίες της Ορθοδοξίας.

Όπως δήλωσε στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής ο Νώντας Κοϊνης «έχουμε ταξιδέψει μαζί σχεδόν παντού , αλλά ο τόπος που της έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν τα Μετέωρα και ιδιαίτερα το Μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου όπου ανέπτυξε προσωπικές σχέσεις με την μοναστική κοινότητα. Οι άνθρωποι εκεί έχασαν τα λόγια τους βλέποντας την να στέκεται επί μιάμιση ώρα γονατιστή μπροστά στα ιερά λείψανα».

Τούτες τις μέρες η Ντεφάρ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη που θα παραστεί  σε εκδήλωση ως πρέσβειρα καλής θελήσεως του ΟΗΕ και αμέσως μετά θα έρθει για διακοπές στη Ελλάδα φιλοξενούμενη από την οικογένεια Κοϊνη στη Χιλιαδού.

«Αισθάνομαι την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα μου, δήλωσε η Ντεφάρ στο Πρώτο ΘΕΜΑ. Έχω εκεί συγγενείς και φίλους που αγαπώ. Θα έρθω σύντομα για να απολαύσω την υπέροχη θάλασσα».

Ενώ μέσα από το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής δεν παρέλειψε να δείξει τα αισθήματα της για τους Έλληνες και τις δυσκολίες που περνούν … «Εμείς οι Αιθίοπες έχουμε τα καλύτερα αισθήματα για τους Έλληνες. Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος η θεία δύναμη θα δώσει την καλύτερη δυνατή λύση στα πολλά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η υπέροχη χώρα σας και οι θαυμάσιοι άνιθρωποί της»

Φαίνεται όμως ότι η οικογένεια έχει στο DNA της τον αθλητισμό. Η 19χρονη Αθηνά Κοϊνη , κόρη του Νώντα και της Ταγκίστ, είναι ήδη πρωταθλήτρια νέων και  γυναικών  στα 3000 στιπλ και 1500μ. και πρόσφατα στη Ραιδεστό της Τουρκίας   χρυσή στα 3.000 στιπλ στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Νεανίδων, βαδίζοντας στα χνάρια της θείας της.

Η Ντεφάρ δήλωσε για την ανιψιά της Αθηνά «Έχει δυνατότητες , κάθε χρόνο πηγαίνει και καλύτερα και βέβαια θα τη βοηθήσω όσο μπορώ».

Η ίδια η Αθηνά σε δηλώσεις της τόνισε για το κοπιαστικό πρόγραμμα που ακολουθεί καθημερινά ότι … «δεν παραπονιέμαι ποτέ και  δεν μου φαίνεται τίποτα ακατόρθωτο . Ο τρόπος ζωής του αθλητή βασίζεται στην πειθαρχία. Ο πρωταθλητισμός έχει μόνο απαιτήσεις και πρέπει να υπομένεις αγόγγυστα οτιδήποτε προστάζει το πρόγραμμά σου».

«Πριν από δύο μήνες , συνεχίζει η Αθηνά, βρέθηκα για προπόνηση στην Αιθιοπία , μαζί με άλλα δύο κορίτσια. Η θεία μου ήταν συνεχώς δίπλα μας και μας βοήθησε πάρα πολύ στην προετοιμασία. Ήταν μια μοναδική εμπειρία αφού καθημερινά τρέχαμε μέσα στη φύση , δίπλα σε ύαινες και σε μαϊμούδες».

Κατά την διάρκεια του μήνα των διακοπών τους στη Χιλιαδού και την Ελλάδα , την Ντεφάρ και την Αθηνά , θα βραβεύσει σε ειδική εκδήλωση ο Δήμος Δωρίδας. 
 http://dorida.blogspot.gr/2012/08/blog-post_21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου