Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Νανόπουλος: Βρέθηκε το σωματίδιο του Θεού και είμαστε ακόμα στην αρχή

Μήπως ήρθε η ώρα η επιστήμη να κάνει τη δουλειά της και η θρησκεία να περιοριστεί στη δική της;
Βρέθηκε τελικά το σωματίδιο του Θεού από τους ερευνητές του ευρωπαϊκού οργανισμού πυρηνικών ερευνών (CERN), έξω από τη Γενεύη.  H παρουσίαση και η συνέντευξη Τύπου των αποτελεσμάτων έγινε το πρωί της Τετάρτης από το αμφιθέατρο του CERN με τους επιστήμονες να δείχουν την ικανοποίησή τους για τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη. «Πρόκειται σίγουρα για μποζόνιο, και πολύ πιθανό για το μποζόνιο του Χιγκς. Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή αλλά είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τη συνέχεια», είπαν οι ερευνητές. Ο Πίτερ Χιγκς, ο βρετανός φυσικός, που έδωσε το όνομά του στο συγκεκριμένο ...
σωματίδιο τη δεκαετία του ‘60, που παρίστατο στην παρουσίαση δήλωσε χαρακτηριστικά, δίχως να κρύψει τη συγκίνησή του: «Ποτέ δεν περίμενα να συμβεί αυτό όσο ζω». Ο γενικός διευθυντής του CERN, Ραλφ-Ντίτερ Χόαγιερ, είπε ότι «Για να καταλάβετε τη σημασία του μποζονίου του Χιγκς, αν δεν υπήρχε αυτό, δε θα υπήρχατε ούτε εσείς», τονίζοντας τη σημασίας της ανακάλυψης του σωματιδίου του Θεού.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η έρευνα για το μποζόνιο εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα από ότι περίμεναν χάρη στην απόδοση των ανιχνευτών και επιταχυντών του CERN που κατασκευάστηκαν μετά από γενιές εμπειρίας και τεχνογνωσίας, αλλά και στην απίστευτη δουλειά του τμήματος που αναλύει τα δεδομένα στους υπολογιστές.

Το «σωματίδιο του Θεού» αναζητούταν επί χρόνια στον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων που διαθέτει το CERN, όπου διενεργούνται πειράματα που έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ. Το μποζόνιο του Χιγγς ήταν ένας από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» των φυσικών επί πολλά χρόνια, και έχει υπάρξει το αντικείμενο πάμπολλων ερευνών από το 1964, όταν η ύπαρξή του θεμελιώθηκε θεωρητικά από έξι διαφορετικούς φυσικούς, με πρώτο ανάμεσά τους τον βρετανό Πίτερ Χιγκς. Το «σωματίδιο του Θεού» είναι στοιχειώδες υποατομικό σωματίδιο, το οποίο θεωρητικά είναι υπαίτιο για το ομώνυμο κβαντικό πεδίο που προσδίδει μάζα σε όλα τα στοιχειώδη σωματίδια, όπως τα κουάρκ και τα ηλεκτρόνια. Χωρίς μάζα, το σύμπαν, θα είχε μία πολύ διαφορετική μορφή από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα, καθώς δεν θα υπήρχαν αστέρια, γαλαξίες, πλανήτες, ή ακόμη μόρια και άτομα. Το «σωματίδιο του Θεού» αποτελεί το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση του Καθιερωμένου Μοντέλου της σωματιδιακής φυσικής, η οποία είναι η επικρατέστερη θεωρία για την εξήγηση του πώς λειτουργεί το σύμπαν.

Ο Δημήτρης Νανόπουλος, ο Έλληνας Φυσικός που διετέλεσε ερευνητής στο CERN και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου ως εθνικός εκπρόσωπος, μίλησε στο www.koutipandoras.gr: »Είναι μια μεγάλη μέρα για την επιστήμη. Βέβαια, για τους μυημένους, αυτό ισχύει από τις 13 Δεκεμβρίου του 2011. Απλά τώρα ήρθε και η πλήρης επιβεβαίωση». Ο κ. Νανόπουλος έκανε λόγο για το τέλος της αρχής και όχι για την αρχή του τέλους, θεωρώντας θέμα χρόνου και την ανακάλυψη και άλλων σωματιδίων. »Η ύπαρξη αυτού του σωματιδίου συνεπάγεται για πολλούς από εμάς και μια άλλη ομάδα σωματιδίων, τα υπερσυμμετρικά σωματίδια. Πολύ σύντομα θα έρθουν και άλλες μεγάλες ανακαλύψεις».

Το κύριο ερευνητικό έργο του πολυβραβευμένου Έλληνα φυσικού, μεταξύ άλλων, ανήκει στο πεδίο της σωματιδιακής φυσικής ή (φυσική υψηλών ενεργειών), πάνω στο οποίο βασίστηκαν τα πειράματα του CERN. Να σημειωθεί ότι ο Δημητρης Νανόπουλος είχε αποπεμφθεί από το ελληνικό κράτος και το Υπουργείο Παιδείας, αφού δεν ανανεώθηκε η θητεία του ως εθνικού εκπροσώπου στο Συμβούλιο CERN επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου.

Δείτε εδώ την εκπομπή του Κουτιού της Πανδώρας αφιερωμένη στο CERN με τις δηλώσεις του Δημήτρη Νανόπουλου:










CERN from Kouti Pandoras on Vimeo.
Πηγή: Το Κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου